دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

موصول حرفی

"موصول"، اسم مفعول از ماده‌‌ی "وصل" و در لغت به معنای پیوسته و متصل است."موصول" در علم نحو بر دو گونه است: "موصول حرفی" و "موصول اسمی"
No image
موصول حرفی

نویسنده : اقدس رحيمي

كلمات كليدي : موصول، صله، ادات مصدري، مصدر مسبوك، مصدر مؤول، حروف مصدري، حروف السبك

"موصول"، اسم مفعول از ماده­ی "وصل" و در لغت به معنای پیوسته و متصل است.[1] "موصول" در علم نحو بر دو گونه است: "موصول حرفی" و "موصول اسمی"[2]؛ موصول­های حرفی، ادات مخصوصی هستند که بر صله[3] وارد شده و آن را به مصدر تأویل می­برند و به همین دلیل به آنها "حروف مصدری" نیز گفته می‌شود.[4] ادات مذکور قبل از جمله واقع شده و عبارت‌­اند از : "أنْ"[5]، "أنَّ"، "ما"، "کیْ"، "لوْ" و "همزه­ی تسویه"[6] که در ادامه به انواع موصول حرفی به همراه مثال آنها اشاره خواهد شد.

وجه نامگذاری

معنای لغوی موصول (متصل و پیوسته) در معنای اصطلاحی آن لحاظ شده است؛ به این بیان که به جهت اتصال ادات مخصوص یاد شده به جمله، آنها را موصول نامیده‌اند. [7]

جایگاه "موصول حرفی"

در میان عالمان نحو در تبیین مباحث "موصول حرفی" سه رویکرد مشاهده می‌شود؛ بعضی[8] "موصول حرفی" را در باب معرفه و نکره، مبحث موصول و بعد از مباحث "موصول اسمی" آورده­اند و در مقابل بعضی[9] "موصول حرفی" را در ضمن عنوان کلی "ادات" در کنار سایر ادات، با عنوان "ادات مصدری" مورد بررسی قرار داده‌اند. بعضی دیگر،[10] از مبحث " موصول حرفی" به "حروف مصدری" تعبیر کرده‌ و آن را در باب "حروف معانی" آورده­اند.

ذکر این نکته قابل توجه است که ابن هشام در "مغنی اللبیب" در ضمن بررسی مفردات، حروف مصدری را به صورت جداگانه بیان کرده و به کاربرد آنها اشاره می‌کند.

 انواع "موصول حرفی"

در این بخش در قالب مثال به أنواع "موصول حرفی" اشاره می شود:[11]

1. "ما"؛ به عنوان مثال "ما" در عبارت «أعجبنی ما صنعتَ» موصول حرفی بوده و صله­ی آن جمله­ی فعلیه (صنعتَ) است.

2. "أنْ"؛ به عنوان مثال "أن" در عبارت «أریدُ أن أتعلّمَ» موصول حرفی عامل بوده و صله­ی آن جمله­ی فعلیه (أتعلَّمَ) است.

3. "أنَّ"؛ به عنوان مثال "أنَّ" در عبارت «عَجِبتُ أنَّ زیداً قائمٌ» از ادات مصدری عامل بوده که بر جمله­ی اسمیه وارد شده، "زیداً" را به عنوان اسم خود نصب و "قائمٌ" را به عنوان خبر، رفع داده است.

4. "لو"؛ به عنوان مثال "لو" در عبارت «وَدَدتُ لَو بَرِئتَ» موصول حرفی بوده و صله­ی آن جمله­­ی فعلیه (بَرِئتَ) است.

5. "کَی"؛ به عنوان مثال "کَی" در جمله­ی «جئتُ لِکَی تَتَعَلَّمَ» موصول حرفی بوده و صله­ی آن فعل مضارع (تَتَعَلَّمَ) است.

6. "همزه­ی تسویه"؛ به عنوان مثال لفظ "أ" در آیه شریفه­ی «سَواءٌ عَلَیهِم أ أنذَرتَهُم أم لَم تُنذِرهُم»[12] موصول حرفی بوده و جمله­ی «أنذَرتَهُم» صله‌­ی آن است.

ارتباط میان موصول اسمی و حرفی

موصول اسمی و حرفی در اموری شباهت و در مواردی با هم تفاوت دارند که در ادامه به برخی از آنها اشاره می‌شود:

الف. شباهت

1. هر دو قسم موصول باید دارای صله ای باشند که متأخر از آنها است.[13]

2. در هر دو قسم، مقدم شدن صله یا بخشی از آن بر موصول صحیح نیست.[14]

ب. تفاوت

1. موصول­های اسمی به استثنای "أیّ" مبنی بوده و همچون سایر اسم‌های مبنی با توجه به جایگاهشان در جمله، در محل رفع، نصب و یا جرّ هستند به خلاف موصول­های حرفی که همچون سایر حروف، محلّ اعرابی ندارند.[15]

2. صله موصول اسمی بر خلاف موصول حرفی باید شامل عائد (رابط) باشد.[16]

3. موصول حرفی به همراه صله آن به تاویل مصدر رفته[17] که به حسب نیاز جمله معرب می‌شود به خلاف موصول اسمی که این خصوصیت را ندارد.

4. فعل جامد، صله­ی بعضی از موصول­های حرفی همچون "لو" واقع نمی­شود به خلاف صله در موصول اسمی که این محدودیت را ندارد.[18]

5. حذف موصول اسمی به استثنای "أل" موصول با وجود شرایط جایز است، اما حذف موصول حرفی به جز "أن" مصدریه­ای که فعل مضارع را نصب می‌دهد، جایز نیست. [19]

"موصول حرفی" در قرآن و حدیث

1. آیه «قُلْ أُوحِىَ إِلىَ‌َّ أَنَّهُ اسْتَمَعَ نَفَرٌ مِّنَ الجْنّ‌ِ»[20]، (بگو: به من وحى شده است که جمعى از جنّ به سخنانم گوش فرا داده‌اند)؛ در این آیه­ی شریفه "أنَّ"، موصول حرفی عامل بوده که بر جمله­ی اسمیه وارد شده، ضمیر "هاء" را به عنوان اسم خود نصب و جمله "استمع نفر ..." را به عنوان خبر، رفع داده است.[21]

2. حدیث «مَا أَقْبَحَ بالْمُؤْمِنِ أنْ تَکونَ لَهُ رَغْبةٌ تُذِلُّهُ»[22]، (چقدر برای مؤمن ناپسند است که خواسته‌اش باعث خواری او گردد!)؛ در این حدیث شریف "أن"، موصول حرفی عامل بوده که بر جمله­ی فعلیه (تکونَ له رغبةٌ) وارد شده است.

نکته

در پایان ذکر این نکته قابل توجه است که سه مبحث "عوامل موثر در کاربرد مصدر غیر صریح"، "تاویل موصول حرفی و صله به مصدر" و "ویژگی و نحوه­ی کاربرد موصول حرفی"، از جمله مباحث مهم "موصول حرفی" است که با عنوانی مستقل و جداگانه مورد بررسی قرار می­گیرند.

مقاله

جایگاه در درختواره نحو

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
Powered by TayaCMS