دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اضطراب روان شناس psychologists anxiety

No image
اضطراب روان شناس psychologists anxiety

كلمات كليدي : اضطراب روان شناس، علل اضطراب روان شناس، تاثيرات اضطراب، روش هاي كاهش اضطراب، روان شناسي باليني

نویسنده : منيره دانايي

برگزاری جلسه مصاحبه، قواعدی دارد که روان‌شناس در حین اداره جلسه مصاحبه باید به این قواعد توجه داشته باشد. اگر روان‌شناس از این قواعد آگاه باشد و درباره انجام مصاحبه تجربه‌ای نداشته باشد، ممکن است دچار اضطراب شود. این اضطراب ناشی از آن است که روان‌شناس تازه‌کار تصور می‌کند که باید قوانین مصاحبه را عینا اجرا کند و بر اساس آن قواعد و قوانین در جلسه رفتار نماید. این طرز فکر قالبی و انعطاف‌ناپذیر در حین برگزاری جلسه، تاثیر نامطلوبی بر مصاحبه می‌گذارد. روان‌شناس باید به‌تدریج راه و روش مصاحبه را با توجه به شرایط خود در نظر بگیرد. برای رسیدن به این هدف، روان‌شناس باید روش‌هایی را که برای برگزاری جلسه وجود دارد بیازماید و با نظر تیزبین ولی بی‌‌طرفانه آن چیزی را که صحیح می‌داند، قبول نماید. مهمترین مطلبی که روان‌شناس باید متوجه آن باشد این نیست که از اضطراب خود آگاه باشد و بداند که اضطراب روان‌شناس بیش از عدم آگاهی از روش‌های مطالعه، می‌تواند به روند مصاحبه تاثیر منفی داشته باشد. آگاهی و قبول اضطراب از طرف خود روان‌شناس، می‌تواند به میزان قابل توجهی آن را کاهش دهد.[1]

علل اضطراب روان‌شناس

در انجام هر کاری، فقدان تجربه و تبحر کافی باعث ایجاد اضطراب و دلهره می‌شود. روان‌شناسی که در رفتارش با دیگران بسیار آرام و عادی است، ممکن است در جلسه مصاحبه مضطرب باشد. این اضطراب بیشتر در افرادی مشاهده می‌شود که تازه‌کار هستند و تجربه کافی در این زمینه ندارند و در مورد مهارت و استعدادهای خود دچار تردید هستند. در این‌گونه موارد، اگر مصاحبه‌شونده اطلاعات ناصحیح یا ناکافی ارائه دهد باعث ناراحتی روان‌شناس تازه‌کار می‌شود. ممکن است بحث درباره مسائلی که از لحاظ جامعه پسندیده نیست، باعث تشویش و اضطراب روان‌شناس شود. در این‌گونه مواقع، مصاحبه‌کننده بهتر است به موضوعی که او را مضطرب می‌کند نپردازد یا به صورت اجمالی درباره آن صحبت کند. مواردی ‌پیش می‌آید که در آن مصاحبه‌کننده در مقابل مصاحبه‌شونده به شدت احساس مسؤلیت می‌کند و می‌خواهد هرچه زودتر به شخص کمک کند. این عجله سبب می‌شود که رفتار روان‌شناس باعث ایجاد هیجان و اضطراب در فرد شود. روان‌شناس باید در نظر داشته باشد که غالبا حل مشکلات مصاحبه‌شونده در یک جلسه امکان‌پذیر نخواهد بود. در جلسه اول بهتر است روان‌شناس تلاش کند تا از اضطراب فرد تا اندازه‌ای بکاهد و به او آرامش دهد و او را به بازگشت تشویق کند.[2]

تاثیر اضطراب در رفتار روان‌شناس

اضطراب، از دقت و ابتکار روان‌شناس می‌کاهد و سبب بروز برخی رفتارهای نامناسب نظیر زیاد حرف زدن می‌شود. روان‌شناس مضطرب برای کاهش اضطراب خود، بیش از حد لزوم صحبت می‌کند و سکوت حاکم بر جلسه مصاحبه باعث رنجیدگی او می‌شود. روان‌شناس مضطرب در جلسه مصاحبه معمولا رفتارهایی چون تعارف، خوشرویی زیاد از حد، عذر خواهی مکرر از پرسیدن سؤال و تاکید مدام بر پرده‌پوشی را از خود نشان می‌دهد. این‌گونه رفتارها نه تنها از اضطراب و دلهره مصاحبه‌شونده نمی‌کاهد، بلکه آن را شدت می‌دهد. گاهی روان‌شناس مضطرب تلاش می‌کند تا شخص را در گفته‌هایش محدود سازد و به او پند و اندرز دهد و تأکید می‌کند که جلسه مصاحبه را جدی بگیرد. چنین رفتارهایی نیز باعث می‌شود مصاحبه به خوبی پیش نرود. زیرا فرد احساس می‌کند که روان‌شناس می‌خواهد از این طریق احساس بزرگ‌منشی و تخصص خود را به رخ او بکشد و این باعث افزایش احساس حقارت و اضطراب او می‌شود.[3]

روش‌های کاستن اضطراب

به دست آوردن تجربه و تبحر در مصاحبه، بهترین راه برای کاهش اضطراب می‌باشد. البته برای مقابله با اضطراب روش‌هایی وجود دارد که باید با آنها آشنا شد. برای کاستن اضطراب در مرحله اول، روان‌شناس باید دریابد که در چه مواقعی دچار ناراحتی و اضطراب می‌شود و اضطراب او در قالب چه رفتاری بروز می‌کند. آیا برای کنترل اضطراب خود پرحرفی می‌کند؟ اخم می‌کند یا سرد و بی‌اعتنا برخورد می‌کند؟ روان‌شناس با پی‌بردن به اینکه معمولا در برابر اضطراب چه واکنشی نشان می‌دهد، می‌تواند از اختلال در مصاحبه جلوگیری کند. یکی دیگر از روش‌های از بین بردن اضطراب و کسب موفقیت بیشتر در جلسه مصاحبه دانستن این مطلب است که اغلب افراد به صحبت کردن درباره خود علاقه زیادی دارند و دوست دارند طرف مقابل خود را به عنوان فردی مشکل‌گشا ببینند نه فردی بازپرس. بنابراین روان‌شناس باید تلاش کند به گفته‌های معمولی مردم بیشتر گوش کند و ببیند که مردم عادی چگونه درباره امیال، آرزوها، خواسته‌ها، اضطراب، ترس و علایق خود صحبت می‌کنند.[4]

مقاله

نویسنده منيره دانايي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS