دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تربیت اسلامی کودک؛ پشتوانه جامعه سالم‌

No image
تربیت اسلامی کودک؛ پشتوانه جامعه سالم‌

کلمات کلیدی: تربيت، جامعه سالم، كودكي

نویسنده : نسرین احمدی آذر

اخلاق واقعی و رفتار یک انسان از زمان کودکی و تربیت او تاثیر می‌پذیرد، به همین دلیل اهمیت دوران کودکی در اسلام در حدی است که در تربیت و چگونگی نگهداری کودک سفارش‌های زیادی شده است. یکی از عواملی که در تربیت کودک نقش دارد محیط زندگی و اجتماعی اوست. کودک از آغاز طفولیت، تحت تاثیر عوامل گوناگون محیط خود قرار می‌گیرد. نقش پذیری کودک از محیط به اندازه ای است که می‌تواند از رشد برخی صفات ارثی جلوکیری کند و زمینه پرورش صفات دیگری را پدید آورد و آنها را جایگزین صفات ارثی نماید. عوامل محیطی تاثیر گذار را می‌توان به دو دسته تقسیم کرد: عوامل انسانی مانند دین، فرهنگ، رفتار، گفتار و اخلاق. عوامل غیر انسانی مانند وضعیت منطقه ای و اقلیمی، وضعیت حاکم بر محیط و چگونگی تغذیه.‌

والدین باید در خانه که نخستین محیط تربیتی و مهم ترین کانون پرورش استعدادهای فطری کودک است فرزند خود را با دین آشنا سازند و او را با آداب اسلامی پرورش دهند و با اخلاق و رفتار و گفتار خویش محیطی مناسب و مطلوب برای وی پدید آورند و نیز تغذیه مناسب و امنیت روحی اش را تضمین کنند. آنان باید از بد آموزی‌های رفتاری و گفتاری پرهیز نمایند. یک کودک آنچه را که در محیط خانه و از طرف والدین خود می‌بیند یاد می‌گیرد. زمانی که او نماز خواندن و انجام اعمال نیک و صالح خانواده خود را می‌بیند ناخواسته این رفتار در او درونی می‌شود و بدون آنکه به او گفته شود نماز خواندن را یاد می‌گیرد. محیط خانه و رفتار والدین اولین تجربه ای است که یک کودک از زندگی دنیوی تجربه می‌کند. جو مذهبی و دینی خانه در ایجاد روحیات مذهبی کودک نقش بسزایی دارد. از طرف دیگر جو آرام خانه، کودک را آرام می‌سازد و جو پر هیاهو و نزاع آمیز کودک را ناآرام و پرخاشگر می‌کند. خوش اخلاقی و محبت ورزی فرزند را با عاطفه و خوش خلق می‌نماید. توجه والدین به وظایف دینی، فرزند را به مراعات دستورهای اسلامی تشویق می‌کند و کم توجهی آنان به این امر حساس فرزند را از معنویات بیگانه می‌سازد.‌رسول گرامی اسلام می‌فرماید: «اجبّوا الصّبیان و ارحموهم و اذا وعدتموهم شیئاً فافوا لهم.» فرزندانتان را دوست بدارید و به آنان مهر بورزید. و هر گاه به آنان وعده ای دادید، به وعده خود عمل کنید. لذا کودک پدر و مادر خود را به عنوان الگو و سرمشق زندگی خود می‌شناسد و سعی می‌نماید از رفتار آنها در زندگی خویش تقلید نماید.

کودک با آمادگی فطری خود، آماده پذیرش هر گونه کمالی است و یکی از حقوق او، پرورش همین آمادگی‌های ذاتی است تا آنچه خداوند به صورت یک امانت در وجود نهاده پرورش یابد. والدین باید محیط خانه را چنان سازند که رشد ذهنی و استعدادهای کودک شتاب پیدا کند. حضرت علی(ع) می‌فرماید: «انّما قلب الحدث کالارض الخالیه ما القی فیها من شیءٍ قبلته». دل نوخاسته مانند زمینی است که در آن چیزی کشت نشده است و هر بذری که در آن افشانده شود، می‌پذیرد. لذا در این زمین نوخاسته کودک باید بذر معنویات و احکام الهی را پرورش داد تا در آینده ای نزدیک بار و محصول مورد پذیرش جامعه به دست آید. مسئولیت والدین در زمینه تاثیر پذیری فرزندان از محیط اطراف خود، بسیار حساس و دشوار است. آنان وظیفه دارند که هر علف هرزی را که در کشتزار قلب فرزندانشان می‌روید، به هنگام ریشه کن کنند تا مانع رشد و شکوفایی گل‌های معطر استعدادشان نگردد. این مراقبت نه تنها برای فرزندان و والدین سودمند است، بلکه به نفع جامعه می‌باشد؛ زیرا همین کودکان آینده سازند و اگر گل‌های استعدادشان پرورش یابد، جامعه از عطر و بوی آن بهره‌مند می‌گردد.‌

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS