دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اقدامات تأمینی

No image
اقدامات تأمینی

كلمات كليدي : اقدامات تامینی، اقدامات درمانی، نارسیدگی روانی، بزه کاری، منع از اشتغال

نویسنده : سيدجعفر رحيمي

تدابیری که برای مقابله با حالت خطرناک مجرم به موجب حکم دادگاه‌ اتخاذ می‌شود، اقدامات تأمینی نام دارد.

حالت خطرناک حالتی است که به دلیل وجود سابقۀ مجرمیت و حالات روحی- روانی در شخص، نوعی آمادگی به ارتکاب جرم در او وجود دارد.

هدف از اقدام تأمینی، پیش‌گیری است، که با توجه به وضع و حالت خطرناک، تدابیر خاصّی را اقتضاء می‌کند.

این نوع اقدامات با توجه به ماهیت جرم و میزان خطرناکی مجرم متنوع بوده و دارای ضابطۀ مشخصی نیست. با این همه، حقوق‌دانان معیارهایی برای شناسایی اقدامات تأمینی ارائه داده‌اند:

1- اقدامات تأمینی شخص: جامعه را در برابر دسته‌ای از بزه‌کاران که مجازات دربارۀ آنان ناکافی است، مصون می‌دارد. این بزه‌کاران عبارتند از:

الف) بزه‌کاران به عادت:یعنی کسانی که دارای پیشینۀ کیفری هستند و تمایل به ارتکاب جرم در آن‌ها بسیار قوی است. تدابیری که در مقابل این گروه اتخاذ می‌شود جنبۀ بازدارندگی دارد مثل نگه‌داری در تبعیدگاه.

ب) نارسیدگان روانی: مثل دیوانگان و معتادان، ولگردان و متکدیان نیز در همین ردیف قرار دارند. تدابیر تأمین نسبت به این گروه جنبه حمایتی و کمک رسانی دارد مثل بازپروری ولگردان و متکدیان در کارگاه‌های کشاورزی و صنعتی.

ج) بزه‌کاران خردسال و نوجوان: که با سپردن این افراد به کانون اصلاح و تربیت، زمینه بازگشت و اصلاح آنان فراهم می‌شود.

2- اقدامات تأمینی عینی: این اقدامات جامعه را در برابر بعضی از اشیاء که ممکن است خطرهایی را پدید آورد مصون می‌سازد مثل سکّه تقلبی ، اسلحه، اسناد مجعول که دادگاه مکلف است با ضبط یا معدوم کردن، آنها را از دسترس افراد مجرم دور سازد.

3- اقدامات حمایتی و تربیتی: که بیشتر در مورد کودکان بزه‌کار به اجرا در می‌آید یعنی تسلیم و تحویل کودکان بزه‌کار به خانواده یا سرپرست و گرفتن تعهد مبنی بر تربیت و تأدیب و حمایت روحی و اخلاقی، یا اجبار به اشتغال به تحصیل. در ضمن، تعلیق اجرای مجازات یا آزادی مشروط از اقدامات تربیتی و حمایتی محسوب می‌شود.

4- اقدامات درمانی: نگه‌داری و درمان دیوانگان در تیمارستان و مجرمین و بزه‌کاران معتاد به مواد مخدر یا الکل در مراکز معالجۀ معتادین.

در بعضی موارد مراجعۀ محکوم علیه به بیمارستان یا درمانگاه‌ برای درمان بیماری یا اعتیاد خود با دستور دادگاه و در ضمن تعلیق اجرای محکومیت صورت می‌گیرد.

5- اقدامات تأمینی مالی: که مهم‌ترین آن ،ضبط اشیاء و تعطیل نمودن مؤسسه است. اشیائی که آلت ارتکاب جرم بوده و یا در نتیجۀ جرم حاصل شده است به حسب تقاضای دادستان و حکم دادگاه ،دستور ضبط آن‌ها صادر می‌شود.

و نیز هر مؤسسه‌ای که وسیله ارتکاب جرم باشد( مثلاً‌ محل فروش اجناس قاچاق یا مواد مخدر )و یا اسباب تسهیل وسایل برای اعمال منافی عفت گردد به دستور دادگاه و در ضمن صدور حکم به مجازات، بسته خواهد شد.

[مؤسسه هر نوع مکانی است که به کار تولید، خرید و فروش، عرضۀ خدمات اختصاص یافته است، مانند شرکت‌ها و بنگاه‌ها و...]

6- منع از اشتغال به کسب یا شغل یا حرفه: کسی که قبلاً‌سابقه ارتکاب جرم در شغلی را داشته است، اشتغال مجدد به آن شغل منوط به اجازه مقامات رسمی است.

7- اقدامات تأمینی سالب حق: اگر کسی به علت تخطی یا تجاوز یا سرپیچی از وظایف قیومت یا نظارت یا اعمال حق ولایت محکوم به حبس شود یا محکومیت جزایی پیدا کند که او را برای انجام وظایف مزبور غیر صالح سازد، حکم به محرومیت او -از حق قیومت یا نظارت یا اعمال حق ولایت -از طرف دادگاه صادر کنندۀ حکم جزایی، داده خواهد شد.

[قیومت ،یعنی سرپرستی برعهده کسی است که از طرف دادگاه ،امور مهجوران را به عهده دارد، نظارت نیز به عمل کسی گویند که کارهای نماینده شخص یا اشخاصی را زیر نظر دارد. مانند نظارت بر اعمال متولی موقوفه که از طرف واقف گمارده می‌شود]

8- انتشار حکم: نوعی از اقدام تأمینی است که دادگاه صادر کنندۀ حکم - به خاطر منافع عمومی یا خصوصی پس از قطعیت حکم، اعم از محکومیت یا برائت، - دستور انتشار حکم را از رسانه‌های جمعی صادر می‌کند. هدف از انتشارحکم، شناساندن بزه‌کاران به مردم و نوع فعالیت آن‌ها و آماده کردن غیر مستقیم جامعه برای رویارویی با خطرهایی است که آن را تهدید می‌کند.

مقاله

جایگاه در درختواره حقوق جزای عمومی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS