دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

واگیری اجتماعی

No image
واگیری اجتماعی

كلمات كليدي : واگيري اجتماعي، سرايت اجتماعي، اشاعه، واكنش

واگیری اجتماعی یا سرایت اجتماعی به معنای انتقال و گسترش نسبتاً خود بخودی برخی پدیده‌های مرتبط با روانشناسی جمعی می‌باشد؛ به طوری که از این طریق بتوان به راحتی به پخش عقاید، امیال، احساسات، عواطف و گرایش‌هایی چند، در محیطی که پذیرا باشد، پرداخت.

در واگیری یا سرایت اجتماعی سه امر به چشم می‌خورد:

-عدم آگاهی؛

- سرعت پذیرش؛

- فقدان اندیشه.

لذا دانشمندان گفته‌اند که در برخی موارد همچون انبوه خلق‌ها، تسرّی و واگیری وقایع اجتماعی می‌تواند، افراد عادی و بهنجار را چنان متأثّر سازد که تعادل خود را برای زمانی از دست بدهند و به اعمالی عجیب و غیر منتظره دست بزنند؛ مثلاً مثله کردن سیاهان در این حالات روانی صورت می‌گیرد؛ که در این حالت واگیری اجتماعی، صورت آلوده سازی (واگیری عیوب و بدیها) یافته است.

واگیری همواره چنین نیست؛ بلکه می‌تواند، موجبات اشاعۀ هنجارهای اجتماعی و نیز پذیرش آنان را فراهم نماید.

بنابراین می‌توان گفت: واگیری اجتماعی عبارت است از اشاعه و انتشار بسیار سریع اندیشه‌ها، گرایش‌ها، هنجارها، احساسات، عواطف و الگوهای رفتاری(چه خوب و چه بد)، در میان تعداد نسبتاً کثیری از مردم، از طریق کنش اجتماعی و بدون تفکر و تعمّق منطقی.

بسیاری از وقایع و پدیده‌های اجتماعی، نظیر شایعات، ترسهای جمعی، هذیانهای جمعی، مُد، هیجانهای جمعی، افکار عموی و بسیاری از رفتارهای جمعی، از طریق واگیری پخش می‌شوند و بسیار سریع تسرّی می‌یابند؛ به گونه‌ای که به جز تعداد اندکی، بقیه نمی‌توانند در برابر آن مقاومت نمایند. به همین خاطر این الگوها و مدلهای رفتاری، از طریق واگیری، توسط بسیاری از اشخاص مورد پذیرش قرار می‌گیرند.

به عنوان نمونه، هنگامی که جماعتی در حالت برانگیختگی و هیجان هستند، واکنش‌ها از یک شخص به شخصی دیگر راه می‌یابد و حالت سرایت اجتماعی پیدا می‌کند. بر اثر این کنش‌ها، اعضای این جماعت با شدّتی فزاینده رفتار یکدیگر را فرا می‌گیرند و در نتیجه، نوعی تجانس می‌یابند. هنگامی که همه اعضای این جماعت تحت تأثیر یکدیگر قرار می‌گیرند، جماعت به پیکرۀ واحدی تبدیل می‌شود که هیجان واحدی در آن برانگیخته شده است و در واقع در این حالت، واگیری(سرایت) اجتماعی دیگر به اوج خود رسیده است.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS