دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حضرت اسحاق در منابع اسلامی

No image
حضرت اسحاق در منابع اسلامی

كلمات كليدي : اسحاق، ابراهيم، ساره، قرباني، ذبيح

نویسنده : محمد مهدي كاظمي

تولد اسحاق

به جز داستان مژده تولد اسحاق، درباره تاریخ، مکان، مدت عمر و دیگر ویژگی‌هاى زندگى او در قرآن چیزى نیامده است.

 

بشارت به تولد اسحاق

داستان بشارت تولد اسحاق در منابع اسلامی چنین آمده است که روزى، چند فرشته به‌صورت ناشناس و با اداى سلام بر وى وارد شدند.

ابراهیم، گوساله‌ی فربه‌اى را براى آنان بریان کرده، بر سرِ خوان نهاد. ولى با شگفتى دید که آنها به سوى غذا دست دراز نمى‌کنند. ابراهیم که تصور مى‌کرد آنها از جنس بشر هستند، هنگامى که دید دست به سوى غذا نمى‌برند در دل خود، احساس وحشت کرد. فرشتگان با معرفى خود و بیان اینکه به سوى قوم لوط فرستاده شده‌اند، هراس ابراهیم را برطرف کردند و او را بشارت به تولد پسرى دانا دادند.

در این هنگام همسر ابراهیم جلو آمد و در حالى که از خوشحالى و تعجب فریاد مى‌کشید به صورت خود زد و گفت: آیا با این که من پیر‌زنى نازا هستم، صاحب فرزندى خواهم شد[1].

خداوند در قرآن از اسحاق به عنوان موهبت خویش به ابراهیم یاد کرده است[2].

همچنین از آیه 39 سوره ابراهیم (حمد خداى را که در پیرى اسماعیل و اسحاق را به من بخشید، مسلماً پروردگار من شنونده دعا است) چنین بر مى‌آید که همسر ابراهیم (علیه‌السلام) سالها نازا بود و تولد فرزندان او پس از انقطاع همه اسباب عادى و در پى استجابت دعاى وى بوده است، به‌گونه‌اى که پس از این موهبت الهى خداوند را حمد و سپاس مى‌گوید.

بر اساس منابع اسلامی، اسحاق پنج سال از اسماعیل کوچکتر بوده است[3].

برخی روایات، سن ساره را در این هنگام 90 سال و سن ابراهیم را 120 سال بیان کرده است[4].

هم چنین در منابع اسلامی، نام دو فرزند اسحاق، یعقوب و عیص بیان شده است که دو قلو بوده‌اند؛ ابتدا عیص و سپس یعقوب به دنیا آمده است[5].

سن او نیز در هنگام وفات 180 سال بوده است[6].

 

آیا اسحاق به قربانگاه رفت؟

در اینکه کدام یک از فرزندان ابراهیم (اسماعیل یا اسحاق) به قربانگاه برده شد و لقب ذبیح اللَّه یافت، در میان مفسران اختلاف است.

گروهى" اسحاق" را" ذبیح" مى‌دانند، و جمعى" اسماعیل" را. نظر اول را بسیارى از مفسران اهل سنت و نظر دوم را برخی از مفسران اهل سنت و تمامی مفسران شیعه، برگزیده‌اند.[7]

اما آن چه با ظواهر آیات مختلف قرآن، هماهنگ می‌باشد این است که ذبیح، اسماعیل بوده است، چرا که در سوره هود، آیه 71 مى‌خوانیم «ما او را به تولد اسحاق بشارت دادیم و نیز به تولد یعقوب بعد از اسحاق» و این آیه نشان مى‌دهد که ابراهیم مطمئن بود اسحاق مى‌ماند و فرزندى هم چون یعقوب از او به وجود مى‌آید، بنا بر این نوبتى براى ذبح باقى نخواهد ماند.

هم چنین روایات بسیارى در منابع اسلامى آمده است که نشان مى‌دهد ذبیح، اسماعیل بوده است[8].

قرآن در مقام گزارش ماجرای ذبح فرزند حضرت ابراهیم، می‌گوید: «ما او [ابراهیم‌] را به نوجوانى بردبار و صبور بشارت دادیم! هنگامى که با او به مقام سعى و کوشش رسید، گفت: "پسرم! من در خواب دیدم که تو را ذبح مى‌کنم، نظر تو چیست؟" گفت "پدرم! هر چه دستور دارى اجرا کن، به خواست خدا مرا از صابران خواهى یافت!" هنگامى که هر دو تسلیم شدند و ابراهیم جبین او را بر خاک نهاد ... او را ندا دادیم که: "اى ابراهیم! آن رؤیا را تحقق بخشیدى" (و به مأموریت خود عمل کردى)».[9]

بر این اساس ابراهیم فرزند خود را با علم و آگاهی همراه خودش به مذبح برد و بر خلاف نقل تورات این گونه نبود که او را بدون اطلاع به قربان گاه برده باشد.

 

حکمت دستور خداوند به قربانی فرزند

یکی از سنتهای الهی در مورد بندگان خود، امتحان آنها در سختی‌ها است تا مراتب بندگی و عبودیت خود را به خدا نشان دهند.

به نظر می‌رسد که حکمت دستور به قربانی‌کردن فرزند در داستان ابراهیم همین امتحان الهی بود.[10]

از آن جا که قرآن به صراحت، داستان به صلیب‌رفتن عیسی‌مسیح را انکار می‌کند[11]، قربانی شدن فرزند حضرت ابراهیم دیگر نمی‌تواند نمادی از فدا شدن مسیح باشد.

 

ربودن برکت توسط یعقوب

در منابع اسلامی به داستان ربودن برکت توسط یعقوب هیچ‌گونه اشاره‌ای نشده است. علمای اسلامی این داستان را جعلی و ساختگی می‌دانند و آن را از دورغ های تورات برشمرده‌اند که به انبیاء الهی نسبت داده است.[12]

 

همسر اسحاق

منابع اسلامی به ماجرای ازدواج اسحاق با رفقه و سفر او به جرّار هیچ اشاره‌ای نکرده‌اند.

همچنین در منابع اسلامی، به داستان عدم معرفی اسحاق خود را به عنوان همسر رفقه و رفتن رفقه به قصر پادشاه هیچ اشاره‌ای نشده است. این داستان از نگاه عالمان اسلامی، نشان‌گر نوعی بی‌غیرتی است که با "عصمت انبیاء از هر گونه نقص و  عیب"، منافات دارد.[13]

مقاله

نویسنده محمد مهدي كاظمي
جایگاه در درختواره ادیان ابراهیمی - مسیحیت

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
Powered by TayaCMS