دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حقوق جزای بین‌الملل

No image
حقوق جزای بین‌الملل

كلمات كليدي : حقوق جزاي بين‌الملل، حقوق داخلي، بزه‌كار، بزه‌ديده، صلاحيت

نویسنده : سيدجعفر رحيمي

به مجموعه‌ای از قوانین و مقررات حقوق داخلی که دارای یک عنصر فرا ملی یا خارجی بوده و با حقوق جزای داخلی مرتبط باشد، حقوق جزای بین الملل اطلاق می‌شود. چنان‌چه حقوق جزای داخلی به هنگام اجرا با عواملی نظیر محل وقوع جرم که خارج از قلمرو سرزمین یک دولت و یا تابعیت شخص مجرم همراه باشد، می‌تواند با حقوق خارجی یا غیر داخلی مرتبط شود. از این رو بین‌المللی خوانده می‌شود.

عناصر خارجی در حقوق جزای بین‌الملل

این عناصر ممکن است:

1)به سرزمین محل وقوع جرم که در خارج از قلمرو حاکمیت یک دولت رخ می‌دهد مرتبط باشد.

2)به رابطه و پیوند سیاسی فرد با دولت او مرتبط شود اعم از این‌که فرد بزه‌کار یا بزه‌دیده، دارای تابعیتی غیر از تابعیت محل وقوع جرم داشته باشد.

3) تهدید منافع اساسی و حیات یک دولت در یک منطقه معین (مثل مواد مخدر در خاورمیانه) یا در سراسر کره زمین (مثل تروریسم) ‌باشد. خواه آن‌که مجرم از اتباع آن دولت باشد یا نه. یا این‌که جرم علیه منافع اساسی آن دولت باشد یا نه. از آن‌جا که همه دولت‌ها متعهد به حفظ امنیت و نظام بین‌المللی می‌باشند، می‌توانند در مواقع لزوم از طریق تعقیب، محاکمه و مجازات مجرمین مسئولیت حفاظت از صلح و امنیت بین‌الملل را به اجرا گذارند.

کاربردهای اصطلاح حقوق جزای بین الملل

1) جنبه‌های بین‌الملل حقوق جزای داخلی: منظور آن است که دادگاه‌های یک کشور در دعاوی مشتمل بر یک عنصر خارجی چگونه باید تصمیم‌گیری کنند.

2) جنبه‌های جزایی حقوق بین‌الملل: اصول و قواعد حقوق بین‌الملل است که برای دولت‌ها الزامی را در مورد محتوای حقوق جزای داخلی آن‌ها ایجاد می‌کند. مثلاً باید برخی از جرایم برخوردار از خصیصۀ بین‌المللی را مجازات کنند و یا در قوانین جزایی خود موازین حقوق بشر را رعایت کنند.

3) حقوق جزای بین‌الملل به معنی خاص کلمه: منظور چیزی است که یک محکمه کیفری بین‌المللی در صورت ایجاد شدن باید آن را اجرا کند. گفتنی است حقوق‌دانان در مورد اصل وجود خارجی حقوق جزای بین‌الملل اختلاف نظر دارند که منشأ تردید آنان تلفیق این رشته از دو رشته حقوقی متفاوت یعنی حقوق جزا و حقوق بین‌الملل بوده است.

صلاحیت دولت‌ها در رسیدگی به جرایم بین‌المللی

منظور از صلاحیت کیفری، اقتدار دولت برای محاکمه مجرمان است که بر چهار اصل زیر استوار است:

1)اصل صلاحیت سرزمینی یا درون مرزی: به موجب آن صلاحیت دولت برای رسیدگی به جرم با توجه به محل ارتکاب تمام یا بخشی از آن جرم تعیین می‌گردد.

2) اصل صلاحیت‌ مبتنی بر ملیت: براساس این اصل هر دولتی با استناد به این که مرتکب یا قربانی جرم تبعه آن کشور است خود را صالح به رسیدگی به جرم بداند. بسیاری از کشورهای اروپایی معتقدند دولت می‌تواند تبعه خود را به دلیل ارتکاب جرم در هر نقطه از دنیا به محاکمه بکشد البته به شرط آن‌که عمل ارتکابی وی هم مطابق قوانین کشور محلِ ارتکاب و هم بر اساس قوانین کشور متبوع جرم تلقّی گردد.

3) اصل صلاحیت حمایتی یا حفاظتی: بر این اساس دولتی که از جرم ارتکاب یافته در خارج از مرزهای کشور از هر جهت دچار ضرر و زیان شود، می‌تواند مجرم را در دادگاه‌های خود تحت تعقیب کیفری قرار دهد. مرتکب جرم ممکن است تبعه همان کشور یا کشور خارجی باشد.

4)اصل صلاحیت جهانی: مطابق این اصل دولت‌ها حق تعقیب‌ برخی مجرمین را در داخل قلمرو خود دارند بدون توجه به این‌که جرم در کجا رخ داده و مجرم یا قربانی تبعه چه کشوری است. اصل صلاحیت جهانی یا همگانی بر این فرض مبتنی است که برخی از جرایم در نظر همه افراد جامعه جهانی آن‌چنان قبیح و قابل سرزنش محسوب می‌شوند که مرتکبین آن‌ها را می‌توان دشمن همه ملل فرض کرد. بنابراین هر دولتی حق تعقیب و محاکمه و مجازات چنین مجرمی را خواهد داشت.

مقاله

جایگاه در درختواره حقوق جزای عمومی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS