دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شعار فرزند كمتر و «روزی مقدر»

No image
شعار فرزند كمتر و «روزی مقدر»

از نظر قرآن، رزق و روزي دست خدا است و فضل الهي موجب افزايش آن است. البته در فضل الهي تلاش لازم است، در حالي که در رزق و روزي مقدر، نيازي به تلاش نيست. خدا می‌فرمايد: الله يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَنْ يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَيَقْدِرُ لَهُ إِنَّ اللهَ بِکُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ؛ خدا بر هر کس از بندگانش که بخواهد روزي را گشاده مي گرداند و يا بر او تنگ مي سازد؛ زيرا خدا به هر چيزي داناست. (عنکبوت، آيه 62)

همچنين از نظر قرآن، خداوند قبل از آنکه خلقي آفريده شود همه چيز را در کتاب مکنون آورده و بر اساس آن، جهان مديريت مي شود؛ پس نبايد نسبت به داده ها فرحناک و سرمست و نسبت به گرفته ها اندوهگين شد.(حديد، آيات 22 و 23)

با اين تفاصيل نبايد سنت هاي الهي جاري بر طبيعت از جمله جان و جهان و جامعه را ناديده گرفت. از نظر قرآن، کساني که شعار «فرزند کمتر، زندگي بهتر» مي دهند برخلاف سنت و قانون الهي عمل مي کنند؛ زيرا خدا مي فرمايد: وَلَا تَقْتُلُوا اَوْلَادَکُمْ مِنْ إِمْلَاقٍ نَحْنُ نَرْزُقُکُمْ وَإِيَّاهُمْ؛ و فرزندان خود را از جهت املاق(تنگدستي) نکشيد چون ما شما و آنان را روزي می‌دهيم.(انعام، آيه 151)

در جايي ديگر به اين نکته توجه مي دهد که برخي نه به سبب املاق بلکه ترس از املاق اقدام به سقط جنين مي کنند و يا کودکان را گور مي کنند. خدا مي فرمايد: وَلَا تَقْتُلُوا اَوْلَادَکُمْ خَشْيَةً إِمْلَاقٍ نَحْنُ نَرْزُقُهُمْ وَإِيَّاکُمْ إِنَّ قَتْلَهُمْ کَانَ خِطْئًا کَبِيرًا؛ و از بيم املاق فرزندان خود را مکشيد. ماييم که به آنها و شما روزي مي بخشيم؛ آري کشتن آنان همواره خطايي بزرگ است. (اسراء، آيه 31)

خداوند در قرآن با تعابيري چون «املاق و خشيه الاملاق» به اين نکته توجه مي دهد که به جهت بهبود وضعيت اقتصادي خانوار نبايد فرزندکشي و سقط جنين کرد؛ زيرا «املاق» از ريشه «ملق» به معناي نرم کردن با خورشت و چرب کردن نان است؛ يعني شخص نان دارد، ولي می‌خواهد خورشتي را اضافه کند. «تملق» به معناي نرم و چرب کردن يا چرب زباني از همين واژه «ملق» است. اينکه املاق را به معناي تنگدستي گرفته اند، معناي مجازي آن است؛ زيرا شخص احساس مي کند که نمي تواند خورشتي در کنار نان و غذاي اصلي داشته باشد و از نظر وضعيت اقتصادي در تنگنا قرار گرفته و آسايش و رفاه را از دست مي دهد يا از دست داده است. پس از نظر قرآن نبايد به جهت ترس از دست دادن خورشت و وضعيت اقتصادي خوب و رفاه و آسايش اقتصادي، فرزندکشي و سقط جنين کرد.

به هر حال، کساني که شعار فرزند کمتر زندگي بهتر مي دهند يعني دنبال رفاه اقتصادي هستند و گمان مي کنند از اين راه به آن مي رسند، در حالي که از نظر قرآن نه تنها اين راه درستي نيست، بلکه خطايي آشکار است؛ زيرا رزق و روزي هر کسي معين و مقدر بوده و گشايش و تنگي در دست خدا است، منتها اين روزي مقدر با انتخاب راه درست و همت و تلاش انسان به دست مي آيد.

روزنامه كيهان، شماره 21730 به تاريخ 2/7/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

چگونه عاشورا مسیر اسلامِ شیعی و شیعیانِ ایرانی را تغییر داد؟

درباره عوامل گرایش ایرانیان به علویان و مذهب تشیع، مورخان و پژوهشگران نظرات متفاوتی بیان کرده‌اند.
پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

پیامدهای تصویب لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی چه بود؟

دوره پهلوی را می‌توان دوره رشد و گسترش بهائیت دانست. بسیاری از چهره‌های شاخص بهائیت در این دوره، با بهره‌مندی از حمایت‌های ویژه شاه، سمت‌های سیاسی و اقتصادی متعددی را به دست آوردند.
چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

چگونگی متخلق شدن به اخلاق فاضله(کیمیای اخلاق)

انسان چگونه خودش را به اخلاق فاضله متخلق کند و از رذایل اخلاقی دوری نماید؟ چگونه این معنا را در مرحله عمل پیاده کند؟ علمای اخلاق می‌گویند: ابتدا انسان باید حالت موجود نفس را حفظ کند و سپس به تهذیب رذایل و جبران ضررهای گذشته بپردازد.
Powered by TayaCMS