دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

توده Mass

No image
توده Mass

كلمات كليدي : توده، گروه، جامعه توده وار

نویسنده : سمانه خالدی

توده معادل Masse در زبان فرانسه است و خود از واژه لاتین Massa به معنای خمیر و چیز درهم تنیده آمده است. در علوم انسانی و اجتماعی، توده به عده کثیری از آدمیان مستقر در یک محل اطلاق می‌گردد. در مفهوم عام نیز به مجموعه‌ای طبیعی از موجودات و کلیت متراکم عناصری که بصورت یک کالبد تلقی می‌شوند، نیز توده گفته می‌شود. «از نظر فون وایز، توده واحدی است با تحرک از نظر عمل و هم از جهت وضع اجتماعی در درون آن شبکه‌ای از روابط اجتماعی شکل می‌گیرد، بدون آنکه انسان‌هایی که این توده را تشکیل می‌دهند، تصوری از یک واحد پایا داشته باشند. با این همه واژه توده بیش از یک مجموع جمعیت است و یک کلیتی را بدون تفکیک عناصر درونی که نیروهای خارجی بر آن اثر می‌نهند، می‌رساند. علاوه بر این، توده می‌تواند مفهوم ملت را به عنوان کلی که قدم در صحنه تاریخ و تکوین حوادث نهاده، برساند. این جمعیت که بصورت یک کل دست به عمل شدند دارای وزن و نیرو است».[1] مفهوم توده نخستین بار با چاپ کتاب روان‌شناسی توده‌ها اثر گوستاولوبون مشهور گردید.

تفاوت توده با گروه

در توده به کلیت و کالبد عمومی آن توجه می‌گردد و به اجزا و عناصر تشکیل دهنده آن کاری ندارند. توده، گروه نیست و خصوصیات و همبستگی گروه را ندارد، شبه گروه است. در توده احساس فشار از جانب هنجارها کمتر از گروه است. نفوذ در توده مردم به سهولت صورت می‌گیرد. معمولاً توده با تحمیل ارزش‌های سنتی و فراگیر خود،‌ از بروز و ظهور حرکات متعالی فرد می‌کاهد. میزان پایداری توده به مراتب پایین‌تر از گروه است.

خصوصیات توده‌ها

«توده‌ها خواص متعددی نظیر تحریک‌پذیری، بر انگیزش(Impulsivity)، نداشتن تفکر منطقی، داشتن کمبودها در قدرت قضاوت، زیاده‌روی در احساس‌ها(که در کودکان بیشتر است) و ... دارند. خصوصیت دیگر آن‌ها تلقین‌پذیری و زودباوری است. تلقین در جمعی از انسان‌ها به شدت مسری است اولین تلقینی که در یک جمع اظهار شود، ظرف یک لحظه مغز به مغز حاضران رسیده و در همان جهت احساس‌ها را تعیین می‌کند. دیگر ویژگی‌ توده‌ها آن است که در بروز احساسات خود خیلی ساده‌اند و بسیار مبالغه‌آمیز عمل می‌کنند».[2]

جامعه توده‌وار

مفهوم جامعه توده‌وار در مرکز یکی از نظریات متنفذ اجتماعی قرار دارد که جامعه معاصر را دارای چنین خصوصیاتی می‌داند. بیشتر افراد شبیه یکدیگرند، ولی نامتفاوت مانده‌اند؛ فردیتی از خود نشان نمی‌دهند؛ کار یکنواخت و بیگانه‌کننده است؛ مذهب نفوذ خود را از دست داده است؛ ارزش اخلاقی‌ای که عمیقاً مورد اعتقاد باشد وجود ندارد؛ در مقابل ناهنجاری‌های اجتماعی و سیاسی واکنش نشان نمی‌دهند؛ به پیوندهای خویشاوندی اهمیتی داده نمی‌شود و فرهنگ، هنر، ادبیات، فلسفۀ علوم و ...، بصورت فرهنگ توده درآمده یعنی به پایین‌ترین سطح ذوق و قریحه تنزل پیدا کرده است.

نظریه جامعه توده‌وار که بطور مشخص از سال‌های 1920 تا 1960 پدید آمده بود، اکنون با انتقاداتی جدی مواجه است؛ زیرا بسیاری دیگر از اندیشمندان معتقدند: جوامع معاصر، توده‌های ناهمگن نیستند؛ بلکه گروه‌های رقابت کننده‌اند. همچنین طبقات تحت سلطه، تنها آلت دست نیستند؛ بدان معنا که توده کل یا همان ملت فعالانه نارضایتی‌هایشان را ابزار می‌کنند. همچنین این نظر که پیوندهای خانوادگی و الفت‌های اجتماعی دچار گسیختگی شده‌اند امری قطعی و همه‌جایی نیست.

 

مقاله

نویسنده سمانه خالدی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS