دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قیاس خلف

No image
قیاس خلف

كلمات كليدي : قياس خلف، قياس مستقيم، ابطال نقيض

نویسنده : مهدي افضلي

در تعریف قیاس خلف گفته‌اند:

"قیاسی است مرکب که در آن مطلوب را با ابطال

نقیض آن ثابت کنند".

این قیاس در مقابل قیاس مستقیم/ مباشر قرار دارد که در آن مستقیما بر خود مدعا استدلال اقامه می‌شود. دلیل اعتبار قیاس خلف این است که به قاعده امتناع اجتماع و ارتفاع نقیضین اتکا دارد، اگر یکی از نقیضین اثبات شود، لاجرم دیگری ابطال خواهد شد، اگر یکی ابطال شود آن دیگری اثبات می‌شود. در حقیقت پناه بردن به قیاس خلف به این دلیل است که گاهی به هر دلیلی امکان اقامه استدلال بر خود مطلوب نیست، از راه ابطال نقیض مطلوب،‌ خود آن ثابت می‌شود.

مرکب بودن این گونه قیاس از این جهت است که از دو قیاس تشکیل شده است، یکی استثنایی و دیگری اقترانی. شیوه اقامه این نوع قیاس بدین صورت است که نقیض مطلوب را صادق فرض می‌کنند و آنرا به یکی از مقدمات صادقه ضمیمه می‌کنند،‌ از کنار هم قرار گرفتن‌ آن‌ها نتیجه‌ای که حاصل می‌شود با مقدمه دیگر که آن نیز بالفرض صادق است نمی‌سازد، در نتیجه اثبات می‌شود که مطلوب ثابت است. از باب نمونه:

هر جانداری حساس است

بعضی جانداران انسان نیستند

بعض حساس‌ها انسان نیستند

ادعا این است که نتیجه‌ مذکور صادق است، اگر قضیه "بعضی از حساس‌ها انسان نیستند" صادق نباشد، نقیض آن یعنی "هر حساسی انسان است" صادق خواهد بود، زیرا نقیض سالبه جزئیه موجبه کلیه است. حال قضیه "هر حساسی انسان است"را کبری و صغرای قیاس اصلی را در این جا نیز صغرا قرار می‌دهیم، چنین شکلی به خود خواهد گرفت:

هر جانداری حساس است

هر حساسی انسان است

نتیجه‌ای که از این قیاس حاصل می‌شود یک موجبه کلیه است: "هر جانداری انسان است". ولی چنان‌که ملاحظه می‌شود این نتیجه با یکی از مقدمات اصلی که صدق آن مفروض بود نمی‌سازد، زیرا این نتیجه یک قضیه موجبه کلیه است و موجبه کلیه نقیض سالبه جزئیه است که در قیاس اصلی کبرای چنین بود:"بعضی جانداران انسان نیستند". بدین ترتیب قیاس استثنایی مورد نظر چنین تکمیل می‌شود:

اگر قضیه "بعض حساس‌ها انسان نیستند" صادق نباشد، نقیض آن یعنی "هر حساسی انسان است" صادق خواهد بود، لکن این قضیه صادق نیست، در نتیجه قضیه‌ی بعض حساس‌ها انسان‌اند صادق می‌باشد.

مقاله

نویسنده مهدي افضلي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

عالم غیب چیست/ منکران و معتقدان عالم غیب کیستند

عالم غیب چیست/ منکران و معتقدان عالم غیب کیستند

آیت الله جوادی آملی در تفسیر آیه «یؤمنون بالغیب» در سوره بقره، با تشریح مفهوم و اقسام غیب تأکید می‌کند که اگر کسی به اصول کلّی دین که غیب است، مؤمن و معتقد نباشد، کافر است؛ خواه اصلاً غیبی را قبول نداشته باشد، مثل مادیین؛ یا غیبِ فی ‌الجمله را قبول دارند و نه بالجمله را، مثل مشرکین.
قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآنʇ)

قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآن(7)

در شش قسمت گذشته از سلسله مطالب «آثار اعمال در قرآن مجید» مباحث آثار: گناه، خودپسندی و غرور، مکر و حیله، خوردن مال حرام، دورویی و نفاق و ظلم و ستم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
ظلم و ستم- آثار اعمال در قرآن ʆ)

ظلم و ستم- آثار اعمال در قرآن (6)

در قسمت‌های اول تا پنجم سلسله مقالات «آثار اعمال در قرآن»، مباحث آثار گناه، آثار خودپسندی و تکبر، آثار مکر و حیله، آثار مال حرام و آثار دورویی و نفاق در زندگی انسانها مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
6خصوصیت متقین در قرآن کریم

6خصوصیت متقین در قرآن کریم

پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار آیت‌الله العظمی خامنه‌ای به مناسبت ماه مبارک رمضان اقدام به انتشار مطالبی با عنوان «سی روز، سی‌گفتار قرآنی» برگزیده سخنان رهبر معظم انقلاب کرده است که همه روزه در طول ماه مبارک رمضان منتشر می‌شود.
قرآن در حق چه کسانی «مرده باد» گفته است؟

قرآن در حق چه کسانی «مرده باد» گفته است؟

زنده باد و مرده باد از مصادیق دعا و نفرین است.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآنʇ)

قتل انسان بی گناه- آثار اعمال در قرآن(7)

در شش قسمت گذشته از سلسله مطالب «آثار اعمال در قرآن مجید» مباحث آثار: گناه، خودپسندی و غرور، مکر و حیله، خوردن مال حرام، دورویی و نفاق و ظلم و ستم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
No image

برای درخشش خانه بخوانید

«ماشاءالله» و «ان شاءالله» در فرهنگ قرآن

«ماشاءالله» و «ان شاءالله» در فرهنگ قرآن

قرآن کتاب زندگی است. آموزه‌های آن به گونه‌ای است که انسان به آسانی می‌تواند با بهره گیری از آن به کمال شایسته خویش دست یابد.
اخلاص در قرآن

اخلاص در قرآن

هرچند واژه‌ی اخلاص در قرآن به کار نرفته، ولی مشتقات آن 31بار در قرآن آمده است که با صراحت، موضوع اخلاص را مطرح می‌کند.
Powered by TayaCMS