دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

عرفه

No image
عرفه

كلمات كليدي : عرفه، عرفات، ذي الحجه، امام حسين (ع)

نویسنده : طیبه عطايي

احترام گذاشتن به زمان ها و مكانهاي خاصی که به نوعی از قداست ویژه ای برخوردارند، به جهت اهميت وقايع و حوادثي است كه در آن رخ داده است و به نسبت آن حادثه مهم، ارجمند و ارزشمند است. مانند: ميلاد حضرت مسيح، تولد حضرت رسول اکرم (ص)، ميلاد حضرت سيّدالشهداء و.. همچنین مسجد الحرام؛ خانۀ خدا و زادگاه علي (ع) و مسجد النبی؛ مهبط وحي و نزول فرشتگان.

عرفات:

سرزميني است كه در آن گناه نشده و آنجا معبد تمام انبياء، اولياء، اوصياء، متقين و اصفياء بوده است. بياباني صاف و هموار كه تقريباً در 24 كيلومتري (چهار فرسخي) شمال مكه و در دامنه كوهي به نام (جبل الرحمة)[1] قرار گرفته است.

عرفه:

روز نهم ذيحجه كه «الحج عرفه»[2] ساعاتي است كه اگر حاجي در آن ساعات آن مكان را درك نكند، حج او تمام نيست و بايد سال ديگر قضای آن را به جا آورد.

آداب روز عرفه:

كاروان عظيم حج بعد از ظهر از مكه مكرمه حركت كرده در حاليكه سرها برهنه و تن‌ها از لباس‌هايي معمولي و هميشگي عاري گشته و هر يك دو قطعه پارچه سفيد پوشيده با نظمي متين و و برنامه‌اي الهام بخش و آهنگي شورانگيز از نغمه آسماني

«لبّيك اللهم لبّيك لبّيك لا شريك لك لبّيك انّ الحمد و النّعمة لك والملك لا شريك لك لبّيك»

اين ذكر آسماني تمام شهر مكه را فرا گرفته و حركت مي‌كنند و مقارن زوال ظهر روز نهم همه در صحراي عرفات جمع مي‌شوند.

عرفات مكاني است كه حضرت آدم (ع) اعتراف به گناه و تقصير خود كرد و مورد مغفرت خداوند قرار گرفت. به همين جهت عرفات ناميده شد.[3] تمام انبياء و پيامبران در اين مكان مشمول عنايت حق تعالي شده و اظهار بندگي نموده اند و همچنين امام حسين (ع) در حاليكه با جمعي از بستگان و يارانش به اين مكان رسيدند، به درگاه خداوند تضرع و زاري نمودند و از جمله دعاهاي مشهور اين روز دعاي حضرت سيد الشهداء (ع) امام حسين (ع) است. بشر و بشير پسران غالب اسدي روايت كرده‌اند كه روز عرفه در عرفات در خدمت آن حضرت بوديم، پس از خيمه بيرون آمدند با گروهي از اهل بيت و فرزندان و شيعيان با نهايت تذلل و خشوع رو به سوي كعبه دعای عرفه را زمزمه فرمودند.[4]

فضيلت روز عرفه

روايت است كه امام سجاد (ع) در روز عرفه صدای سائلي را شنيد كه از مردم سئوال می كرد، حضرت به او فرمود:

«واي بر تو! آيا در مثل چنين روزي از غير خدا سئوال مي‌كني و حال آنكه در اين روز براي بچه‌هائيكه در شكم مادرانند، اميد سعادت و خوشبختي مي‌رود»[5]

درباره شب عرفه روايت شده است كه دعاي خير در آن مستجاب و كسي كه در آن به فرمانبرداري خداوند مشغول باشد، پاداش صد و هفتاد سال عبادت را خدای متعال به او عطا فرماید. زيارت امام حسين (ع) در اين شب مستحب است.[6]در روز عرفه رفتن به عرفات و يا كربلاء، بهترين مكانها براي استجابت دعا مي‌باشد. اهميت دعا در اين روز به اندازه‌اي است كه روزه اين روز را براي كسي كه روزه باعث ضعف او هنگام دعا شود، ممنوع كرده‌اند. پاداش زيارت امام حسين (ع) در روز عرفه به اندازه‌اي است كه از امام صادق (ع) روايت شده:

«خداوند متعال قبل از اهل عرفات براي زائرين قبر حسيني (ع) جلوه كرده، نيازهاي آنان را برآورده، گناهانشان را بخشيده و آنان را به خواسته‌هایشان مي‌رساند و آنگاه نزد اهل عرفات آمده و با آنان نيز اينگونه رفتار مي‌كند»[7]

حجاج شامگاه روز عرفه و شب دهم ذي الحجه، پس از اداي فريضه مغرب كوچ مي‌كنند.

«فَاِذا اَفَضْتُم مِن عَرَفاتٍ فَاذكُروا الله عِندَ المَشعَرِ الحَرامِ» (آيه 198 بقره)

«پس هنگامي كه از عرفات بازگشتيد، در مشعر الحرام به ذكر خدا بپردازيد»[8]

اعمال شب و روز عرفه

از ليالي متبركه و شب مناجات با قاضي الحاجات، شب عرفه است. كسي كه آن شب را با عبادت به سر آورد،اجر صد و هفتاد سال عبادت داشته و شب زيارتي امام حسين (ع) است كه مقابل هزار حج و هزار عمره و هزار جهاد می باشد. و اگر كسي توفيق يابد كه در اين روز در تحت قبّه مقدسه آن حضرت باشد، ثوابش كمتر از كسي كه در عرفات باشد، نخواهد بود.[9]

مقاله

نویسنده طیبه عطایی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS