دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

استغفار فرشتگان برای مؤمنان

No image
استغفار فرشتگان برای مؤمنان

 

بر اساس آيات قرآن فرشتگان، امور جهان را به اذن الهي انجام مي دهند. از جمله کارهاي آنان غير از تدبير عالم به عنوان مدبرات امر، تسبيح، تحميد و تقديس، استغفار براي مؤمنان است. خداوند بصراحت در آيه 7 سوره غافر مي فرمايد: وَ يَسْتَغْفِرُونَ لِلَّذينَ آمَنُوا؛ آنان براي کساني که ايمان آورده اند، استغفار مي کنند.

البته در آيه 5 سوره شوري آمده است: وَيَسْتَغْفِرُونَ لِمَنْ فِي الْاَرْضِ؛ براي همه کساني که در زمين هستند استغفار مي کنند. ظاهر آيه نشان مي دهد که فرشتگان براي کافران نيز استغفار مي کنند، در حالي که چنين نيست؛ زيرا آنان اصولاً کافران را نمي بينند تا براي آنان استغفار کنند، چون کافران گرفتار انواع ظلمات و تاريکي هستند: ظُلُماتٌ بَعْضُها فَوْقَ بَعْضٍ(نور، آيه 40) پس همان طوري که خداوند به آنان نمي نگرد و با آنان سخن نمي گويد: لايُکَلِّمُهُمُ اللَّهُ وَ لايَنْظُرُ إِلَيْهِمْ(آل عمران، آيه 77)؛ فرشتگان نيز نمي بيند و نمي نگرند. بلکه فرشتگان تنها مؤمنان را مي بينند و به آنها نظر مي کنند و بر مؤمنان نازل مي شوند: الَّذينَ قالُوا رَبُّنَا اللَّهُ ثُمَّ اسْتَقامُوا تَتَنَزَّلُ عَلَيْهِمُ الْمَلائِکَةُ(فصلت، آيه 30)

از سوي ديگر، خداوند بصراحت در آيه 87 سوره آل عمران مي فرمايد: اُولئِکَ جَزَاوُهُمْ اَنَّ عَلَيْهِمْ لَعْنَةَ اللَّهِ وَ الْمَلاَئِکَةِ وَ النَّاسِ اَجْمَعِينَ؛ آنان کيفرشان اين است که خداوند و فرشتگان و مردمان همگي بر آنان لعنت مي کنند.

پس اگر گروهي را فرشتگان لعنت مي کنند، معنا ندارد بگوييم که همه کساني که در زمين هستند از سوي فرشتگان مورد استغفار قرار مي گيرند.

لذا ثابت مي شود که فرشتگان براي هر کسي که در کُره زمين باشد استغفار نمي کنند، فرشته ها براي کساني که آنها را لعنت مي کنند، استغفار نمي کنند؛ بلکه استغفار آنها تنها شامل مؤمنان مي شود.

البته استغفار آنان تکليفي نيست ،بلکه عنايتي از سوي آنها براي نزول غفران الهي و رحمت رحماني حق نسبت به مؤمنان است، در حالي که استغفار، بهترين تکليف و عمل عبادي بشر است، چنانکه در روايت است: «خَيْرُ الْعِبَادَةِ الِاسْتِغْفَارُ؛ استغفار برترين و بهترين عبادت است».( الکافي، ج2، ص517).

 

روزنامه كيهان، شماره 21118 به تاريخ 8/5/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سلفی و سلفی گری

سلفی و سلفی گری

در اصول کافی نقل حدیثی شده است که در آن امام صادق(ع)می‌فرماید: «العالمُ بزمانه لا تهجُمُ علیه اللوابس
وهابیت؛ آمیزه ای از جهل و بدعت

وهابیت؛ آمیزه ای از جهل و بدعت

وهابیت را به معنای واقعی باید بدعتی خطرناک در دین مبین اسلام به شمار آورد؛ این فرقه گمراه از همان اوان پیدایش خود، خشونت، کینه توزی، نفاق و تفرقه افکنی بین پیروان دین آسمانی اسلام را سرلوحه خود قرار داده است.
نقد و بررسی آراء و عقاید وهابیت

نقد و بررسی آراء و عقاید وهابیت

وهابیت که زاییده افکار محمد بن عبد الوهاب است در برهه ای از زمان به تاخت و تاز هایی در حجاز اقدام نمود و ضمن تلاقی با سیاست و سیاسیون یکه تازی هایی در میدان سیاست انجام داد.
نقش استعمار در پیدایش وهابیت

نقش استعمار در پیدایش وهابیت

مقدمه: ((اسلام)) از آغاز پیدایش و ظهور، جهاد و مبارزهئ مستمر علیه قدرتهای ظلم گستر جهان را از اهداف اولیه و بنیادین خود قرار داده و رهایی انسانهای در بند جور و ستم جباران تاریخ و گسستن زنجیرهای اسارت و بردگی و استقرار صلح و آزادی را از پی‌آمدهای طبیعی گسترش این جهاد مقدس دانسته است.
فرقه های صوفیه

فرقه های صوفیه

موسس این مکتب حارث بن اسعد محاسبی است. وی از مردم بصره و ساکن بغدا بود و در سال 243 درگذشته است.

پر بازدیدترین ها

دوازده امام در منابع اهل سنّت ʂ)

دوازده امام در منابع اهل سنّت (2)

شخصیت دیگری که در این زمینه اظهار نظر نموده است، دانشمند بزرگ اهل سنت جلال‌الدین سیوطی است.
سلفی و سلفی گری

سلفی و سلفی گری

در اصول کافی نقل حدیثی شده است که در آن امام صادق(ع)می‌فرماید: «العالمُ بزمانه لا تهجُمُ علیه اللوابس
دوازده امام در منابع اهل سنّت ʁ)

دوازده امام در منابع اهل سنّت (1)

بحث و گفتگو بر سر مسئله خلافت و جانشینی رسول گرامی اسلام، در شمار مباحثی است که از نخستین ساعات درگذشت نبی مکرّم اسلام در میان مسلمانان مطرح بوده و در طی چهارده قرن که از درگذشت رسول خدا(صلّی الله علیه و آله و سلّم) می‌گذرد، همواره مطمع نظر متکلمان و مورخان و سایر دانشمندان فریقین بوده است.
زهد یا عوام فریبی خلفای سه گانه ʂ)

زهد یا عوام فریبی خلفای سه گانه (2)

ابوبکر در هنگام وفات به عایشه وصیت کرد تا شتری را که برای سواری از آن استفاده می‌کرد و کاسه‌ای که در آن غذا می‌آورد و قطیفه‌ای که می‌پوشید، بعد از وفات وی به خلیفه‌ای که بعد از او به خلافت می‌نشیند بدهد و افزود استفاده از این اموال تا زمانی برایم جایز بود که متولی امور مسلمین بودم!
Powered by TayaCMS