دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

فنون تبدیل مشکل به مسئله

No image
فنون تبدیل مشکل به مسئله
فنون تبدیل مشکل به مسئله دکتر احد فرامرز قرا ملکى 1 - طرح مسئله :‌ پژوهش از مواجهه محقق با مشکل آغاز مى‌شود،‌اما توقف در سطح مشکل و فراتر نرفتن از آن،‌ فرآیند پژوهش را به انحراف مى‌کشاند. مفهوم و اهمیت تمایز مشکل و مسئله را که غالبا مورد توجه قرار نمى‌گیرد را پیشتر بیان کردیم اینک از راه‌ها و روش‌هاى عبور از مشکل به مسئله مى‌پرسیم. با چه فنونى مى‌توان مشکل را به مسئله دقیق، واضح و متمایز تبدیل کرد؟ با چه آزمون‌هایى مى‌توان نسبت به تشخیص درست مسئله اطمینان یافت؟ چگونه مى‌توان مهارت و توانایى تشخیص دقیق مسئله را به دست آورد؟ 2 - فنون و فرآیند تشخیص مسئله : تشخیص مسئله فرآیندى است که آغاز آن مواجهه محقق با مشکل است و گام پایانی، صورتبندى دقیق مسئله مى‌باشد. واسطه بین گام نخست و گام پایانى مرحله مهم اما غالبا مورد غفلتى است که آن را مرحله تبدیل مشکل به مسئله مى‌نامیم. تبدیل مشکل به مسئله خود در واقع فرآیندى است مرکب از شش فرمان. هر فرمان در واقع فن یا فنونى را به میان مى‌آورد. در بیان فنون،‌به آزمون‌هایى اشاره مى‌کنیم که محقق به وسیله آنها پایبندى خود را به فرامین ارزیابى کند. مجموعه فرآیند‌ها،‌فرامین‌،‌فنون و آزمون‌‌هاى مربوط را دستور نامه تبدیل مشکل به مسئله مى‌نامیم. 3 - دستور نامه تبدیل مشکل به مسئله: فرمان نخست. تحلیل مشکل: مشکل مرکب از مسائل مختلفى است . وقتى مسائل مختلف در ظاهر واحدى ترکیب شوند محقق را به خطا مى‌کشانند. این خطا در منطق سنتى به نام مغالطه “جمع مسائل بسیار در یک مسئله” )Complex question fallacy( خوانده مى‌شود. (طوسی، اساس الاقتباس ،‌ص 378) به عنوان مثال وقتى مى‌پرسیم استاد مطهرى چرا در عرصه پژوهش موفق بوده است ،‌این پرسش مرکب از دو سوال است: علل و عوامل موفقیت و دلیل و شواهد آن. یک پرسش به مقام استدلال و دیگرى به مقام تبیین متعلق است و یا وقتى که از هدف امرى مى‌پرسیم، گاهى سوال از هدف فاعلى است وگاهى مسئله به هدف فعل مربوط است . مشکل مبهم است وجاى حیرت “یا این یا آن” . نخستین فرمان در دستور نامه تبدیل مشکل به مسئله‌، ‌تجزیه کردن مشکل به مسائل محتمل است . این فرمان را باید با گرایش حداکثرى عمل کرد. یعنى تمام مسائل احتمالى را که دراین معضل مى‌توانند در میان باشند، باید به دقت استقصاء کرد. در نخستین فرمان، سعى مى‌کنیم فهرستى از مسائل محتمل به دست آوریم. تاکید بر “محتمل” به دلیل گرایش حداکثرى در تحلیل مشکل است . آزمون “من در اینجا با چه مسائل محتملى مى‌توانم روبرو باشم؟” در تجزیه مشکل به مسائل، کارایى دارد. به عنوان مثال، استاد مطهرى وقتى با معضله‌اى به نام “علل انحطاط مسلمین “ مواجه مى‌شود ابتدا با این آزمون سعى مى‌کند به استقصاى مسائل محتمل در این مشکل بپردازد و د رنهایت بیست و هفت مسئله را فهرست مى‌کند (مطهری، مجموعه آثار ، ج 1 ،‌ص 357 - 358) تجزیه مشکل به مسائل را مى‌توان به طریق بارش افکار و با استفاده از فنون مختلف انجام داد. در نوبت‌هاى بعدى به طور تفصیلى به فرمان‌ها و فنون دستور نامه تبدیل مشکل به مسئله مى‌پردازیم.
روزنامه رسالت

