دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

گاو نُه من شیرده و عاقبت به خیری

فرجام نیک و عاقبت به خیری از مقولات بسیار مهم برای انسانهاست.
گاو نُه من شیرده و عاقبت به خیری
گاو نُه من شیرده و عاقبت به خیری

فرجام نیک و عاقبت به خیری از مقولات بسیار مهم برای انسانهاست. بسیاری از مردم کارهای خوبی انجام می‌دهند ولی همانند گاو نه من شیردهی هستند که با یک لگد به ظرف همه را بر زمین می‌ریزند. ممکن است شخص یک عمر کار نیک را با ایمان و خلوص نیت انجام دهد، ولی در نهایت آن همه را با یک خطا و گناه از میان ببرد. از این رو در آیات قرآن بر حفظ و صیانت از کارهای نیک تأکید شده است.

از نظر قرآن، کار نیک و عمل صالح، باید دارای شروطی باشد که آثار حقیقی به دنبال داشته باشد. از جمله این شروط ایمان و اخلاص و تقوا است. از همین رو این امور به عنوان عوامل صحت عمل صالح مطرح شده است.

اما فراتر از صحت عمل، چیز دیگری در قرآن مطرح است که آن قبولی اعمال است و لازمه قبولی اعمال این است که ایمان و اخلاص و تقوا ملکه نیکوکار شده باشد. از این رو خدا می‌فرماید: إِنَّمَا یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقِینَ؛ جز این نیست که خدا تنها از متقین قبول می‌کند.(مائده، آیه 27) بنابراین، اگر فاعل متقی نباشد، عمل نیک حتی با اخلاص و ایمان نیز تأثیری ندارد؛ یعنی تقوا باید جزو ذاتی شخص نیکوکار باشد تا عملی قبول شود و آثار آن بماند.

خداوند در جایی دیگر همین مطلب را به گونه‌ای دیگر بیان می‌کند و می‌فرماید: مَنْ جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَیْرٌ مِنْهَا وَهُمْ مِنْ فَزَعٍ یَوْمَئِذٍ آمِنُونَ؛ هر کسی حسنه و نیکی را با خود بیاورد، پس برایش بهتر از آن است؛ و آنان از هراس روز قیامت ایمن هستند.(نمل، آیه 80؛ قصص، آیه 84؛ انعام، آیه 160)

خدا می‌فرماید کسی که تا قیامت این عمل نیک را با خود بیاورد نه آنکه عمل نیک را انجام دهد. به سخن دیگر، نفرموده است: من فعل‌الحسنه یا عملا صالحا؛ بلکه می‌فرماید کسی آن عمل نیک را با خود بیاورد.

از همین رو بسیاری از انقلابی‌ها در آخر دست خالی می‌شوند و کسانی که با پیامبر(ص) تمام عمر حشر و نشر داشتند، در یک زمان کوتاه عملی را انجام می‌دهند که یک گاو نه من شیرده با لگد زدن خود انجام می‌دهد. این گونه است که فرجام نیک او به بدفرجامی ختم می‌شود؛ چنانکه زبیر بن عوام، سیف الاسلام (آن صحابی بزرگ پیامبر) کرد و در جنگ جمل در برابر امیرمؤمنان(ع) ایستاد و کشته شد.

روزنامه کیهان

تاریخ انتشار: سه شنبه 08 خرداد ماه 1397

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اراده تکوینی خداوند در آیه تطهیر

اراده تکوینی خداوند در آیه تطهیر

یکی از آیات مهم قرآن که در مورد اهل بیت پیامبر(ص) نازل گشته آیه تطهیر می‌باشد.
چرایی عدم تصریح امامت علی(ع) در قرآن

چرایی عدم تصریح امامت علی(ع) در قرآن

پرسش: اگر امامت رکنی از ارکان اسلام است، پس چرا حتی یک آیه در قرآن کریم به امامت علی(ع) و فرزندان آن حضرت تصریح نکرده است؟
روز حسرت و زیان

روز حسرت و زیان

یکی از اسامی روز قیامت «بوم التغابن» است: «یوم یجمعکم لیوم الجمع ذلک یوم التغابن؛ روزی که همه شما را در محشر گرد آورد، آن روز، روز مغبونی است»(تغابن: 9).
جریان های شبه مذهبی در ایران پس از صفویه

جریان های شبه مذهبی در ایران پس از صفویه

از زمان حاکمیت صفویه که تفکر شیعه پس از قرن‌ها از حاشیه به هستة قدرت سیاسی راه یافته بود، چندین جریان شبه مذهبی از دل این تفکر سربرآورده، به نوعی مدعی حکومت و قدرت شدند.
No image

بررسی پیرامون پیدایش و ظهور شیعه‌ و بیان و نقد و آراء مخالفین ‌ ‌

صرف نظر از مبدا و زمان تکوین و پیدایش که در این مقاله به تفصیل به آن خواهیم پرداخت، ذکر این نکته ضروری می‌نماید که که شیعه به پیروی از رهبر خود امام علی علیه السلام و در پرتو رهنمودهایش و به موازات حفظ اصول عقیدتی خود همواره مدافع کلیت اسلامی و وحدت صفوف اسلامی و آرمانهای اصیل اسلامی بوده است.

پر بازدیدترین ها

بررسی تاریخ تطوّر و اصول عقاید شیعیان بهره داوودی ʁ)

بررسی تاریخ تطوّر و اصول عقاید شیعیان بهره داوودی (1)

فرقه بهره داوودی یکی از مذاهب منشعب از تشیع است که در سطح جهان چند میلیون نفر پیرو دارد.
معیار اسلامی بودن فرق چیست

معیار اسلامی بودن فرق چیست

معیار اسلامی بودن یک فرقه یا مذهب کلامی این است که اسلام را قبول داشته باشد، و به عبارت دیگر مسلمان باشد. حال سؤال این است که اسلام چیست؟و مسلمان کیست؟
اراده تکوینی خداوند در آیه تطهیر

اراده تکوینی خداوند در آیه تطهیر

یکی از آیات مهم قرآن که در مورد اهل بیت پیامبر(ص) نازل گشته آیه تطهیر می‌باشد.
حدیث هفتاد و سه فرقه

حدیث هفتاد و سه فرقه

در کتب حدیث از طریق شیعه و اهل سنت روایت شده است که امت موسی پس از او به هفتاد و یک فرقه و امت عیسی پس از وی به هفتاد و دو فرقه تقسیم شدند، و پس از من امتم به هفتاد و سه فرقه تقسیم خواهد شد که تنها یک فرقه اهل نجات خواهد بود، چنانکه از فرقه های هر یک از دو امت موسی و عیسی نیز تنها یک فرقه اهل نجات بود.
قمــه زنی خرافه یا واقعیت

قمــه زنی خرافه یا واقعیت

نوشته زیر اقتباسی است از پاره‌ای بازتاب‌های جهانی از آنچه در برخی کشورهای شیعه نشین به عنوان «قمه زنی» جریان دارد و از زبان تازه مسلمانی فرضی بیان می‌شود؛ مکان و زمان و شخصیت‌های ان نیز فرضی است.
Powered by TayaCMS