دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حقوق دیپلماتیک Diplomatic Law

No image
حقوق دیپلماتیک Diplomatic Law

دولت، ديپلماسي، كنوانسيون 1961 وين، درباره روابط ديپلماتيك، سفير، مصونيت و مزايا.

نویسنده : احمدرضا سليمان‌زاده

حقوق دیپلماتیک[1] یکی از شعبات مهم و پر اهمیت حقوق بین الملل است، حقوقی که رابطه دیپلماتیک میان دولت‌ها را تحت پوشش خودش قرار می‌دهد و رابطه دوستانه میان دولت‌ها را تقویت می‌نماید. به عبارت دیگر حقوق دیپلماتیک حقوق مربوط به سفارتخانه‌ها و اعضای آن می‌باشد. در عرصه بین‌المللی میان دو کشور ممکن است یک سری مسائل و مشکلاتی بروز نماید و موجب به خطر افتادن منافع طرفین گردد. در چنین وضعیتی توسل به راه حل دیپلماتیک امری مهم و حیاتی است و می‌تواند نیازهای دو طرف مقابل را به منظور حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات تأمین نماید. این ساز و کار معمولاً از طریق اعزام متقابل نمایندگان از سوی دولت‌ها و پذیرش آنها در قلمرو یکدیگر صورت می‌گیرد.

1- مفهوم حقوق دیپلماتیک

در یک تعریف کلی و ساده می‌توان گفت: «حقوق دیپلماتیک مجموع قواعدی است که نظام روابط سیاسی خارجی بین دولت‌ها بر آن استوار است.»[2]

چنین قواعدی در مجموعه‌ای بنام کنوانسیون 1961 وین در باره روابط دیپلماتیک تدوین گردیده است و از جایگاه و اهمیت فوق العاده‌ای در میان دولت‌ها برخوردار است.[3]

کنوانسیون مذکور با تلاش بی وقفه سازمان ملل متحد به منظور قاعده مند کردن و منسجم نمودن روابط دیپلماتیک میان دولت‌ها در سال 1961 در شهر وین پایتخت اتریش به تصویب دولت‌ها رسید. بنابراین علیرغم اینکه برقراری روابط دیپلماتیک ریشه تاریخی دارد و به دوران باستان برمی‌گردد؛ اما شکل گیری حقوق دیپلماتیک به صورت امروزی بعد از جنگ جهانی دوم است. این حقوق روابط دیپلماتیک میان دولت‌ها را انتظام بخشیده و آن را سامان می‌دهد. مطابق با این حقوق برقراری روابط دیپلماتیک مشتمل بر شرایطی است: اولاً فقط کشورها حق برقراری روابط دیپلماتیک را دارا می‌باشند[4]ثانیاً دو طرف رابطه موجودیت را به رسمیت شناخته باشند[5] ثالثاً: کشور‌ها با رضایت خودشان متقابلاً بر ایجاد روابط دیپلماتیک توافق می‌نمایند؛ با جمع شدن این سه شرط کشورها می‌توانند در قلمرو همدیگر اقدام به تأسیس نمایندگی[6] نمایند که معمولاً به صورت دائم و موقت می‌باشند. مأموریت دائم بدین ترتیب است که مأموران دیپلماتیک در قالب هیأت دیپلماتیک در کشور خارجی سکنی گزیده و در محلی بنام سفارتخانه وظایف محوله را به نمایندگی از طرف کشور خودشان به صورت مستمر و دایم معمولاً به مدت 4 سال انجام می‌دهند. رئیس چنین هیأتی سفیر[7] نام دارد در واقع او عالی ترین مقام دیپلماتیک است.[8] اما مأموریت موقت یا فوق العاده که امروز به آن مأموریت دیپلماتیک ویژه[9]نیز می‌گویند، انجام مأموریت خاصی است که ویژگی‌های دو جانبه بودن موقتی بودن و محدود بودن را دارا است.[10]

2- وظایف مأموران دیپلماتیک

مأموران دیپلماتیک به نمایندگی از کشور فرستنده وظایف محوله را البته در چارچوب قوانین و مقررات بین المللی انجام می‌دهند؛ اعمال چنین وظایفی دقت خاصی می‌طلبد و سهل انگاری در این موارد عواقب ناخوشایندی به همراه دارد؛ زیرا که مأموران دیپلماتیک نماد استقلال و حاکمیت کشور متبوع خودشان هستند. اهم وظایف آنها – بویژه مسئولیت ریس مأموریت (سفیر) – به قرار ذیل می‌باشد.

الف- نمایندگی دولت فرستنده نزد دولت پذیرنده؛

ب- حفظ منافع دولت فرستنده و اتباع آن در دولت پذیرنده تا حدودی که در حقوق بین‌الملل مورد قبول است؛

ج- مذاکره با حکومت دولت پذیرنده؛

د- استحضار از اوضاع و سیر وقایع در دولت پذیرنده با استفاده از تمام وسائل مشروع و گزارش آن به حکومت فرستنده؛

هـ- بسط روابط دوستانه و توسعه روابط اقتصادی و فرهنگی و علمی بین دولت فرستنده و پذیرنده،[11]

مأموری که بر خلاف مقررات بین المللی عمل کند و فعالیت غیرقانونی انجام دهد، مثلاً اگر در امور داخلی دولت محل خدمت مداخله کند، از سوی کشور پذیرنده به عنوان عنصر نامطلوب[12] تشخیص داده می‌شود در این صورت از دولت فرستنده خواسته می‌شود که مأمور خویش را فرا بخواند زیرا در غیر این صورت دولت پذیرنده می‌تواند او را اخراج نماید.

3- مصونیت‌ها و مزایا:

مأموران دیپلماتیک جهت انجام هر چه بهتر وظایف خودش از یک سری مصونیت و مزایا برخوردار می‌گردند. مصونیت به طور کلی بدین معنی است که دارنده آن از تعقیب قانون و مأموران دولت در امان است، و مقصود از مزایا آن است که امتیازاتی به کسی داده شود که سایر مردم حق استفاده از آن ندارند. راجع به مبانی این گونه مصونیت‌ها و مزایا بایستی تصریح کرد که «منظور از مصونیت‌ها و مزایای دیپلماتیک، بهره‌مند ساختن افراد نیست، بلکه هدف تأمین اجرای مؤثر وظایف هیأت‌های دیپلماتیک به عنوان نمایندگان کشورهاست».[13]

اهم مصونیت‌ها به قرار ذیل می‌باشد: الف- مصونیت از تعرض؛ ب- مصونیت قضایی. همچنین اهم مزایای دیپلماتیک به قرار ذیل می‌باشد: معافیت‌های مالیاتی و مزایای گمرکی.

مقاله

نویسنده احمدرضا سليمان‌زاده
جایگاه در درختواره حقوق بین الملل عمومی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

اهمیت شعار سلاح هسته‌ای ندادن در اذهان عمومی

در تقابل ایران با اسرائیل و آمریکا، همیشه گزینه حمله اتمی چالش‌برانگیز بوده و هست. عده‌ای می‌گویند: وقتی آمریکا و اسرائیل به عنوان دشمن اصلی ما سلاح اتمی دارند و تجربه نشان‌داده، اگر لازم شود هیچ تعارفی در استفاده از آن ندارند، پس ما هم باید سلاح اتمی داشته باشیم.
باغ خسروشاهی

باغ خسروشاهی

کی از شبهاتی که در سال‌های اخیر سبب تحریف امام در ذهن نسل جوان شده است این ادعا است که برخی می‌گویند امام در باغ‌های بزرگ و مجلل اطراف جماران زندگی می‌کردند و بااین‌وجود در رسانه‌ها به مردم یک‌خانه کوچک و ساده به‌عنوان محیط زندگی ایشان نمایش داده می‌شد
دوگانه نهضت و نظام

دوگانه نهضت و نظام

برخی دوگانه‌ها را ابتدا درک نمی‌کنیم ولی به مرور که مشغول کاری علمی می‌شویم یا طرحی عملی را به پیش می‌بریم متوجه آن می‌شویم و بعد بر سر آن دو راهی به انتخابی خاص دست می‌زنیم.
چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

چرا ظهور حاج قاسم، خارج از نظم جمهوری اسلامی امکان تاریخی ندارد؟

شهید سلیمانی بی‌شک در زمره شخصیت‌هایی است که جامعه ایرانی بشدت از وی متأثر خواهد بود. احتمالاً در طول تاریخ هیچ بدرقه‌ای به میزان تشییع پیکر او شکوهمند نبوده است.
آب و برق مجانی می‌شود!

آب و برق مجانی می‌شود!

پر بازدیدترین ها

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
Powered by TayaCMS