دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

خشَثرَه وَیریَه، شهریور Khshathra-vairya, Shahrewar

No image
خشَثرَه وَیریَه، شهریور Khshathra-vairya, Shahrewar

كلمات كليدي : «خشَثرَه وَيريَه»، «شهريور»، امشاسپندان، فلز، پايان جهان

نویسنده : سلمان علي ياري بابلقاني

«خشَثرَه وَیریَه» یا «شهریور» (اوستایی: [1]Khshathra-vairya، فارسی میانه: Shahrewar[2]) به معنی "شهریاری و حکومت به کام و گزیدنی"[3]، یکی از شش امشاسپندان است و در کنار بهمن و اردیبهشت در سوی راست هرمزد می‌ایستد[4]. مظهر توانایی، شکوه و سیطره و قدرت هرمزد است، در جهان مینوی، نماد فرمانروایی بهشتی و در گیتی نماد پادشاهی است که بنابر میل و آرزو باشد، خواست هرمزد را برقرار کند، بیچارگان و درماندگان را در نظر داشته باشد و بر بدی‌ها چیره شود[5]. «ساوول» دیو رقیب و همال اوست[6] و ایزدان «خور»، «مهر»، «آسمان»، «انغران»، «سوگ نیکو»، «اردویسور»، «هوم»، «بُرزیَزَد» و «دهَمان آفرین» به یاری و همکاری او آفریده شدند[7]. نگهبان فلزات است و در پایان جهان با جاری‌کردن فلز گداخته، مردمان را خواهد آزمود و پلیدی‌ها را از میان خواهد برد[8]. پناه و دستگیر بیچارگان و درویشان است[9] و نزد هرمزد ایشان را شفاعت خواهد کرد[10]. ششمین ماه سال و چهارمین روز ماه در گاه شماری زردشتی، به نام او شهریور خوانده می‌شود[11] و در مراسم دینی، جگر قربانی به او پیشکش می‌شود[12].

شهریور، پشتیبان فلزات

در گیتی شهریور را فلز، خویش است و به واسطۀ رزم افزار فلزین، دارای همه گونه سیطره و نیرومندی و کامروایی است و دیگر ایزدان جنگجو نیز، رزم افزار فلزین خود را از او دارند. پس آن که فلز را رامش بخشد یا بیازارد، آن گاه شهریور از او آسوده یا آزرده شود[13].

تفسیر سنتی پیوستگی شهریور با فلز، ارتباط دارد با دارایی شاهوار یا فلزهای گرانبها به عنوان جنبۀ نمادی شاهنشاهی و رزم افزارهای فلزین به منزلۀ افزارهای قدرت[14]. او جنبۀ رزم‌آوری ایزدان ایرانی را نشان می‌دهد[15] و نگهبان رزرمندگان و سرور آسمان است چرا که بنابر باورهای باستانی ایرانیان، آسمان از سنگ ساخته شده است[16].

پیوستگی او با فلزات چنان است که در وندیداد (بخش فقهی کتاب اوستا) نام او به معنی فلز به کار رفته است[17] و در پایان جهان او در فلز (نماد مادی خود) خواهد آمیخت[18].

شهریور و پایان جهان

در پایان جهان، شهریور فلز همه کوه‌های جهان را می‌گدازد و آن فلز گداخته برای آزمودن مردمان تا دهان آدمی بالا می‌آید و همه مردمان از آن می‌گذرند.

فلز گداخته‌ای که بر پرهیزگاران چنان آسان است که گویی شیر گرم بر ایشان دوشند و بر گناهکاران همچون فلز گداخته در گیتی دشوار خواهد بود تا ایشان را از گناه و بزه پاک کند[19].

«سوشانس»، واپسین منجی زردشتی، پیش از برانگیختن مردگان، سپاهی انگیخته و به کارزار با "اهلموغی"، دیو بدعت می‌رود و یشتی می‌خواند و آن دیو به بالا و پایین زمین می‌دود و سرانجام در سوراخ زمین می‌رود و شهریور امشاسپند بر این سوراخ فلز گداخته می‌ریزد و او را زندانی می‌کند و سرانجام این دیو به دوزخ می‌افتد[20]. گوچهر مار نیز بدان فلز گداخته می‌سوزد و فلز در دورخ تاخته و آن گَند و ریمنی میان زمین که دوزخ است، بدان فلز می‌سوزد و پاک می‌شود و آن سوراخ که اهریمن از طریق آن به گیتی تاخته بود، بدان فلز گرفته می‌شود[21] و سرانجام شهریور، دیو همال و رقیب خود، «ساوول»، را نابود می‌کند و چون شب فرا رسد به فلز، نماد مادی خود، می‌آمیزد[22].

در گاهان (سرودهای زردشت و کهن‌ترین بخش کتاب اوستا) هرمزد پاداش و پادافره[23] نهایی را از طریق شهریور به مردمان می‌دهد که این ممکن است اشاره به فلز گداخته‌ای باشد که شهریور در پایان جهان جاری خواهد کرد[24].

مقاله

نویسنده سلمان علي ياري بابلقاني
جایگاه در درختواره ادیان غیرابراهیمی - زردشتی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS