دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

سودگروی قاعده نگر

سودگروی «نظریه‌ای در اخلاق هنجاری است که می‌گوید آن هدف اخلاقی که باید در تمام کارهای خود در پی اش باشیم به دست آوردن بیشترین غلبه ممکن خیر بر شر (یا کم ترین غلبه ممکن شر بر خیر) در کل جهان است ».
سودگروی قاعده نگر
سودگروی قاعده نگر
نویسنده: حسین راضی

سودگروی «نظریه‌ای در اخلاق هنجاری است که می‌گوید آن هدف اخلاقی که باید در تمام کارهای خود در پی اش باشیم به دست آوردن بیشترین غلبه ممکن خیر بر شر (یا کم ترین غلبه ممکن شر بر خیر) در کل جهان است ». سودگروی به سه دسته کلی تقسیم می‌شود:1. سودگروی عمل نگر؛2. سودگروی عام ؛3. سودگروی قاعده نگر. در نوشتار قبل به نقد و بررسی سودگروی عام اشاره نمودیم.‌

سودگروی قاعده نگر، بر نقش محوری قواعد در اخلاق تاکید می‌ورزد و بر آن است که شخص باید همواره با تمسک به یک قاعده ، مانند قاعده امانتداری ، معلوم دارد که در موقعیت خاص چگونه رفتار کند. در واقع ، نباید بررسی کرد کدامین عمل بیشترین سود را به بار می‌آورد، بلکه باید دید عمل به کدامین قاعده با بیشترین سود همراه است . بنابراین ، اصل سود باید در سطح قواعد اجرا شود، نه در سطح اعمال . برکلی ، برنت و برخی دیگر از نویسندگان از این نظر جانبداری کرده‌اند.

در سودگروی قاعده نگر، امانتداری وقتی تجویز می‌شود که بتوان گفت : «اگر همیشه امانتدار باشیم ، به بیشترین خیر دست خواهیم یافت .» البته ممکن است در موارد خاص ، برخی از امانتداری ها مفسده انگیز باشد، اما در آنجا نیز باید به قاعده عمل کرد.

نقد و ارزیابی

سودگروی قاعده نگر از گزند پاره ای از اشکال‌های دیگر انواع سودگروی مصون است ؛ اما با سه اشکال عمده روبه روست:‌

‌1. سودگروی عام برای دستیابی به قواعدی که با اطمینان بتوان گفت بیشترین سود را در پی دارد، هیچ راه و روش معینی، بیان نکرده است. برای تمامیت این نظریه باید قواعد اخلاقی لازم وکافی ،که راهنمای عمل انسان باشد، بیان شود.

2. بر فرض دستیابی به چنین قواعدی ، هنگام تزاحم دو یاچند قاعده چگونه باید عمل کرد؟

3. اشکال دیگری ، که بر همه انواع سودگروی وارد است و به سودگروی قاعده نگر اختصاص ندارد، آن است که این نظریه برای چگونگی توزیع سود مترتب بر عمل هیچ تدبیری نیندیشیده است . فرض کنید با دو کار یا دو قاعده رو به رو هستیم که هر کدام صد درجه سود دارد؛ سود یکی از آن دو به ده نفر می‌رسد و سود دیگری به هزار نفر. ارتکاز اخلاقی دومی را ترجیح می‌دهد، اما سودگرایان هر دو را با هم برابر می‌دانند. از اینجا در می‌یابیم که اصل سودگروی به تنهایی برای ارائه یک نظام کامل اخلاق هنجاری کافی نیست.

مقاله

نویسنده حسین راضی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

عالم غیب چیست/ منکران و معتقدان عالم غیب کیستند

عالم غیب چیست/ منکران و معتقدان عالم غیب کیستند

آیت الله جوادی آملی در تفسیر آیه «یؤمنون بالغیب» در سوره بقره، با تشریح مفهوم و اقسام غیب تأکید می‌کند که اگر کسی به اصول کلّی دین که غیب است، مؤمن و معتقد نباشد، کافر است؛ خواه اصلاً غیبی را قبول نداشته باشد، مثل مادیین؛ یا غیبِ فی ‌الجمله را قبول دارند و نه بالجمله را، مثل مشرکین.
قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآنʇ)

قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآن(7)

در شش قسمت گذشته از سلسله مطالب «آثار اعمال در قرآن مجید» مباحث آثار: گناه، خودپسندی و غرور، مکر و حیله، خوردن مال حرام، دورویی و نفاق و ظلم و ستم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
ظلم و ستم- آثار اعمال در قرآن ʆ)

ظلم و ستم- آثار اعمال در قرآن (6)

در قسمت‌های اول تا پنجم سلسله مقالات «آثار اعمال در قرآن»، مباحث آثار گناه، آثار خودپسندی و تکبر، آثار مکر و حیله، آثار مال حرام و آثار دورویی و نفاق در زندگی انسانها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
6خصوصیت متقین در قرآن کریم

6خصوصیت متقین در قرآن کریم

پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار آیت‌الله العظمی خامنه‌ای به مناسبت ماه مبارک رمضان اقدام به انتشار مطالبی با عنوان «سی روز، سی‌گفتار قرآنی» برگزیده سخنان رهبر معظم انقلاب کرده است که همه روزه در طول ماه مبارک رمضان منتشر می‌شود.
قرآن در حق چه کسانی «مرده باد» گفته است؟

قرآن در حق چه کسانی «مرده باد» گفته است؟

زنده باد و مرده باد از مصادیق دعا و نفرین است.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآنʇ)

قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآن(7)

در شش قسمت گذشته از سلسله مطالب «آثار اعمال در قرآن مجید» مباحث آثار: گناه، خودپسندی و غرور، مکر و حیله، خوردن مال حرام، دورویی و نفاق و ظلم و ستم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
No image

برای درخشش خانه بخوانید

در پرتو هدایت قرآن

در پرتو هدایت قرآن

اشاره: چگونه می‌توان خود را در معرض هدایت قرآن قرار داد؟ این پرسشی است که مرحوم آیت‌الله طالقانی در آغاز تفسیر پرتوی از قرآن با خواننده مطرح می‌سازد.
اخلاص در قرآن

اخلاص در قرآن

هرچند واژه‌ی اخلاص در قرآن به کار نرفته، ولی مشتقات آن 31بار در قرآن آمده است که با صراحت، موضوع اخلاص را مطرح می‌کند.
Powered by TayaCMS