دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

شخصيت حضرت معصومه (س)

امام صادق(ع) فرمود: خدا حرمی دارد و آن مكه است، پيامبر(ص) حرمی دارد و آن مدينه است، اميرالمؤمنين(ع) حرمی دارد و آن كوفه است... بهشت هشت در دارد كه سه تای آن از قم است؛ در اين شهر زنی از فرزندان من از دنيا می‌رود، نام او فاطمه دختر موسی(ع) است و با شفاعت او همه شيعيان من روانه بهشت می‌شوند.
شخصيت حضرت معصومه (س)
شخصيت حضرت معصومه (س)

از مقام عصمت كه (تنها مخصوص چهارده تن می‌باشد و اززنان تنها حضرت فاطمه(س) دارای اين مقام می‌باشد) بگذريم، حضرت معصومه(س) از جمله زنانی است كه می‌توان ادعا كرد كه تالی‌تلو معصوم است؛ زنان اندكی ظرفيت آن را داشتند كه بيشترين بهره را از فروغ جاودان الهی و نور ولايت، دريافت كنند و بتوانند خود را در كمالات معنوی اندكی پايين‌تر از معصومان (عليهم السّلام) بسازند، بسان حضرت زينب كبری و حضرت معصومه (عليهما السّلام)[1] بنا به مقتضای ضربالمثل معروف «اهل البيت ادری بما فی البيت» اهل خانه از آنچه كه در خانه می‌گذرد، بيشتر از ديگران می‌دانند، بهتر است آن بانوی بزرگ را از زبان امامان معصوم(ع) بشناسيم.

امام صادق(ع) فرمود: خدا حرمی دارد و آن مكه است، پيامبر(ص) حرمی دارد و آن مدينه است، اميرالمؤمنين(ع) حرمی دارد و آن كوفه است... بهشت هشت در دارد كه سه تای آن از قم است؛ در اين شهر زنی از فرزندان من از دنيا می‌رود، نام او فاطمه دختر موسی(ع) است و با شفاعت او همه شيعيان من روانه بهشت می‌شوند.[2]

شهر قم مدفن تعداد زيادی از امامزادگان است و هر كدام دارای مقامات بس والايی هستند، اما ائمه (عليهم السّلام) تنها از اهميت شخصيت و زيارت دختر موسی بن جعفر (س) سخن گفته‌اند، اين خود نشانگر عظمت معنوی اين بانوی بزرگ است.

يكی ديگر از نشانه‌های شخصيت آن حضرت داشتن زيارت نامه مخصوص بسان پيامبر(ص)و امامان (ع) است، در حالی كه در آرامگاه‌های ديگر امامزادگان به طور معمول خواندن فاتحه مرسوم است. چند نكته در زمينه شخصيت آن بانوی بزرگ در خور توجه است:

1. مسافرت ايشان به سمت ايران به جهت ديدار با برادر پس از هجرت اجباری برادر بزرگوارش امام رضا(ع) به مرو، اما آن‌گونه كه مورخان نوشته‌اند اين مسافرت به سرانجام نرسيد و حضرت معصومه با رسيدن به ساوه بيمار شد و دستور داد او را به قم ببرند و در همين شهر بود كه جانبه جان آفرين تسليم كرد.[3]

حركت آن حضرت از مدينه به سمت ايران با اين مسير طولانی و به جان خريدن همه سختی‌های مسافرت مخصوصاً خطراتی كه از ناحيه حكومت مأمون آن حضرت را تهديد می‌كرد حاكی از شخصيت سياسی و اجتماعی اين بانوی بزرگ است.

2. در اين مسافرت آنگاه كه مريض شد و از دستيابی به امام رضا(ع) مأيوس شد، با توجه به آگاهی او از موقعيت آينده قم و مركزيت فرهنگی آن دستور داد او را به قم ببرند تا پس از پرواز روح بلندش به سوی ملكوت، حرم بهشت گونه‌اش مأمن عاشقان اهل بيت(ع) قرار گيرد.

