دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

عروسکی برای تمام فصول | نقدی بر سریال کلاه قرمزی

در هر قسمت شاهد چهار اپیزود هستیم که در‌‌ سخنان ابتدایی مجری بحثی آموزشی را مطرح می‌کند و در هر اپیزود بیننده با ماجرایی روبرو می‌شود که در دل این ماجرا نکته‌ای آموزنده وجود دارد. دقیقا نقطه قوت گروه سازنده کلاه قرمزی همین جاست...
عروسکی برای تمام فصول | نقدی بر سریال کلاه قرمزی
عروسکی برای تمام فصول | نقدی بر سریال کلاه قرمزی

یکی از مهم‌ترین کار کردهای رسانه به ویژه در بخش کودک ونوجوان آموزش است که البته باید غیر مستقیم و با بالا‌ترین تاثیر گذاری باشد. متخصصان بر این باورند که اصلی ترین عضو در یادگیری کودک چشمان اوست، کودک قبل از آنکه با خواندن و نوشتن آشنا باشد به واسطهٔ دیدن می‌آموزد؛ او محیط اطراف، رفتار بزرگ‌تر‌ها، کارتون‌ها و بازی‌ها را می‌بیند و به تقلید از آن‌ها می‌پردازد. واین تاییدی بر رسالت آموزشی رسانه است. در سراسر دنیا نیز بر این خصیصه کودکان سرمایه گذاری ویژه‌ای گردیده است و تولیدات برای این مقطع سنی با این پیش فرض ساخته می‌شود. آنچه که البته در ایران کمتر به آن توجه می‌شود. در بین برنامه‌های نمایشی رسانه‌ها در حوزه کودک و نوجوان کلاه قرمزی شاید قدیمی‌ترین و ماندگار‌ترین اثر باشد که از اوایل دهه ۷۰ و با برنامهٔ صندوق پست پا به عرصه تلویزیون گذاشته و تا به امروز نیز جایگاه خود را در میان بینندگان حفظ کرده است و نه در تلویزیون بلکه در سینما نیز با ۳ اثر شناخته شده است.
ایرج طهماسب، حمید جبلی و گروه‌شان از‌‌ همان آغازِ کار با قرار دادن آموزش در دستور کار خود، به بهترین وجه در قالب نمایش‌های تلویزیونی موفق بودند. کلاه قرمزی از سال ۸۸ جزو برنامه‌های ثابت نوروز گردید و در سال ۹۲ نیز بعد از کش و قوس‌های فراوان مهمان هر شب نوروز در تلوزیون بود. نکتۀ شاخص این برنامه‌‌ همان هدف آموزشی ست. در هر قسمت شاهد چهار اپیزود هستیم که در‌‌ سخنان ابتدایی مجری بحثی آموزشی را مطرح می‌کند و در هر اپیزود بیننده با ماجرایی روبرو می‌شود که در دل این ماجرا نکته‌ای آموزنده وجود دارد. دقیقا نقطه قوت گروه سازنده کلاه قرمزی همین جاست که، آنچنان مخاطب را درگیر ماجرا می‌کنند که نکتۀ مورد نظر به خوبی القا می‌شود. موقعیت‌ها و داستان‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در لابه لای خود پیامهای خاصی را به بیننده می‌رسانند. ظرافت طرح داستان‌ها از دیگر نکات قابل توجه این مجموعه است. آموزه‌هایی که انتخاب می‌شوند اگر چه برخی تکراری هستند و در بسیاری برنامه‌های دیگر بیان شده‌اند اما سبک ورود به آن‌ها و طرح ماجرا با اتفاقی جدید و در بسیاری موارد غافلگیر کننده باعث تفاوت سبک بیان گردیده که این خود موجب تازگی آموزش می‌شود. به عنوان مثال آموزش قوانین و چراغ راهنمایی و رانندگی در اکثر برنامه‌های کودک مشاهده شده است اما در اینجا «جیگر» یک چراغ راهنمایی و رانندگی واقعی از خیابان می‌دزدد و به خانه می‌آورد و اضافه شدن «مهناز افشار» به عنوان میهمان و بداهه پردازی‌های دیگر شخصیت‌ها، ماجرایی خلق می‌کند که در خلال آن، آموزش با ضمیمۀ طنز به مخاطب القا می‌شود. این ابتکارات در طرح ماجراست که کلاه قرمزی را با دیگر آثار هم ردیف خود متمایز می‌کند. سادگی و روانی در گفتار به ضمیمۀ سبک بیانی جدید. بر خلاف دیگر آثار پر زرق و برق و شلوغ کودک که به زور ترانه‌ها و جست و خیز‌ها و برخی شوخی‌های لوس به فکر آموزش کودک هستند. کاراکتر‌ها و موقعیتی که خلق می‌کنند آنچنان جذاب است که کودک محو آن می‌شود. چاشنی طنز نیز که به آن افزوده شد مقبولیت اثر را افزایش می‌دهد. افزودن بر تعداد شخصیت‌ها تلاشی بوده است برای نیفتادن در دام تکرار، که خوب هم جواب داده است. کاراکترهای تیپیکال مجموعه کلاه قرمزی هر یک خود به تنهایی سوژه‌ای جذاب و به یادماندنی هستند. در این میان «فامیل دور» و «آقای همساده» جایگاه ویژه‌ای دارند و شوخی‌ها و بداهه‌های آن‌ها به پیشبرد ماجرا‌ها کمک شایانی می‌کند.

اما نکته قابل توجه در سالهای اخیر و به خصوص در نوروز ۹۲ این است که کلاه قرمزی از کاری برای کودک تبدیل به کاری درباره کودک شده است و به ذائقۀ بزرگسالان نزدیک‌تر می‌شود. اتفاقی که درباره آخرین سینمایی آن «کلاه قرمزی و بچه ننه» نیز افتاد. اینکه برنامه‌ای مخاطبی در این سطح وسیع دارد قابل تحسین است اما دست اندر کاران آن باید توجه داشته باشند که گروه هدف برنامه‌شان کودکان هستند. به عنوان مثال کاراکتر آقای همساده اگر چه با دقّت و ظرافت پرداخت شده اما اگر خندیدن‌های مداومش را حذف کنیم برای کودکان چندان مفهومی ندارد؛ یا بسیاری از کنایه‌های سیاسی اقتصادی و اجتماعی که از قضا خوب از کار درآمده‌اند ربطی به کودکان ندارند. قیمت دلار، پرداخت یا عدم پرداخت یارانه، یا اختلاط تلفنی فامیل دور با همسرش و اینکه نمی‌تواند صریح به او بگوید دوستت دارم، مضامینی هستند که به قواره گروه هدف این کار نمایشی نمی‌خورند.
ایرج طهماسب و حمید جبلی باید در کنار ظرافت و طنازی خود این قاعده مهم را به یاد داشته باشند که عروسک‌هایشان برای کودکان ساخته شده‌اند و باید به زبان آنان گفتگو کنند. تلاش برای جذب مخاطب اگر چه ستودنی است اما آنان را از رسالتشان دور می‌کند. این دو نشان داده‌اند که ذایقه کودکان را می‌شناسند و به زبان آنان آشنایی و تسلط دارند فقط باید کمی گزیده‌تر و موجز‌تر کار کنند تا این مخاطب خاص را از دست ندهند و‌‌ همان مجری، کلاه قرمزی کودکان باقی بمانند.
در مجموع با وجود این نقیصه باید گفت کلاه قرمزی از موفق‌ترین آثار در زمینه کار کودک در طی دو سه دهۀ اخیر بوده است و اگر بخواهیم صریح باشیم باید گفت، گویا تمامی مسئولین و دست اندر کاران برنامه‌های کودک و نوجوان کناری ایستاده‌اند تا یک نفر تمام خلاقیت خود را روی صحنه بریزد و دیگران منتظر بازخورد آن بنشینند. بازخوردی که آمار بالای بیننده گان کلاه قرمزی گویای مثبت بودن آن است.

منبع:فیلم نوشتار

مقاله

نویسنده دانیال نعیمی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

طنز و کمدی؛ خاستگاه، ویژگی ها و کارکردها

طنز و کمدی؛ خاستگاه، ویژگی ها و کارکردها

این نوشتار در تلاش است تا با بررسی آراء و نظرات نظریه پردازان طنز و کمدی، ویژگی ها و کارکردهای طنز و کمدی را بازشناسد و با برشمردن ویژگی ها و مشخصه های طنزپرداز، تصویری روشن از طنز مطلوب ارائه دهد...
No image

ماجرای طنز و کمدی

طنز، هنری است که انسان در تلاش برای دگرگون ساختن جهان به‌دست می‌آورد و همیشه به‌شکل کنش و واکنش و در نتیجه نگاه وی به محیط و واقعیت (به‌طور خاص)نمود پیدا می‌کند.طنز راستین که از حوادث واقعی زندگی نشأت گرفته و مبتنی‌بر واقعیت‌های زندگی بوده..
چرا شرلوک هولمز هنوز محبوب است؟ | به بهانه بازپخش سریال شرلوک هلمز

چرا شرلوک هولمز هنوز محبوب است؟ | به بهانه بازپخش سریال شرلوک هلمز

سموم و مواد مخدر را به خوبی می شناسد. دانسته هایش در زمین شناسی کاربردی است؛ در یک چشم بر هم زدن خاکهای مختلف را از هم تشخیص می دهد. به علم شیمی علاقه ای وافر دارد و حتا یک آزمایشگاه کوچک در خانه اش به راه انداخته است...
No image

نقد سریال‌های نوروزی؛ آنچه فراموش کرده‌ایم

آیا استراتژی مقابله با شبکه‌های ماهواره‌ای، لاجرم به افزایش تعداد شبکه‌های داخلی و تکثّر برنامه‌های همزمان می‌انجامد؟ آن هم در شرایطی ‌که در تأمین برنامه‌های مناسب و کیفی برای همان شبکه‌های قدیمی نیز با چالش‌های جدّی روبه‌رو هستیم. و آیا جذب مخاطب داخلی به سمت تولیدات رسانه ملّی به معنای استفاده از فاکتورهای جذّابیت برنامه‌های رقیب است؟
«آب‌پریا» پرسه‌ای در مرزهای مه آلود | نگاهی به سریال آب پریا

«آب‌پریا» پرسه‌ای در مرزهای مه آلود | نگاهی به سریال آب پریا

نوروز امسال با آب‌پریا و برخی برنامه‌های معدود؛ بعضی‌ها از جمله نگارنده را با تلویزیون آشتی موقت کردند. هر چه نباشد دست کم نام مرضیه برومند برای بچه‌های دهه ۶۰ به بعد آشنا و البته حامل پیام‌های نوستالژیک است...
Powered by TayaCMS