دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شهید غفّاری

عالم کسی است که افعال و کردار او گواه درستیِ اقوال و گفتار اوست.
شهید غفّاری
شهید غفّاری

شهید غفّاری

قال علی(ع): «العَالِمُ مَن شَهِدَت بِصِحَّةِ أَقوَالِهِ أَفعَالُهُ» (تصنیف غررالحکم و درر الکلم، حدیث141)

در طول تاریخ، عالمانی بوده‌اند که در علم و عمل، الگو برای دیگران هستند؛ چنین عالمانی در آسمان‌ها نیز بزرگ شمرده می‌شوند. امام صادق(ع) می‌فرمایند:

«مَن تَعَلََّمَ العلمَ و عَمِلَ بِه و عَلَّمَ لله دُعِیَ فی‌ملکوتِ السّموات عظیماً، فقیل: تَعَلَّمَ لله وعَمِلَ لله وعَلَّمَ لله»[1]

کسی که علم را فراگیرد و به آن عمل کند و به‌خاطر خدا به دیگران یاد دهد، چنین شخصی در ملکوت آسمان‌ها بزرگ شمرده می‌شود و خطاب می‌شود: به‌خاطر خدا علم و دانش را آموختی و برای خدا به آن عمل نمودی و به‌خاطر خدا به دیگران یاد دادی.

شهید آیت‌الله غفّاری یکی از عالمان عرصه علم و عمل بود که رسالت خویش را با خون خود، امضاء کرد. امام خمینی(ره) در منشور روحانیت خود می‌فرمایند: سلام بر حماسه‌سازان همیشه جاوید روحانیّت که رساله علمیّه و عملیّه خود را با دم شهادت و مرکب خون نوشته‌اند و بر منبر هدایت و وعظ و خطابه ناس از شمع حیاتشان گوهر شب چراغ ساختند. افتخار و آفرین بر شهدای حوزه و روحانیّت که در هنگامه نبرد رشته تعلّقات درس و بحث و مدرسه را بریدند و عقال تمنّیات دنیا را از پای حقیقت علم برگرفتند و سبکباران به میهمانی عرشیان رفتند و در مجمع ملکوتیان شعر حضور سروده‌اند.[2]

شهید آیت الله غفّاری در تابستان سال 1293 در آذرشهر آذربایجان شرقی به‌دنیا آمد؛ فرزند حاج عبّاس و از نوادگان حاج ملاّمحسن است. حاج ملامحسن از شخصیّت‌های برجسته منطقه و روحانی بزرگواری بود که در مبارزه با استعمارگران، شهید شد. هفت تن از اجداد مادری شهید غفّاری نیز در مبارزه با اجانب و بیگانگان به شهادت رسیده و مسجد حسنلوی آذرشهر مدفن آنها است. شهید غفّاری یک سال بیشتر نداشت که پدرش را از د‌ست داد. برادرش نقل کرده که: روزی در آذرشهر به اتفاق آیت الله حاج ملا احمد امین العلما [از نیاکان آیت الله غفّاری] از باغ به منزل برمی‌گشتیم وقتی جلو مسجد محلّه قاضی رسیدیم او را مشاهده کردیم؛ در حالی‌که چند سال بیشتر نداشت، در ایوان مسجد رو به قبله ایستاد، دست به دعا برداشت، مرحوم حاج ملاّ احمد امین العلما تا این صحنه را دید گفت: در نجف اشرف همین صحنه‌ها را در خواب دیدم، او در زندان پادشاه شهید خواهد شد.[3]

‌با قیام امام خمینی(ره) در سال 1342 بر علیه رژیم شاهنشاهی شهید آیت الله غفّاری مبارزات خود را آغاز نمود. او شهادت را تحفه‌ای می‌دانست که از طرف خداوند به بندگانش هدیه می‌شود. وی در دی ماه سال 1353 در زندان، زیر شکنجه ساواک به شهادت رسید. ساواک شبانه پیکر مطهّر او را به قم فرستاد تا مظلومانه دفن شود؟ ولی طلّاب و مردم قم از موضوع با خبر شدند و تشیع جنازه با شکوهی صبح روز 7 ‌دی ماه 1353 ترتیب دادند و با فریاد "غفّاری" ما کشته شد به خون خود آغشته شد، پیکر مطهّر او را از حرم حضرت معصومه تا قبرستان دارالسلام قم تشییع کردند.

    پی نوشت:
  • [1]. کلینی، محمد بن یعقوب؛ کافی، تهران، دارالکتب الاسلامیه، چاپ چهارم ، ج1 ص35.
  • [2]. خمینی، (امام) روح‌الله؛ صحیفه نور، تهران، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، 1385، چاپ چهارم، ج21، ص273.
  • [3]. جمعی از پژوهشگران حوزه؛ گلشن ابرار، قم، معروف، 1385، چاپ سوم، ج2، ص757 و 758.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

No image

امام حسین (ع): «الناسُ عبیدُ الدنیا و الدین لعق علی السنتهم یحوطونه مادرَّت معایشُهم فاذا مُحَّصوا بالبلاء قَلَّ الدَیّانون»

«مردم بندۀ دنیایند و دین بر زبانشان می‌چرخد و تا وقتی زندگی‌هاشان بر محور دین بگردد، در پی آنند، امّا وقتی به وسیلۀ «بلا» آزموده شوند، دینداران اندک می‌شوند.»
قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

قال علیٌ (علیه‌السّلام): «الفُرصَه تمُّر مرِّ السَحاب فانتَهِزوا فُرَصَ الخَیّر» (نهج‌البلاغه فیض، ص 1086)

امام علی (علیه‌السلام) فرمود: «فرصت مانند ابر از افق زندگی می‌گذرد، مواقعی که فرصت‌های خیری پیش می‌آید غنیمت بشمارید و از آن‌ها استفاده کنید»
«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَاد» (بقره/207)

«افرادی هستند (امیر مؤمنان علی (علیه‌السّلام)) که جان خویش را با خداوند معامله می‌کند به خاطر به دست آوردن رضایت او، و خداست که نسبت به بندگانش مهربان است».
صله رحم در کلام پیامبر اکرم(ص)

صله رحم در کلام پیامبر اکرم(ص)

حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم) فرمودند: «ثواب صله رحم را از ثواب همه اطاعات زودتر میدهند» الکافی، ج 4 ص 68، ح 2(
عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

عن ابی عبد الله (علیه‌السّلام) قال: قال امیرالمؤمنین(ع):«إن الله جمیلٌ یُحِبُّ الجمال، و یُحِبُّ اَنْ یَری اَثَر النِعمة علی عَبْدِه»

امام صادق (علیه‌السّلام) از جدّ گرامیش علی (علیها‌السّلام) روایت کرده است که فرمود: «خداوند جمیل است و جمال و زیبایی را دوست دارد و همچنین دوست دارد که اثر نعمت‌های خود را در مردم مشاهده نماید» (کافی، ج6، ص 438)
Powered by TayaCMS