اينتصميم يعنی دستور برای رسيدن به قم، حاكی از داشتن ديد فرهنگی دختر موسی‌بن‌جعفر(س) است. در اين راستا وقتی زندگی‌نامه آن حضرت را مطالعه كنيم در می‌يابيم كه يكی از القاب مشهور آن حضرت «محدثه»[4] است، وی رواياتی را از اجداد طاهرينش نقل كرده، همچنين جمعی از ارباب علم حديث از او نقل حديث كرده‌اند؛ از آن جمله می‌توان به روايتی كه آن حضرت در سلسله سند هست و به خبر مسلسل به فواطم[5] مشهور شده‌اشاره كرد:

بكر بن احمد قصری از فاطمه دختر امام‌رضا(ع) و او از فاطمه (حضرت معصومه) و زينب و امكلثوم دختران امام كاظم(ع) و آنان از فاطمه دختر امام صادق(ع) روايت كرده‌اند و سند اين حديث به حضرت فاطمه زهرا (س) میرسد كه فرمود: آيا فراموش كرده‌ايد فرمايش رسول‌خدا(ص) را در روز عيد غدير كه فرمود: «من كنت مولاه فعلی مولاه».[6]

و همچنين روايت ديگری با همين سلسله سند كه به حديث معراج مربوط است.[7]

* مرکز پاسخگویی به شبهات حوزه علمیه قم

پینوشت ها:

[1].حكيمی، محمد،‌حضرت معصومه و شهر قم، معاصر، مركز انتشارات دفتر تبليغات اسلامی، قم، چاپ دوم، 1376، ص 41.

[2].قمی، عباس، سفينة‌البحار، ج 2، ص 376.

[3].قمی‌، عباس، همان، ص 376.

[4].محمدحسون؛ ام علی مشكور، اعلام النساء المؤمنات، انتشارات اسوه، چاپ اول، 1411ه‍ -ق، ص 577.

[5].قمی، عباس، همان، واژه شيع و فطم.

[6].شافعی، شمس‌الدين محمد، اسنیالمطالب، مكتبه الامام اميرالمؤمنين، اصفهان، ص 50.

[7] .مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، داراحياء التراث العربی، بيروت، ج 65، ص 76، ح 136.

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: 24 تیر ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

عالم غیب چیست/ منکران و معتقدان عالم غیب کیستند

عالم غیب چیست/ منکران و معتقدان عالم غیب کیستند

آیت الله جوادی آملی در تفسیر آیه «یؤمنون بالغیب» در سوره بقره، با تشریح مفهوم و اقسام غیب تأکید می‌کند که اگر کسی به اصول کلّی دین که غیب است، مؤمن و معتقد نباشد، کافر است؛ خواه اصلاً غیبی را قبول نداشته باشد، مثل مادیین؛ یا غیبِ فی ‌الجمله را قبول دارند و نه بالجمله را، مثل مشرکین.
قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآنʇ)

قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآن(7)

در شش قسمت گذشته از سلسله مطالب «آثار اعمال در قرآن مجید» مباحث آثار: گناه، خودپسندی و غرور، مکر و حیله، خوردن مال حرام، دورویی و نفاق و ظلم و ستم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
ظلم و ستم- آثار اعمال در قرآن ʆ)

ظلم و ستم- آثار اعمال در قرآن (6)

در قسمت‌های اول تا پنجم سلسله مقالات «آثار اعمال در قرآن»، مباحث آثار گناه، آثار خودپسندی و تکبر، آثار مکر و حیله، آثار مال حرام و آثار دورویی و نفاق در زندگی انسانها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
6خصوصیت متقین در قرآن کریم

6خصوصیت متقین در قرآن کریم

پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار آیت‌الله العظمی خامنه‌ای به مناسبت ماه مبارک رمضان اقدام به انتشار مطالبی با عنوان «سی روز، سی‌گفتار قرآنی» برگزیده سخنان رهبر معظم انقلاب کرده است که همه روزه در طول ماه مبارک رمضان منتشر می‌شود.
قرآن در حق چه کسانی «مرده باد» گفته است؟

قرآن در حق چه کسانی «مرده باد» گفته است؟

زنده باد و مرده باد از مصادیق دعا و نفرین است.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآنʇ)

قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآن(7)

در شش قسمت گذشته از سلسله مطالب «آثار اعمال در قرآن مجید» مباحث آثار: گناه، خودپسندی و غرور، مکر و حیله، خوردن مال حرام، دورویی و نفاق و ظلم و ستم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
No image

برای درخشش خانه بخوانید

در پرتو هدایت قرآن

در پرتو هدایت قرآن

اشاره: چگونه می‌توان خود را در معرض هدایت قرآن قرار داد؟ این پرسشی است که مرحوم آیت‌الله طالقانی در آغاز تفسیر پرتوی از قرآن با خواننده مطرح می‌سازد.
اخلاص در قرآن

اخلاص در قرآن

هرچند واژه‌ی اخلاص در قرآن به کار نرفته، ولی مشتقات آن 31بار در قرآن آمده است که با صراحت، موضوع اخلاص را مطرح می‌کند.
Powered by TayaCMS