دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فرار مغزها

No image
فرار مغزها

فرار مغزها، مراکز امپریالیستی، نظام سرمایه داری، انحصار علمی، مهاجرت، فراملیتی

نویسنده : علی آقا بخشی , مینو افشاری راد

فرار مغزها brain drain

فرار مغزها را که در کشورهای کمتر توسعه یافته انجام می‌گیرد می‌شود به طور خلاصه اینگونه برشمرد:

1. جریان مهاجرتهای فردی کارکنان حرفه‌ای و متخصصان و دانشمندان رشته‌های مختلف از کشورهای در حال توسعه به کشورهای پیشرفته سرمایه‌داری به منظور انتخاب مشاغل و امکانات بهتر،

2. جذب کارشناسان از کشورهای در حال توسعه به طلب سود بیشتر به مراکز امپریالیستی .

3. شکل غیر طبیعی مبادلات علمی بین کشورها که با جریان مهاجرت یک طرفه به نفع کشورهای بسیار توسعه یافته مشخص می‌شود.

مبنای اقتصادی جریان فرار مغزها وابستگی فنی دولتهای جوان به سرمایه خارجی و بالاتر از همه، وابستگی آنها به مجتمع‌های فراملیتی است . فرار مغزها ، امکانات علمی و فنی دولتهای جوان را تخریب و رشد نیروهای تولیدی و نیز پیشرفت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی آنها را کند می‌کند.

دولتهای جوان در جریان مهاجرت متخصصان ماهر، بازندۀ واقعی هستند ، در حالی که به عنوان مثال آمریکا در دهه 1980 با وارد کردن 150 هزار پزشک ، مهندس، تکنیسین و دانشمند ، مبلغ 5 میلیارد دلار هزینه مربوط به آموزش در داخل را صرفه جویی کرده است.

فرار مغزها، تجلی جدید انحصار علمی و فنی قدرتهای بزرگ در نظام سرمایه‌داری جهانی است.

برای رهایی از پدیدۀ فرار مغزها باید انجام تغییرات اساسی اجتماعی و اقتصادی ، صنعتی کردن جامعه، کنترل مؤثر بخش خصوصی و وابسته کردن آن به منافع ملی، محدودکردن فعالیت سرمایه خارجی و بویژه مجتمع‌های فراملیتی ، بالا بردن سطح زندگی مردم ، تأمین رفاه و امنیت اجتماعی، نظام گسترده تأمین مسکن و گسترش فرهنگ و امکانات خدماتی را گسترش داد و بر پدیدۀ فرار مغزها نقطه پایان گذاشت.

مقاله

نویسنده علی آقا بخشی , مینو افشاری راد

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.
Powered by TayaCMS