دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

وجوه نامگذاری قيامت به «يوم التلاق»

No image
وجوه نامگذاری قيامت به «يوم التلاق»

در آيه 15 سوره غافر از روز قيامت به يوم التلاق روز «تَلاقي» ياد شده است. درباره علت اين نامگذاري مي توان پنج وجه بيان کرد:

1- به اعتبار «تَلاقي» ارواح با ابدان است که اين روز به اين نام ناميده شده است؛ يعني ارواحي که ابدان را رها کردند، در قيامت دوباره برمي گردند و با هم تلاقي مي کنند؛ يعني همان معاد جسماني تحقق مي يابد؛

2- به اعتبار «تَلاقي» فرشته هاي آسمان با موجودات زمين است که اين نام براي آن آمده است؛ زيرا در آن روز فرشته ها نازل مي شوند و به عنوان شهادت و مانند آن در دادگاه عدل الهي در روز قيامت حضور پيدا مي کنند؛

3- به اعتبار «تَلاقي» اولين و آخرين در «يوم» قيامت است که اين نام بر آن نهاده شده است؛ زيرا خداوند در آيه 49 سوره واقعه مي فرمايد: إِنَّ الاَوَّلينَ وَ الآخِرينَ لَمَجمُوعُونَ إِلي‌ ميقاتِ يَومٍ مَعلُوم؛ به راستي که اولين و آخرين يقيناً در روز قيامت که روز معلوم است مجموع خواهند شد؛

4- به اعتبار «تَلاقي» انسان با پروردگار خودش است اين روز قيامت را روز تلاقي ناميده است؛ زيرا خداوند در آيه 6 سوره انشقاق مي فرمايد: إِنَّكَ كادِحٌ إِلي‌ رَبِّكَ كَدحاً فَمُلاقيه؛ به راستي که تو کادح (تلاش کننده اي ) هستي به سوي پروردگارت تا با او ملاقات کني.

5- به اعتبار «تَلاقي» با اعمال خودش است که اين روز را روز تلاقي ناميده اند؛ زيرا هر کسي کيفر و پاداش اعمال خودش را در آن روز مي بيند. خداوند در آيه 7 سوره تحريم می‌فرمايد: اليَومَ إِنَّما تجزَونَ ما كنتم تَعمَلون؛ امروز جز اين نيست که هر آنچه کرديد را جزا مي بينيد. يا در آيه 30 آل عمران آمده است: يَوْمَ تَجِدُ كُلُّ نَفْسٍ مَّا عَمِلَتْ مِنْ خَيْرٍ مُّحْضَرًا ؛ روزي که هر نفس آنچه از خير عمل کرده را حاضر شده مي يابد. پس هر کسي با عمل خودش ملاقات خواهد کرد. از همين رو در قيامت هر کسي به سرعت حسابش رسيده می‌شود و هيچ اشتباه و خطا و نسياني نيست؛ زيرا عين عمل خودش به شکل مجازات ظهور مي يابد.

روزنامه كيهان، شماره 21075 به تاريخ 17/3/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

پرسش و پاسخ آثار گریه بر امام حسین(ع)

پرسش و پاسخ آثار گریه بر امام حسین(ع)

گریه بر امام حسین(ع) و حوادث کربلا که 1400 سال پیش اتفاق افتاده است چه منافعی برای انسان دارد؟
پرسش و پاسخ اصلاح و حفظ اسلام ناب با شهادت

پرسش و پاسخ اصلاح و حفظ اسلام ناب با شهادت

یکی از شبهاتی که همواره در فضاهای حقیقی و مجازی مطرح می‌کنند و خیلی از جوانان به دنبال پاسخ آن هستنداین است اگر امام حسین(ع) علم به شهادت خود داشتند، چرا به کربلا رفتند؟ و اگر علم نداشتند، پس روایاتی که دلالت بر علم ائمه(ع) دارد را چگونه باید توجیه کرد؟
پرسش و پاسخ تأثیرات گناه بخش پنجم و پایانی

پرسش و پاسخ تأثیرات گناه بخش پنجم و پایانی

بر اساس آموزه‌های وحیانی گناهان چه آثار و پیامدهایی را در عرصه‌های مادی و دنیوی و معنوی و اخروی به همراه دارد؟
پرسش و پاسخ جنگیدن در ماه حرام

پرسش و پاسخ جنگیدن در ماه حرام

چرا امام حسین(ع) در ماه محرم که جنگ حرام است، جنگید، و آیا خواست الهی وقوع حوادث کربلا در این ماه بود؟
پرسش و پاسخ حدود آزادی

پرسش و پاسخ حدود آزادی

از منظر آموزه‌های وحیانی آیا آزادی انسان مطلق و بی‌حد و اندازه است یا اینکه مشروط به شرایط و محدود به حدودی می‌باشد؟

پر بازدیدترین ها

آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

آشنایی با مجازات توهین و درگیری با مأموران پلیس

مردم به طور کلی از این موضوع غافل هستند که مأمور دولت به اختیار خود آن‌ها را اعمال قانون نمی‌کند و مأمور در اجرای وظیفه معذور است؛ اما با این وجود در برابر مأمور مقاومت کرده یا به شخصیت وی توهین می‌کنند.
آشنایی مقررات مرتبط با تعیین بهای خواسته در دعاوی

آشنایی مقررات مرتبط با تعیین بهای خواسته در دعاوی

تعیین بهای خواسته به مفهوم مشخص کردن ارزش ریالی یا تقویم آن به وجه رایج کشور است بنابراین وقتی خواسته وجه رایج کشور است، تقویم آن موضوعاً منتفی است و اعتراض به بهای آن نمی‌تواند مصداق داشته باشد و اگر خوانده به میزان وجه تعیین‌شده اعتراض کند، اقدام وی، دفاع به معنای اخص تلقی می‌شود.
آشنایی با مجازات کلاهبرداری از طریق انتقال مال غیر

آشنایی با مجازات کلاهبرداری از طریق انتقال مال غیر

فروش مال غیر، یکی از قالب‌های متقلبانه تعدی و تجاوز به حق مالکیت و اموال محسوب می‌شود.
آیا جنون قاتل یا مقتول تأثیری در مجازات دارد؟

آیا جنون قاتل یا مقتول تأثیری در مجازات دارد؟

قتل جرم مهمی است و این موضوع ‌که افراد در چه حالت روانی مرتکب این جرم می‌شوند نیز اهمیت زیادی دارد. جنون و دیوانگی یک حالت روانی است که در ارتکاب قتل و مجازات آن تأثیر بسیار دارد.
عمر با عزت؛ مرگ با عزت

عمر با عزت؛ مرگ با عزت

انسان باید از خداوند بخواهد تا اعضا و جوارح و بدنش را وارث جانش قرار دهد تا محتاج و نیازمند غیر خود نشود.
Powered by TayaCMS