دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مراتب مقام رضا

No image
مراتب مقام رضا

 (بدان اي سالک راه خدا!) علت اينکه مقام رضا را به بهشت تشبيه کرده اند، نبودن کراهت است. همان طوري که در بهشت کراهتي نيست، در مقام رضا هم کراهتي وجود ندارد. هر کس نسبت به واردات و نزول حوادث ابراز کراهتي ننمود بايد بداند به مقام شامخ رضا قدم گذاشته است.

    درجه اول از رضا، رضاي عامه است که راضي شدن به رضاي الهي است، به وجهي که خداي متعال را سالک به عنوان رب بپذيرد، بندگي او کند و عبادت غير او را مکروه شمارد. اين رضا رکن اصلي اسلام است و با وجود آن سالک از شرک اکبر نجات مي يابد.صحت اين درجه از رضا به سه چيز است: اول اينکه در نزد سالک خداي عزوجل محبوب ترين کس باشد. دوم جهت تعظيم اولي از همه باشد. سوم براي اطاعت و بندگي فقط حق متعال را سزاوار پرستش بداند.

    درجه دوم از رضا، راضي بودن از حق متعال است. حصول اين مقام از رضا در وقتي است که سالک راضي باشد از حق متعال نسبت به آنچه او حکم کرده است اين مقام از رضا را خاصه در اوائل مسلک خويش دارا مي شوند و صحت وجود آن به اين سه چيز است: 1- در نزد سالک حالات يکسان است 2- با هيچ فردي خصومت ندارد 3- الحاج و اصرار از او گرفته شده است.

    درجه سوم از مقام رضا، راضي شدن به رضاي الهي است به وجهي که سالک نظر از خود نداشته باشد. نارضايتي نسبي به حق براي او نباشد، اختيار از او سلب، تمييز از او گرفته شده باشد. اگر او را به آتش برند در دل مضطرب نباشد!(1)

برگرفته از: 1- مقامات معنوی، محسن بينا، ج 2، ص 44

          روزنامه كيهان، شماره 21029 به تاريخ 20/1/94، صفحه 6 (معارف)

مقاله

نویسنده آيت الله شيخ مجتبی تهرانی
جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ آثار گریه بر امام حسین(ع)

پرسش و پاسخ آثار گریه بر امام حسین(ع)

گریه بر امام حسین(ع) و حوادث کربلا که 1400 سال پیش اتفاق افتاده است چه منافعی برای انسان دارد؟
پرسش و پاسخ اصلاح و حفظ اسلام ناب با شهادت

پرسش و پاسخ اصلاح و حفظ اسلام ناب با شهادت

یکی از شبهاتی که همواره در فضاهای حقیقی و مجازی مطرح می‌کنند و خیلی از جوانان به دنبال پاسخ آن هستنداین است اگر امام حسین(ع) علم به شهادت خود داشتند، چرا به کربلا رفتند؟ و اگر علم نداشتند، پس روایاتی که دلالت بر علم ائمه(ع) دارد را چگونه باید توجیه کرد؟
پرسش و پاسخ تأثیرات گناه بخش پنجم و پایانی

پرسش و پاسخ تأثیرات گناه بخش پنجم و پایانی

بر اساس آموزه‌های وحیانی گناهان چه آثار و پیامدهایی را در عرصه‌های مادی و دنیوی و معنوی و اخروی به همراه دارد؟
پرسش و پاسخ جنگیدن در ماه حرام

پرسش و پاسخ جنگیدن در ماه حرام

چرا امام حسین(ع) در ماه محرم که جنگ حرام است، جنگید، و آیا خواست الهی وقوع حوادث کربلا در این ماه بود؟
پرسش و پاسخ حدود آزادی

پرسش و پاسخ حدود آزادی

از منظر آموزه‌های وحیانی آیا آزادی انسان مطلق و بی‌حد و اندازه است یا اینکه مشروط به شرایط و محدود به حدودی می‌باشد؟

پر بازدیدترین ها

آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

مردم به طور کلی از این موضوع غافل هستند که مأمور دولت به اختیار خود آن‌ها را اعمال قانون نمی‌کند و مأمور در اجرای وظیفه معذور است؛ اما با این وجود در برابر مأمور مقاومت کرده یا به شخصیت وی توهین می‌کنند.
آشنایی مقررات مرتبط با تعیین بهای خواسته در دعاوی

آشنایی مقررات مرتبط با تعیین بهای خواسته در دعاوی

تعیین بهای خواسته به مفهوم مشخص کردن ارزش ریالی یا تقویم آن به وجه رایج کشور است بنابراین وقتی خواسته وجه رایج کشور است، تقویم آن موضوعاً منتفی است و اعتراض به بهای آن نمی‌تواند مصداق داشته باشد و اگر خوانده به میزان وجه تعیین‌شده اعتراض کند، اقدام وی، دفاع به معنای اخص تلقی می‌شود.
آشنایی با مجازات کلاهبرداری از طریق انتقال مال غیر

آشنایی با مجازات کلاهبرداری از طریق انتقال مال غیر

فروش مال غیر، یکی از قالب‌های متقلبانه تعدی و تجاوز به حق مالکیت و اموال محسوب می‌شود.
عمر با عزت؛ مرگ با عزت

عمر با عزت؛ مرگ با عزت

انسان باید از خداوند بخواهد تا اعضا و جوارح و بدنش را وارث جانش قرار دهد تا محتاج و نیازمند غیر خود نشود.
ویژگی‌های شیعه اهل بیت(ع)

ویژگی‌های شیعه اهل بیت(ع)

شیعه بودن زمانی تحقق می‌یابد که انسان بتواند امام و پیشوای خویش را در همه امور مشایعت کرده و گام در گام اوگذارد.
Powered by TayaCMS