دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تقوا در سنت

No image
تقوا در سنت

كلمات كليدي : تقوا، متقی، ایمان، كلمة التّقوی، اَهلُ التََقوی

نویسنده : (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

تقوا در سنت

تقوا در لغت به معنای حفظ کردن و نگاه داشتن از بدی و گزند است. تقی و متقی به معنای «صاحب تقوا» است. به سبب ملازمت میان تقوا و خوف، این واژه را خوف نیز معنا کرده‌اند.

آن‌چه در منابع روایی شیعه و سنّی در خصوص تقوا آمده، توصیۀ مؤکد و موعظه به تقواست. پیامبر اکرم )صلٌ‌الله‌علیه‌و‌آله) تقوا را در رأس تمام امور می‌دانست و از ایشان و حضرت علی و امام صادق (علیه‌السلام) نقل شده که تقوا جمع تمام نیکی‌هاست. امام صادق در حدیث دیگری، با اشاره به آیاتی از قرآن کریم، فرمود که خداوند هر چه را که قابل توصیه است در امری واحد جمع آوری و آن تقواست.

بخش عمده‌ای از احادیث و روایات مربوط به تقوا، تکرار و بیان مؤکد و گاه بسط و تفسیر مضامین قرآنی در خصوص آن است؛ مثلاً تقوا به معنای اطاعت از اوامر و نواهی الاهی به صورتی دیگر در حدیثی از امام صادق (علیه‌السلام) نقل شده است:

«تقوا یعنی در کاری که خداوند بدان امر کرده، غایب نباشی و در کاری که خداوند از آن نهی کرده است، حاضر نباشی.»

در قرآن کریم، در ذکر داستان پذیرفته ‌شدن قربانی هابیل، آمده است که:

«خدا (عمل و قربانی را) فقط از تقوا پیشگان می‌پذیرد»

در این احادیث سفارش شده که اهتمام مؤمنان به قبول عمل باید بیش از نفس عمل باشد، زیرا عمل اندک و مقبول بهتر از عمل بسیار اما نامقبول است و شرط قبولی عمل، تقواست.

تقوا از جهتی مقدم بر ایمان و از جهت دیگر مؤخر بر آن است؛ حصول و تقویت ایمان به سبب تقواست، زیرا هر آن‌چه تقوا را افزون کند، سبب فزونی ایمان است، اما اصل ایمان مقدّم بر تقواست و قوّت و ضعف ایمان در فزونی و کاستی تقوا مؤثر است. بدین ترتیب میان تقوا و ایمان رابطه‌ای دو سویه برقرار است.

همچنین در حدیثی، که در بسیاری از منابع روایی شیعه و سنّی آمده است، تقوا و حسن ‌خلق صفاتی هستند که بیش از هر چیز موجب رسیدن به بهشت می‌شوند. در توضیح این حدیث گفته شده است که تقوا همان حسن معامله با خداوند و حسن خلق، حسن معامله با خلق است.

در بیان ائمه (ع) صبر و حلم، صلۀ رحم، امانت‌داری دوری از حسد، حق‌گویی و لو به زیان گوینده و عدالت از جمله لوازم تقواست.

در حدیثی از امام رضا (ع) آمده است که «نحن کلمة التّقوی»، در شرح این حدیث گفته شده است که ایشان (ائمۀ تقوا/ اهل تقوا) کلمات خداوندند که مراد خداوند را بیان می‌کنند و پذیرفتن ولایت‌شان سبب مصون ماندن از آتش جهنم است. رابطه مفهوم ولایت با تقوا، به معنای اتَقاء از آتش جهنم، تلویحاً در این حدیث آمده است:

«ولایت علی‌ بن ابی‌طالب، حصن و حصار خداوند است که هر کس در آن در آید، از آتش در امان خواهد بود.»

در احادیث شیعه، تعبیر «اَهلُ التََقوی» در اشاره به متقین نیز به کار رفته که با این نشانه‌ها شناخته می‌شوند: صدق گفتار، امانتداری، وفا به عهد، دوری از بخل و تفاخر، صلۀ رحم، مهربانی با ضعیفان، معاشرت اندک با زنان، بخشش نیکو، حسن خلق، حلم بسیار و پیروی از علمی که موجب تقرب به خداوند شود. محاسبۀ نفس از دیگر صفات متقین است که در احادیث بارها بر آن تأکید شده است.

دامنۀ معنایی تقوا که در قرآن به معنای «عمل به واجبات و ترک محرّمات» بوده و در سنّت بسط یافته، «ترک شبهات» را نیز شامل شده است. در همین زمینه در حدیثی از امام صادق مراتب تقوا ذکر شده است:

1-تقوای عام: یعنی تقوا به سبب خوف از عذاب جهنم که شامل ترک محرّمات است؛

2-تقوای خاص: که عبارت است از اینکه شخص نه تنها محرّمات بلکه شبهات را نیز ترک کند؛

3- تقوای خاص الخاص: مرتبه‌ای است که شخص نه تنها شبهات بلکه بعضی از امور حلال ار نیز ترک می‌کند.

مقاله

نویسنده (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه
جایگاه در درختواره علوم حدیث
جایگاه در درختواره علوم حدیث - اصول حدیث - درایه حدیث

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS