دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

دریچه‌های ورود به برکات

No image
دریچه‌های ورود به برکات

بركت یعنی چیزی كه بودنش باعث خیر می‌شود و خوبی‌های دیگر را به دنبال خودش می‌آورد [فرهنگ معین]. مثلاً در عرف عامیانه می گوییم نان بركت سفره است و این به خاطر اهمیت و ارزش بالای این ماده غذایی برای زندگی ماست.زندگی و وجود برخی انسان ها مایه بركت و نعمت زندگی دیگران است؛ یعنی اینگونه افراد یا به خاطر استعدادها و نعمت‌های ذاتی كه دارند به زندگی ما ارزش دیگری می دهند ، مانند پدر و مادر؛ چنانچه در روایات داریم پیامبر (ص) فرمود:هر کس دوست دارد که عمرش طولانى و رزق و روزى‌اش فراوان شود پس به پدر و مادر خویش نیکى کند. (بحارالانوار، ج 71، ص 85) یا علاوه بر توانایی‌های فطری از حمایت و تأییدات الهی برخوردار هستند؛ مانند انبیاء و اولیاء خداوند.

ازدواج

اصولاً بسیاری از مردان و زنان برای فرار از زیر بار مسئولیت ازدواج ، فقر و نبود امکانات مالی را عنوان می‌کنند ؛ ولی قرآن صریحاً متذکر می ‌شود که دریچه روزی و رزق و برکات آن در ازدواج قرار داده شده است :«مردان و زنان بی همسر را همسر دهید و هم چنین غلامان و کنیزان صالح و درستکاران را . اگر فقیر و تنگدست باشند خداوند آنان را از فضل خود بی نیاز می ‌کند. خداوند واسع و آگاه است.» (نور، 32)این آیه نه تنها والدین، بلکه همه کسانی که می‌ توانند مقدمات ازدواج زنان و مردان را فراهم کنند به تعاون امر می ‌نماید و برای اطمینان خاطر آن‌ ها در زمینه رفع مشکلات مالی می ‌فرماید که اگر تنگدست و فقیر باشند خداوند از فضل خود روزیشان می‌ دهد.دلیل آن هم روشن است ؛ زیرا انسان مجرد ، کم‌تر احساس مسئولیت کرده ، و تمامی استعداد خود را برای کسب در آمد مشروع بسیج نمی‌ کند ، ولی پس از ازدواج به یک شخصیت اجتماعی تغییر یافته ، در مقابل همسر و خانواده احساس مسئولیت می‌ کند و از تمام هوش و استعداد خود بهره می‌ گیرد و با صرفه‌ جویی و ابتکار و با کمک همسر و فامیل بر مشکلات زندگی فائق می ‌آید.امام صادق (ع)فرمود : «اگر کسی از ترس فقر، ازدواج را ترک کند، به خدا بدگمان است» (حویزی، 1382 ف، ج 3، ص 597، به نقل از من لایحضره‌الفقیه). بدگمانی به خدا ، ریشه بسیاری از مشکلات است و اگر سوء ظن به خدا از بین برود، احتمال این که ترک تزویج از بین برود، بیشتر است.در روایت دیگر از امام صادق (ع) آمده است: «روزی همراه همسر و فرزند است. (همان)«در روایت دیگر آمده است که مردی خدمت پیامبر (ص) رسید و از فقر شکایت کرد . پیامبر دستور داد که ازدواج کند. پس از ازدواج توسعه در رزق او پدید آمد (همان، ج 3، ص 560 - 595).علاوه بر این دلیل مادی ، امدادهای غیبی و نیروی معنوی الهی به کمک افرادی می ‌آید که برای حفظ کرامت و پاکی خود اقدام به ازدواج می‌کنند (جمعی از نویسندگان، 1372، ج 14، ص 465 – 464(

سالمند

پدر و مادر؛ دریچه هایی از برکات

یکی از این راه های پر خیر و برکت ، احسان به والدین و احترام و خدمت به آنهاست . پیش از آن که نعمت وجود نازنین پدر و مادر به حسرت جای خالی آنها مبدّل شود ، باید قدر آنها را دانست.

ای کاش مادرش زنده بود

در حدیثی می ‌خوانیم : روزی مردی نزد پیامبر(ص) آمد و عرض کرد:

ای رسول خدا هیچ کار زشتی نیست که انجام نداده باشم، آیا توبه من قبول می شود؟

فرمود : «آیا پدر و مادرت زنده اند؟»

گفت : تنها پدرم زنده است.

