دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تقوای فردی و جمعی

و همگی به ریسمان خدا چنگ زنید، و پراکنده نشوید.
تقوای فردی و جمعی
تقوای فردی و جمعی

تقوای فردی و جمعی

قال الله تعالی: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعاً وَ لاتَفَرَّقُوا» آل‌عمران/103

تقوا یعنی امتثال اوامر خدای سبحان، اجتناب از محرمات الهی، شکر در برابر نعمتهای خداوند و صبر در هنگام گرفتاری؛ به عبارتی تقوا اینست که خداى تبارک اطاعت شود و معصیت نشود و بنده در همه‌ی احوال در برابر او خاضع گردد. قرآن کریم خطاب به مؤمنان می‌فرماید:

«یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقاتِه...»[1]

«اى کسانى که ایمان آورده‌اید! آن‌گونه که حق تقوا و پرهیزکارى است، از خدا بپرهیزید...»

اینکه قرآن تقوا را با واژه‌ی "حق تقوا" مقید نموده، به این معناست که عبودیت بندگان خدا مخلوط با منیت و غفلت نباشد؛ بلکه عبودیت خالص و به دور از پرستش هوای نفس باشد؛ یعنی اطاعت بدون معصیت و شکر بدون کفران. این حالت، همان درجه‌ی عالى از اسلام حقیقى است که تا لحظه‌ی مرگ باید حفظ شود.

در آیه‌ی دیگر که می‌فرماید:

«فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ...»[2]

«پس تا مى‌توانید تقواى الهى پیشه کنید...»

این حالت از پرهیزکاری مى‌تواند همه‌ی مراتب تقوا را شامل بشود و تفاوتش با آیه‌ی قبل این است که نخست خداى تعالى همه‌ی مردم را به حق تقوا دعوت نموده، سپس دستور داده که در این مسیر قرار بگیرند و براى رسیدن به این مقصد هر کس به اندازه‌ی توانایى خود تلاش کند.

پس آیه‌ی اول دعوت به اصل مقصد دارد و آیه‌ی دوم کیفیت پیمودن راه این مقصد را بیان مى‌کند.

اما در آیه‌ی بعد خطاب به جماعت می‌فرماید:

«وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِیعاً وَ لاتَفَرَّقُوا»[3]

«و همگى به ریسمان خدا [قرآن و اسلام، و هرگونه وسیله‌ی وحدت‌]، چنگ زنید، و پراکنده نشوید.»

اعتصام و تمسک به حبل‌الله، تمسک به خدا و رسول اوست و اعتصام به این دو همان تمسک به کتاب خداست. پس حبل‌اللَّه همان قرآن و رسول خداست.

اما غرض این آیه غیر از آن غرضى است که در آیه‌ی قبل (اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقاتِهِ) بیان شد. آیه‌ی قبل متعرض حکم تک تک افراد بود به صورت فردی که مراقب باشند حق تقوا را به دست آوردند؛ ولى این آیه متعرض حکم جماعت به صورت جمعی است.

چون دو واژه‌ی "جمیعا" و "لاتفرقوا" دلالت دارد بر اینکه مسلمانان در جمیع امور دینى اتفاق کلمه داشته باشند و بینشان اختلاف و جدایی نباشد؛ بلکه‌ به صورت دسته‌جمعى براى زمینه‌سازى و آماده کردن مسلمین براى وحدت کلمه با یارى و پشتیبانى همدیگر به حبل إلهى تمسّک جویند.

پس این دو آیه همان‌طورکه فرد را بر تمسک به کتاب و سنت سفارش مى‌کند، به مجتمع اسلامى نیز دستور مى‌دهد که به کتاب و سنت تمسک جویند.

