دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

عبادت وگناه

عارف والا قدر و فقیه وحکیم فرزانه، مرحوم آخوند ملا حسینقلی همدانی از مبرزترین شاگردان سید علی شوشتری و بزرگ‌ترین استاد عرفان و اخلاق در این اواخر است که بعد از او، کسی به پایش نرسیده است.
عبادت وگناه
عبادت وگناه

موضوع: عبادت وگناه

نویسنده: مرحوم ملا حسین‌قلی همدانی.

مخاطب: یکی از شاگردان ایشان.

معرفی اجمالی نویسنده:

عارف والا قدر و فقیه وحکیم فرزانه، مرحوم آخوند ملا حسینقلی همدانی از مبرزترین شاگردان سید علی شوشتری و بزرگ‌ترین استاد عرفان و اخلاق در این اواخر است که بعد از او، کسی به پایش نرسیده است. شیخ آقا بزرگ تهرانی در باره اش می نویسد:
او در علم اخلاق وزنة عظیمی است که به وصف نیاید. مدت‌ها گذشت و زمانه به سان او در علم اخلاق و تهذیب نفوس ندید و این فنّ به او ختم شد، و پس از وی کسی که نظیرش باشد به وجود نیامد.
سید صدر در «تکملة أمل الآمل» می نویسد:
«او دائم المراقبه بود به طوری که چه بسا در اثنای درس از ترس اینکه مبادا از خداوند سبحان غافل شود، ساکت می‌شد. وی شیوه‌ای همانند ابن طاووس داشت ودر اثر مجاهدت‌ها وریاضت‌هایش، انوار ملکوت بر او تابیدن گرفت ».

متن نامه

«البته در اجتناب از معاصی کوتاهی مکن واگر خدای نخواسته معصیت کردی، توبه نما و دو رکعت نماز به جا آور وبعد از نماز، هفتاد مرتبه استغفار کن و سر به استغفار بگذار ودر سجده از حضرت پروردگار عفو بخواه، امیدوارم عفو بفرماید.
معاصی کبیره در بعضی از رساله های عملیه ثبت شده است، یاد بگیر وترک نما و زنهار پیرامون غیبت و دروغ واذیت مگرد. لاأقل یک ساعت به صبح مانده بیدار شو و سجده به جا بیاور، و آنچه در «منهاج النجاه» مرحوم ملا محسن فیض( رضوان الله جل جلاله علیه) مذکور است کافی وشافی است از برای عمل شب و روز تو به همان نحو عمل نما و سعی کن که عمل و ذکرت، به محض زبان نباشد و با حضور قلب باشد که عمل بی حضور قلب اصلاح قلب نمی کند، اگر چه ثواب کمی دارد.
البته البته از غذای حرام فرار کن، مخور مگر حلال. غذا را کم بخور وزیاد مخور؛ یعنی زیاده بر حاجت بنیه مخور، نه چندان بخور که تو را سنگین کند و از عمل باز دارد و نه چندان کم بخور که ضعف آورد وبه سبب ضعف از عبادت مانع شود. وهر قدر بتوانی روزه بگیر، به شرطی که شب جای روز را پر نکنی».[1]
  • [1] - منبع نامه: سیمای فرزانگان، رضا مختاری.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

تقویت معنویت و روحانیت درونی

تقویت معنویت و روحانیت درونی

و اما (به جهت)تقویت روحانیت ( استاد علامه شعرانی می‌فرمودند)‌ : اولا دائما باید همّ و حزن قلبى به جهت عدم وصول به مطلوب داشته باشد.
آداب خارج شدن از منزل

آداب خارج شدن از منزل

حضرت امام صادق علیه السّلام مى‌فرماید که: هر گاه اراده کنى که از منزل خود بیرون روى، باید بیرون روى مثل رفتن کسى که امید عود به خود نداشته باشد، و یقین داند که در این سفر فوت خواهد شد.
معاشرت با اهل دنیا

معاشرت با اهل دنیا

آقا محمد بید‌آبادی فرزند آقا محمد رفیع است. پدرش اصالتاً از مازندران بوده که به اصفهان کوچ کرده است و در محلّۀ بیدآباد ساکن و به بید‌آبادی مشهور گردیده است.
Powered by TayaCMS