دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نظریه های پولی Monetary theories

پول همان وسیله مبادله قانونی در هر کشور است که برخی علاوه بر نقش وسیله مبادله، معیار سنجش ارزش و معیار ذخیره ارزش را نیز برای آن بر می شمارند.
نظریه های پولی Monetary theories
نظریه های پولی Monetary theories

كلمات كليدي: بازار پول، نظریه مقدار پول، نظریه تقاضای پول کینز، نظریه نئو کلاسیک پول ، تقاضای پول بامول- توبین، تقاضای پول فریدمن

نویسنده : حسین کفشگر جلودار

پول همان وسیله مبادله قانونی در هر کشور است که برخی علاوه بر نقش وسیله مبادله، معیار سنجش ارزش و معیار ذخیره ارزش را نیز برای آن بر می شمارند.[1] برای پول هم بازاری وجود دارد که درآن عرضه و تقاضای پول صورت می گیرد و به آن بازار پول (Money Market) می گویند. عرضه پول عبارتند از حجم نقدینگی جامعه که شامل پول و شبه پول است و توسط بانک مرکزی منتشر می شود  را عرضه پول (money supply) و مجموع نیازهای پولی اقتصاد یک کشور در هر لحظه از طمان را تقاضای پول (money demand) می نامند. از انجایی که تقاضای پول به متغیرهای زیادی بستگی پیدا می کند  و صرفا تابع نرخ بهره نیست، شناسایی عناصر تقاضای پول ضرورت خواهد یافت. نظریه های گوناگونی در ارتباط با تقاضای پول تا کنون ارائه شده ، نظریه های پولی هر کدام مبتنی بر مکاتبی همچون مکتب نئوکلاسیک ها، کنزین ها و پولیون است که در ادامه به این نظریات پرداخته می شود.[2]

نظریه مقداری پول

قبل از کینز نظریه رایج در مورد تقاضا و نگهداری پول، نظریه معروف مکتب کمبریج است که به افرادی چون مارشال و پیگو نسبت داده می­شود. این نظریه در میان وظایف پول عمدتا بر وظیفه  وسیله مبادله بودن پول تاکید دارد و بر اساس آن به عوامل موثر بر تقاضای پول پرداخته است.  با توجه به این که در این نظریه پول عمدتا برای نقش و کارکرد  وسیله مبادله در نظر گرفته شده است پس تقاضا برای پول عمدتا تقاضای مبادلاتی و معاملاتی بوده است.[3]

نظریه پردازان پولی با استفاده از معادله مبادله  M*V= P*Y  عوامل تعیین کننده سطح قیمت در بلند مدت را بررسی می کنند. دردوران قبل از کینز  فرض براین بود که تولید در سطح اشتغال کامل قرار دارد. علاوه بر این اقتصاددانان قبل از کینز معتقد بودند سرعت گردش پول (V) از عوامل مختلفی  مانند تراکم جمعیت، ابزارهای فیزیکی نقل و انتقال پول، رفتار و یا عادات مصرفی و مکانیسم پرداخت متاثر می شود و به علت تغییرات بیسار کم این موارد،  سرعت گردش پول نیز در طول زمان بسیار کم است. بنابراین  فرض می شد که سرعت گردش پول در کوتاه مدت تغییر نمی کند.[4]

 باتوجه به این  که در مکتب کمبریج  اولاً مقدار V ثابت فرض می شود و در ضمن  مقدار تولید نیز در اشتغال کامل و ثابت فرض می شود، لذا می توان نتیجه گرفت: « هر گونه افزایش عرضه پول( M) سبب افزایش سطح قیمت ها( P) به همان نسبت می شود»[5]   این نظریه که از قدیمی ترین نظریه های پولی است بیان می کند با افزایش حجم پول اگر حجم کل دفعات معاملات یا تولید ناخالص ملی افزایش پیدا نکند، به ناچار سطح عمومی قیمتها افزایش پیدا خواهد کرد.[6]

 

 نظریه تقاضای پول کینز[7]

کینز بر خلاف اقتصاددانان قبل از خود و بالاخص دیدگاه مکتب کمبریج در مورد تقاضای پول که صرفا بر وسیله مبادله پول تاکید داشتند به تقاضای پول به عنوان نوعی ذخیره ارزش یا ثروت توجه بیشتری کرد و به همین دلیل نیز نوعی دگرگونی در نگرش راجع به تقاضای پول ایجاد کرد. توجه به پول به عنوان نوعی ذخیره ثروت سبب شد تا تقاضای پول علاوه بر درامد، به صورت تابعی از نرخ بهره مورد توجه قرار گیرد و در نتیجه دلالتهای خاصی نیز برای کارایی سیاست های پولی و مالی ایجاد کرد. کینز برای نگهداری پول( تقاضای پول) سه انگیزه ذکر کرد:

  1. انگیزه معاملاتی و مبادلاتی( Transaction motive) ؛ یعنی پولی که به منظور انجام خریدها و هزینه های معمولی و روزمره نگهداری می شود. این انگیزه با سطح درامد رابطه مستقیم دارد. هرچه دؤامد فرد بیشتر باشد مقدار پول نگهداری شده به این انگیزه نیز بیشتر می شود.
  2. انگیزه احتیاطی (Precautionary motive)؛ یعنی پولی که برای مقابله با مخارج پیش بینی نشده و غیر منتظره نگهداری می شود. این انگیزه نیز با سطح درامد رابطه مستقیم دارد.
  3. انگیزه سفته بازی(Speculation motive)؛ یعنی پولی که نگهداری می شود تا در شرایط مناسب تر تبدیل به سایر دارایی ­ها (مانند اوراق سهام و قرضه، مسکن، طلا، ارزو غیره) شود. در واقع پول نگهداری شده برای انگیزه سفته بازی همان پول راکد است که فرد برای نیاز مبادلاتی یا احتیاطی نگهداری نکرده است بلکه صرفا برای پرهیز از زیان سایر دارایی ها است که عامل نگهداری این بخش از پول شده است. این انگیزه با نرخ بهره رابطه معکوس دارد. کنیزبرای توجیه این رابطه معکوس از نرخ بهره بحرانی استفاده نمود.

  نتیجه این که نگهداری پول ( تقاضای پول) از منظر کنیزبه دو عامل بستگی دارد: «سطح درآمد  و نرخ بهره».

  نظریه تقاضای سفته بازی توبین[8]

 در سال 1958 توبین نظریه­ای بهتر و با پشتوانه نظری مناسب تر برای رابطه معکوس بین تقاضای سفته بازی پول و نرخ بهره ارائه داده اند.  نظریه توبین از دو جهت نسبت به نظریه کینز ترجیح دارد؛ یکی این که توبین بر خلاف کینز بر این باور بود که فرد نرخ بهره آینده را با یقین نمی داند  و بنابراین نرخ بهره آینده، سود و زیان تغییر قیمت اوراق قرضه و بازدهی اوراق قرضه همگی متغیر های تصادفی هستند. دوم این که وی برای چگونگی انتخاب بین نگهداری دو درایی پول و اوراق قرضه از نظریه حداکثر سازی مطلوبیت که پایه خردی دارد، استفاده نمود.

 

نظریه تقاضای معاملاتی بامول- توبین[9]

 در سالهای 1952 و 1956 بامول و توبین طی مقالاتی جداگانه به ارائه کم و بیش مشابهی برای تقاضای معاملاتی پول پرداختند. هدف اصلی طرح این بود که اثر گذاری نرخ بهره روی تقاضای پول را مرود بررسی قرار دهند. از آنجایی که هم در نظریه تقاضای پول کمبریج و هم در نظریه تقاضای پول کینز، تقاضای معاملاتی پول  صرفا تابعی از سطح درامد در نظر گرفته می شد و ارتباط تقاضای پول با نرخ بهره در نظریه کینز تنها ناشی از وجود تقاضای سفته بازی تلقی می­شد. لذا بامول و توبین سعی کردند با ارائه یک مدل بهینه سازی نشان دهند که  تقاضای معاملاتی پول، علاوه بر سطح درامد تابعی از نرخ بهره نیز می باشد.

 نظریه تقاضای پول فریدمن[10]

فریدمن در سال 1959 با طرح نظریه ای برای تقاضای پول، هم سعی کرد نظریه جامع تری نسبت به نظریات کینز فراهم نماید و هم با بیان کاملتری از دیدگاه تقاضای پول مکتب کمبریج ارائه دهد. نکته اساسی این که فریدمن  تفکیک بین تقاضای معاملاتی و سفته بازی در روش کینزی را غیر ضروری دانسته و تفاضای پول را به صورت یکسره مورد بررسی قرار داده است.

 نکته دیگر این که در نظریه سفته بازی کینز فرض می شود فرد بین دو دارایی پول و ارواق قرضه به مقایسه بازدهی و تصمیم برای نگهداری می پردازد اما فریدمن پول را با طیف گسترده ای از دارایی ها مقایسه کرده و آنگاه به تصمیم گیری برای نگهداری پول می پردازد. بالاخره آنکه فریدمن تقاضای پول را تقاضای قدرت خرید پول یا تقاضای حقیقی پول در نظر می گیرد.

 فریدمن با ارائه نظریه جامع خود نشان می دهد  که تقاضای پول در کوتاه مدت  علاوه بر سطح درآمد، تابعی از نرخ بهره ، نرخ تورم، تورم انتظاری، نسبت سرمایه به کل ثروت می باشد ؛اما دربلند مدت عمدتا تابعی از سطح درآمد ملی است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سوآپ Swap

سوآپ Swap

سوآپ در لغت به‌معنای معامله پایاپاى (ارز)، معاوضه، عوض کردن، مبادله کردن، بیرون کردن، جانشین کردن و اخراج کردن آمده و در اصطلاح، توافقی بین دو شرکت برای معاوضه جریان نقدی در آینده (با دو نوع پرداخت متفاوت از بدهی یا دارایی) است. قرارداد فوق تاریخ پرداخت و چگونگی محاسبه جریانات نقدی را که باید پرداخت شود مشخص می‌کند. معمولا محاسبه جریانات نقدی شامل ارزش‌های آتی یک یا چند متغیر بازار است. اولین قراردادهای سوآپ در اوایل دهه 1980 منعقد شدند. از آن زمان تاکنون بازار سوآپ رشد چشم‌گیری داشته است. در حال حاضر اکثر قراردادهای مشتقّات خارج از بورس به‌صورت سوآپ انجام می‌شود.
ابزار مشتقه Derivative Tool

ابزار مشتقه Derivative Tool

در برخی از قرارداها دارنده قرارداد، مجبور است یا این حق را دارد که یک دارایی مالی را در زمانی در آینده بخرد یا بفروشد. به‌جهت اینکه قیمت این‌گونه قرارداها از قیمت آن دارایی مالی مشتق می‌شود. از این‌رو این قرارداها را اوراق مشتقه می‌نامند.
بیمه Insurance

بیمه Insurance

یمه در زبان فرانسه Assurance، در انگلیسی Insurance و در زبان هندی و اردو "بیما" نامیده می‌شود. بنا به‌اعتقاد برخی، واژه بیمه از کلمه هندی بیما گرفته شده و به‌اعتقاد برخی دیگر، ریشه در زبان فارسی دارد و اصل آن همان "بیم" است؛ زیرا عامل اساسی انعقاد عقد بیمه، ترس و گریز از خطر است و به‌سبب همین ترس و به‌منظور حصول تامین، عقد بیمه وقوع می‌یابد
ریسک Risk

ریسک Risk

ریسک، نوعی عدم اطمینان به آینده است که قابلیت محاسبه را داشته باشد. اگر نتوان میزان عدم اطمینان به آینده را محاسبه کرد، ریسک نیست؛ بلکه فقط عدم اطمینان است؛ به‌همین جهت به‌دلیل محاسبه مقداری عدم اطمینان در قالب ریسک می‌توان آن‌را مدیریت و کنترل کرد. ریسک در زبان چینیان نیز با دو علامت تعریف می‌شود که اولی به‌معنی خطر و دومی به مفهوم فرصت است
مهندسی مالی Financial Engineering

مهندسی مالی Financial Engineering

مهندسی مالی شامل طراحی، توسعه، استقرار ابزارها و فرایند مالی و همچنین طراحی مجدد راه‌حل‌های خلاقانه برای مسائل موجود در مالی است. به‌عبارت دیگر مهندسی مالی عبارت از به‌کارگیری ابزارهای مالی برای‌ ساختاربندی مجدد پرتفوی (سبد سهام) مالی و تبدیل‌ آن به پرتفویی با خصوصیات مطلوب‌تر است. عجین شدن زندگی انسان با مسائل و پیچیدگی بازار و نهادهای پولی و مالی، نیاز جدی و مبرمی به دانشی خاص برای رفع‌ این نیازها به‌وجود آورده است.

پر بازدیدترین ها

نظريه رفتار مصرف‌کننده (تغييرات درآمد و قيمت)

نظريه رفتار مصرف‌کننده (تغييرات درآمد و قيمت)

در نظریه ذفتار مصرف کننده ما به دنبال کشف قوانین حاکم بر رفتار خانوارها هنگام مصرف کالا و خدکمات و یاعرضه عوامل تولید هستیم که از دو روش می توان این مطلب را توضیح داد: روش مطلوبیت و روش منحنی بی تفاوتی.
امنیت اقتصادی Economic security

امنیت اقتصادی Economic security

امنیت اقتصادی به‌لحاظ لغوی، مرکب از دو واژه امنیت و اقتصاد است. واژه security در زبان انگلیسی، از ریشه کلمه لاتین secarus که se به‌معنی بدون و curus به‌معنی پریشانی، گرفته شده و به‌معانی امنیت سالم و بی‌خطر، رهایی از اضطراب، آزاد بودن از شک و ابهام، آزاد بودن از ترس و خطر و اطمینان داشتن آمده است.
منحنی تولید یکسان    Isoquant Curve

منحنی تولید یکسان Isoquant Curve

کلمه Isoquant از دو واژه یونانی ISO معادل "برابر" و Quantas معادل "مقدار"، تشکیل شده است؛ که برخی از مترجمین آن را به‌معنای تولید یکسان، متساوی التولید، برابر مقدار و هم‌مقداری تولید به‌کار برده‌اند. منحنی تولید یکسان مکان هندسی تمام مقادیر کار و سرمایه است، که سطح معیّنی از محصول را به‌دست می‌دهد.
بانک Bank

بانک Bank

یکی از مهمترین نهادهایی که در جامعه امروز وجود دارد بانک است. بانکها امروز به صورتی در زندگی روزمره افراد جامعه قرار گرفته‌اند که تصور زندگی بدون بانک محال به نظر می‌رسد.
Powered by TayaCMS