فرمود: «به پدر خود احترام و نیکی کن ؛ تا خداوند تو را ببخشد.» (همین نیکی به پدر موجب پذیرفتن توبه تو خواهد شد.) وقتی که آن مرد رفت، حضرت به اطرافیانش فرمود : «ای کاش مادرش زنده بود و به مادرش نیکی می کرد ؛ زیرا با نیکی کردن به مادر ، قبولی توبه اش نزدیک تر می بود.» (بحارالانوار، ج 74، ص 82) در روایت است که پدر و مادر بهشت و جهنم شما هستند. یعنی احترام به آنها بهشت را واجب می كند ، آزار آنها جهنم را واجب می كند. بد هم باشند احترامشان واجب است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ آثار گریه بر امام حسین(ع)

پرسش و پاسخ آثار گریه بر امام حسین(ع)

گریه بر امام حسین(ع) و حوادث کربلا که 1400 سال پیش اتفاق افتاده است چه منافعی برای انسان دارد؟
پرسش و پاسخ اصلاح و حفظ اسلام ناب با شهادت

پرسش و پاسخ اصلاح و حفظ اسلام ناب با شهادت

یکی از شبهاتی که همواره در فضاهای حقیقی و مجازی مطرح می‌کنند و خیلی از جوانان به دنبال پاسخ آن هستنداین است اگر امام حسین(ع) علم به شهادت خود داشتند، چرا به کربلا رفتند؟ و اگر علم نداشتند، پس روایاتی که دلالت بر علم ائمه(ع) دارد را چگونه باید توجیه کرد؟
پرسش و پاسخ تأثیرات گناه بخش پنجم و پایانی

پرسش و پاسخ تأثیرات گناه بخش پنجم و پایانی

بر اساس آموزه‌های وحیانی گناهان چه آثار و پیامدهایی را در عرصه‌های مادی و دنیوی و معنوی و اخروی به همراه دارد؟
پرسش و پاسخ جنگیدن در ماه حرام

پرسش و پاسخ جنگیدن در ماه حرام

چرا امام حسین(ع) در ماه محرم که جنگ حرام است، جنگید، و آیا خواست الهی وقوع حوادث کربلا در این ماه بود؟
پرسش و پاسخ حدود آزادی

پرسش و پاسخ حدود آزادی

از منظر آموزه‌های وحیانی آیا آزادی انسان مطلق و بی‌حد و اندازه است یا اینکه مشروط به شرایط و محدود به حدودی می‌باشد؟

پر بازدیدترین ها

آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

مردم به طور کلی از این موضوع غافل هستند که مأمور دولت به اختیار خود آن‌ها را اعمال قانون نمی‌کند و مأمور در اجرای وظیفه معذور است؛ اما با این وجود در برابر مأمور مقاومت کرده یا به شخصیت وی توهین می‌کنند.
آشنایی مقررات مرتبط با تعیین بهای خواسته در دعاوی

آشنایی مقررات مرتبط با تعیین بهای خواسته در دعاوی

تعیین بهای خواسته به مفهوم مشخص کردن ارزش ریالی یا تقویم آن به وجه رایج کشور است بنابراین وقتی خواسته وجه رایج کشور است، تقویم آن موضوعاً منتفی است و اعتراض به بهای آن نمی‌تواند مصداق داشته باشد و اگر خوانده به میزان وجه تعیین‌شده اعتراض کند، اقدام وی، دفاع به معنای اخص تلقی می‌شود.
آشنایی با مجازات کلاهبرداری از طریق انتقال مال غیر

آشنایی با مجازات کلاهبرداری از طریق انتقال مال غیر

فروش مال غیر، یکی از قالب‌های متقلبانه تعدی و تجاوز به حق مالکیت و اموال محسوب می‌شود.
عمر با عزت؛ مرگ با عزت

عمر با عزت؛ مرگ با عزت

انسان باید از خداوند بخواهد تا اعضا و جوارح و بدنش را وارث جانش قرار دهد تا محتاج و نیازمند غیر خود نشود.
ویژگی‌های شیعه اهل بیت(ع)

ویژگی‌های شیعه اهل بیت(ع)

شیعه بودن زمانی تحقق می‌یابد که انسان بتواند امام و پیشوای خویش را در همه امور مشایعت کرده و گام در گام اوگذارد.
Powered by TayaCMS