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سلفی و سلفی گری

سلفی و سلفی گری

در اصول کافی نقل حدیثی شده است که در آن امام صادق(ع)می‌فرماید: «العالمُ بزمانه لا تهجُمُ علیه اللوابس
وهابیت؛ آمیزه ای از جهل و بدعت

وهابیت؛ آمیزه ای از جهل و بدعت

وهابیت را به معنای واقعی باید بدعتی خطرناک در دین مبین اسلام به شمار آورد؛ این فرقه گمراه از همان اوان پیدایش خود، خشونت، کینه توزی، نفاق و تفرقه افکنی بین پیروان دین آسمانی اسلام را سرلوحه خود قرار داده است.
نقد و بررسی آراء و عقاید وهابیت

نقد و بررسی آراء و عقاید وهابیت

وهابیت که زاییده افکار محمد بن عبد الوهاب است در برهه ای از زمان به تاخت و تاز هایی در حجاز اقدام نمود و ضمن تلاقی با سیاست و سیاسیون یکه تازی هایی در میدان سیاست انجام داد.
نقش استعمار در پیدایش وهابیت

نقش استعمار در پیدایش وهابیت

مقدمه: ((اسلام)) از آغاز پیدایش و ظهور، جهاد و مبارزهئ مستمر علیه قدرتهای ظلم گستر جهان را از اهداف اولیه و بنیادین خود قرار داده و رهایی انسانهای در بند جور و ستم جباران تاریخ و گسستن زنجیرهای اسارت و بردگی و استقرار صلح و آزادی را از پی‌آمدهای طبیعی گسترش این جهاد مقدس دانسته است.
فرقه های صوفیه

فرقه های صوفیه

موسس این مکتب حارث بن اسعد محاسبی است. وی از مردم بصره و ساکن بغدا بود و در سال 243 درگذشته است.

پر بازدیدترین ها

دوازده امام در منابع اهل سنّت ʂ)

دوازده امام در منابع اهل سنّت (2)

شخصیت دیگری که در این زمینه اظهار نظر نموده است، دانشمند بزرگ اهل سنت جلال‌الدین سیوطی است.
فرقه های صوفیه

فرقه های صوفیه

موسس این مکتب حارث بن اسعد محاسبی است. وی از مردم بصره و ساکن بغدا بود و در سال 243 درگذشته است.
قرمطیان

قرمطیان

قرمطیان شاخه‌ای از شاخه‌های درخت تناور اسماعیلیان‌اند. اینان پس از قیام مشهور صاحب الزنج ( 264 هـ 877 م )، در سمت جنوبی بین النهرین ظهور کردند.
سلفی و سلفی گری

سلفی و سلفی گری

در اصول کافی نقل حدیثی شده است که در آن امام صادق(ع)می‌فرماید: «العالمُ بزمانه لا تهجُمُ علیه اللوابس
زهد یا عوام فریبی خلفای سه گانه ʂ)

زهد یا عوام فریبی خلفای سه گانه (2)

ابوبکر در هنگام وفات به عایشه وصیت کرد تا شتری را که برای سواری از آن استفاده می‌کرد و کاسه‌ای که در آن غذا می‌آورد و قطیفه‌ای که می‌پوشید، بعد از وفات وی به خلیفه‌ای که بعد از او به خلافت می‌نشیند بدهد و افزود استفاده از این اموال تا زمانی برایم جایز بود که متولی امور مسلمین بودم!
Powered by TayaCMS