اما اینکه در روایات "حبل‌الله" به امیرالمؤمنین و ائمه‌ی طاهرین: تفسیر شده، زیرا این بزرگواران اولا مصداق تام حبل‌الله هستند؛ ثانیاً ولایت روح ایمان است و بدون ولایت اسلام جسد بى‌روح است.[4]

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

مطلب مکمل

کتاب شخصیت متعالی و سلامت روانی در پرتو خداآگاهی

کتاب شخصیت متعالی و سلامت روانی در پرتو خداآگاهی

دین‌داری و معنویت خواهی چگونه سلامت روانی ما را تأمین می‌کند؟ سازوکار و نحوه اثر آن چگونه است؟ آیا اثر مذهب صرفاً به نیروهای متافیزیکی آن وابسته است؟...

جدیدترین ها در این موضوع

سلفی و سلفی گری

سلفی و سلفی گری

در اصول کافی نقل حدیثی شده است که در آن امام صادق(ع)می‌فرماید: «العالمُ بزمانه لا تهجُمُ علیه اللوابس
وهابیت؛ آمیزه ای از جهل و بدعت

وهابیت؛ آمیزه ای از جهل و بدعت

وهابیت را به معنای واقعی باید بدعتی خطرناک در دین مبین اسلام به شمار آورد؛ این فرقه گمراه از همان اوان پیدایش خود، خشونت، کینه توزی، نفاق و تفرقه افکنی بین پیروان دین آسمانی اسلام را سرلوحه خود قرار داده است.
نقد و بررسی آراء و عقاید وهابیت

نقد و بررسی آراء و عقاید وهابیت

وهابیت که زاییده افکار محمد بن عبد الوهاب است در برهه ای از زمان به تاخت و تاز هایی در حجاز اقدام نمود و ضمن تلاقی با سیاست و سیاسیون یکه تازی هایی در میدان سیاست انجام داد.
نقش استعمار در پیدایش وهابیت

نقش استعمار در پیدایش وهابیت

مقدمه: ((اسلام)) از آغاز پیدایش و ظهور، جهاد و مبارزهئ مستمر علیه قدرتهای ظلم گستر جهان را از اهداف اولیه و بنیادین خود قرار داده و رهایی انسانهای در بند جور و ستم جباران تاریخ و گسستن زنجیرهای اسارت و بردگی و استقرار صلح و آزادی را از پی‌آمدهای طبیعی گسترش این جهاد مقدس دانسته است.
فرقه های صوفیه

فرقه های صوفیه

موسس این مکتب حارث بن اسعد محاسبی است. وی از مردم بصره و ساکن بغدا بود و در سال 243 درگذشته است.

پر بازدیدترین ها

دوازده امام در منابع اهل سنّت ʂ)

دوازده امام در منابع اهل سنّت (2)

شخصیت دیگری که در این زمینه اظهار نظر نموده است، دانشمند بزرگ اهل سنت جلال‌الدین سیوطی است.
سلفی و سلفی گری

سلفی و سلفی گری

در اصول کافی نقل حدیثی شده است که در آن امام صادق(ع)می‌فرماید: «العالمُ بزمانه لا تهجُمُ علیه اللوابس
دوازده امام در منابع اهل سنّت ʁ)

دوازده امام در منابع اهل سنّت (1)

بحث و گفتگو بر سر مسئله خلافت و جانشینی رسول گرامی اسلام، در شمار مباحثی است که از نخستین ساعات درگذشت نبی مکرّم اسلام در میان مسلمانان مطرح بوده و در طی چهارده قرن که از درگذشت رسول خدا(صلّی الله علیه و آله و سلّم) می‌گذرد، همواره مطمع نظر متکلمان و مورخان و سایر دانشمندان فریقین بوده است.
زهد یا عوام فریبی خلفای سه گانه ʂ)

زهد یا عوام فریبی خلفای سه گانه (2)

ابوبکر در هنگام وفات به عایشه وصیت کرد تا شتری را که برای سواری از آن استفاده می‌کرد و کاسه‌ای که در آن غذا می‌آورد و قطیفه‌ای که می‌پوشید، بعد از وفات وی به خلیفه‌ای که بعد از او به خلافت می‌نشیند بدهد و افزود استفاده از این اموال تا زمانی برایم جایز بود که متولی امور مسلمین بودم!
Powered by TayaCMS