دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حکومت government

No image
حکومت government

حکومت، فرمانفرمایی، حکمرانی، فرماندهی، فرمانگزاری، فرمانفرما، فرمانگزار، فرمانروا، تفکیک قوا، قوه اجرایی، هیئت وزیران، کابینه، حکومت پا�

نویسنده : داريوش آشوري

حکومت government

حکومت در لغت به معنای فرمانفرمایی و حکمرانی است ، و بدین معنا، برای آن وجود رابطه‌ی پایدار فرماندهی و فرمانگزاری میان فرمانفرما و فرمانگزار لازم است. در سیاست به معنای دستگاه فرمانروا در کشور است و به این معنا، دولت نیز همردیف یا بجای آن به کار برده می‌شود. ولی در علم سیاست و حقوق جدید میان « حکومت»، از یکسو ، و « دولت » یا « کشور » ، از سوی دیگر، فرق گذاشته می‌شود. در نظامهای قانونی جدید که در آنها « تفکیک قوا» و اصل حکومت قانون به رسمیت شناخته شده است، حکومت به معنای « قوه‌ی اجرایی» به کار می‌رود، یعنی مجموع دستگاه اداری، سیاسی، انتظامی، و نظامی کشور که در راس آن هیئتی به نام کابینه یا هیئت وزیران قرار دارد و کشور را بر طبق قانونهای وضع شده در قوه‌ی قانونگذار وزیر نظارت آن، اداره می‌کند. در راس هیئت دولت، رئیس دولت یا حکومت قرار دارد که در بعضی نظامها نخست وزیر و در برخی دیگر رئیس جمهور است.و با هیئت وزیران در برابر پارلمان مسئول و پاسخگو است. بنابراین حکومت برابر است با « هیئت وزیران» یا «کابینه» که معمولاً به نام شخص خاصی که در راس آنست نامیده می‌شود . بنابراین ، حکومت تغییرپذیر است، در حالی که دولت یا کشور نظراً پایدار است.

کلمه‌ی حکومت اگر با صفتی به کار برده شود، برای مشخص کردن نوع رژیم سیاسی است، چنانکه گفته می‌شود « حکومت پارلمانی »،« حکومت همگانی» و اجرا کننده‌ی خواست آن به صورتی است که در قانون اساسی و قانونهای جاری تعریف شده است. بنابراین ، حکومت تا زمانی «قانون» شمرده می‌شود که کردار آن هماهنگ با خواست همگانی یا اکثریت ملت باشد و گرنه حکومت استبدادی یا دیکتاتوری شناخته می‌شود.

ازنظر حقوق بین الملل و در روابط میان کشورها، واقعیت فرمانروایی ، یعنی اینکه قدرت براستی در دست چه کس یا چه گروهی است، بیشتر ملاک شناسایی یک حکومت در مقام حکومت واقعی است تا قانونی بودن آن، به معنای مطابقت کردار آن با خواست اکثریت مردم کشور؛ ولی گاه، بخصوص زمانی که کشوری دستخوش انقلاب و آشوب باشد، برخی دولتها یک سازمان یا « دولت آزاد» یا « دولت موقت » را به عنوان « حکومت قانونی» می‌شناسند نه دستگاه حاکم را ، که به سبب زیر پا نهادن «خواست همگانی» غیر قانونی شناخته شده است.

مقاله

نویسنده داريوش آشوري

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
آشنایی با احکام اعتکاف (مکان اعتکاف)

آشنایی با احکام اعتکاف (مکان اعتکاف)

اعتکاف تنها در مسجد صحیح است ، بنابراین اگر کسى در خانه خود یا در تکیه، یا حسینیه یا در حرم معتکف شود صحیح نیست و ازمساجد نیز تنها در این مساجد، اعتکاف صحیح است .
Powered by TayaCMS