دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

صله رحم

امام باقر(ع): بهترین چیزی که متوسلان (به خدا) بدان چنگ زده اند، ایمان به خدا و صله رحم است.
صله رحم
صله رحم

امام باقر(ع) می فرماید: «افضل ما توسل به المتوسلون الایمان بالله و صلة الرحم، (بحارالانوار، ج ۶۹، ص۳۸۶) بهترین چیزی که متوسلان (به خدا) بدان چنگ زده اند، ایمان به خدا و صله رحم است.

صله رحم
صله رحم یکی از اصول اخلاقی فردی و اجتماعی است که باعث رونق زندگی و موجب طراوت معنوی انسان میگردد، و از حسناتی است که در دل خویش بسیاری از زیبایی های اخلاقی را جای داده است. این صفت زیبا سراپای آدمی را سرشار از خوبی ها می کند و فرد را به بالاترین قله های انسانیت سوق می دهد. منشاء بسیاری از محسنات اخلاق در صله رحم نهفته است، و در همین عمل اجتماعی بسیاری از خلق وخویهای فردی به تعالی می رسد، پس اولین منفعت این صفت برای خود فرد بوده و در ادامه بعد اجتماعی مییابد. در همین رابطه امام باقر(ع) می فرماید: وصلة الاڑحام تُحسن الخلق و تُسمح الكفة وتطيّب النفس...
پیوند با خویشاوندان، اخلاق را نیکو، دست را بخشنده و جان را با صفا می کند.
این گوشه ای از دلایل عظمت صله رحم و جای گرفتن آن در کنار ایمان به خداوند متعال است. این عمل یکی از مسائل بسیار مهم و از عبادات پر قیمت است؛ زیرا لازم است انسان قسمتی از اوقات خود را وقف دیدن پدر و مادر و برادر و خواهر و اقوام دور و نزدیک کند، و گاه گاهی ; دلجویی نموده و مشکلات ایشان را حل نماید. خداوند متعال در این مورد می فرماید: «و انقوا الله الذی تسائلون به و الأرحامه" خدایی را که به نام او از یکدیگر درخواست می کنید، بپرهیزید و درباره ار حام کوتاهی ننمایید.
ترغیب فوق العاده اسلام به صله رحم نه فقط برای دیدن آنان است که البته همین امر نیز بسیار مورد تأکید قرار گرفته و دارای ارج و قرب می باشد، اما بیشترین علت
این توصیه برای رفع حوائج و حل سختیها و درمان دردهای خویشان است، و حتی نباید از آنهایی که با انسان قطع رحم کرده فاصله گرفت. عبدالله بن سنان میگوید: به امام صادق(ع) عرض کردم: پسر عمویی دارم که هر چه با او رابطه برقرار می سازم، او قطع رابطه می کند، اجازه می دهی، من هم با او قطع رابطه کنم؟» (امام اجازه نداد) و فرمود: «اگر تو به رابطه ات ادامه دهی، خداوند پیوندتان را برقرار می کند، ولی اگر تو هم قطع رابطه کنی، خداوند پیوندتان را قطع خواهد کرد."
در عیادت رفتن تو فایده است فایده آن باز با تو عایده است
پس صله یاران ره لازم شمار هر که باشد گر پیاده گر سوار و رعد و باشد همین احسان نکوست که به احسان بس عدو گشتست دوست
این عیادت از برای این صیله است وین صله از صد محبت حامله است
مرز صله رحم
سنت الهی صله رحم، وظیفه ای اخلاقی است که نه تنها با خویشاوندان مؤمن، بلکه حتی با آنان که اهل گناهند نیز واجب است. چه بسا به برکت رفت و آمدهای بستگان صالح، دیگران نیز راه صلاح پیش گیرند و تأثیر بپذیرند. گاهی ترک بازدیدهای خانوادگی سبب می شود که بستگان ناصالح، بر کجی هایشان افزوده شود، در حالی که حفظ رابطه خویشاوندی، ابزار خوبی برای بازداشتن آنها از انحراف بیشتر خواهد بود. یکی از شیعیان از امام صادق (علیه السلام) میپرسد: برخی خویشاوندانم خط و تفکر دیگری دارند، غیر از فکر و مرامی که من دارم. آیا آنان بر من حقی دارند؟ حضرت فرمود: آری، حق قرابت و خویشاوندی را چیزی قطع نمی کند. اگر با تو همفکر و هم عقیده باشند، دو حق بر تو دارند: یکی حق خویشاوندی، دوم حق اسلام و مسلمانی".
صله وحجم و طول عمر
مقابل این صفت پسندیده، قطع رحم است که به گفته تمام علما از گناهان کبیره است، و علاوه بر آثار اخروی چیزی که بر کسی پوشیده نیست، آثار دنیوی قطع رحم است که در کوتاهی عمر و تهیدستی آشکار میگردد. حضرت صادق به میسر فرمودند: من یقین دارم اهل صله رحم هستی. میسر گفت: آری جانم به فدایت، من در جوانی در بازار کار می کردم و مزدم دو در هم بود، یک درهمش را به عمویم و در هم دیگرش را به دائی ام میپرداختم. حضرت فرمود: به خدا سوگند دو بار مرگت فرا رسید، هر کدام را کمک به عمو و دائیات به تأخیر انداخت.

کلینی، محمدبن یعقوب، اصول کافی، ج ۲، ص ۱۵۲.
انصاریان، حسین، عرفان اسلامی، ج۶، ص ۴۰۳. ..Y نیسور ۵ نساء، آیه y
کلینی، محمدبن یعقوب، اصول کافی، ج ۲، ص ۱۵۶.
فاضلی ، قادر، فرهنگ موضوعی مشئویی معنوی» ص ۵۰۰.
میزان الحکمهٔ を* ص ۸۳
کشی، رجال، ص ۲۱۱.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

اندیشه انسان

اندیشه انسان

امام علی(ع): اندیشه آدمی آیینه ای است که نیک و بد کارش را به او می نماید.
بلند پروازی

بلند پروازی

امام علی(ع): آرزوهای دراز عقل انسان را می برد و وعده آخرت را دروغ می شمرد و انسان را به غفلت وا می دارد و سرانجام آن، حسرت و ندامت است.
تواضع و فروتنی

تواضع و فروتنی

پیامبر اکرم(ص): فروتنی جز بر سربلندی بنده نیفزاید، پس تواضع کنید، خدایتان شما را رحمت کند
حسادت

حسادت

امام صادق(ع): ریشه حسد کوری و تاریکی قلب همراه با انکار فضل پروردگار متعال است و این دو صفت دو بال کفر به خدا هستند.
پرخوری

پرخوری

امام صادق (ع) فرمودند : بر دل مؤمن چيزي مضرتر از خوردن بسيار نيست؛ و دو خصلت بد از خوردن بسيار، ناشي مي‏شود: يكي قساوت قلب، دوم تحريك شهوت.»
Powered by TayaCMS