دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اربعین

No image
اربعین

كلمات كليدي : اربعين، حفظ چهل حديث

اربعین

این و اژه به معنی چهل می‌باشد و از این جهت مورد توجه قرار گرفته که توصیه به حفظ چهل حدیث در روایات بسیار،از رسول اکرم (ص) و ائمۀ معصومین (ع) آمده است.دراین روایات برای کسی که چهل حدیث را به خاطر خداوند،وبه منظور نایل شدن به ثواب‌های اخروی حفظ نماید،آثار و پاداش‌های مهمی و عده داده شده است. پیامبر اعظم (ص) به حضرت امیرالمؤمنین علی (ع) فرمودند:

«یا علی،هر کس از امت من چهل حدیث حفظ نماید،برای خدای عزوجل و سرای آخرت،خداوند روز قیامت او را با پیغمبران و صدیقین و شهدا و صالحین محشور فرماید، و چه نیکو همراهانی هستند ایشان».

حفظ کردن،مراتب و نحوه‌های مختلفی دارد مثلاً: کسی فقط به از برخواندن الفاظ احادیث می‌پردازد. دیگری علاوه بر حفظ الفاظ و شناخت مفاهیم،درصدد برمی‌آید که مضمون آنها را در زندگی به کار بندد و دیگری کوشش و اهتمام خود را در جهت حفظ احادیث از تغییر و تحریف مبذول می‌دارد.

در موضوع این چهل حدیث امیرالمؤمنین (ع) از رسول اکرم پرسید:

«مقصود از چهل حدیث کدام است؟ پیغمبر اکرم (ص) چهل مطلب از مسائل و احکام اعتقادی و عبادتی و اخلاقی را بیان فرمودند».

بنابراین چهل حدیث مربوط به اصول اعتقادات و عبادت‌های قلبی و بدنی و صفات پسندیده،مورد نظر است. بخصوص موضوع خلافت و جانشینی پیغمبر اکرم (ص)،لذا جمعی به عنوان یکی از عمده‌ترین و بارز‌ترین مسائل دینی مورد نیاز مردم به آن اهمیت داده‌اند،شیخ اسعد بن ابراهیم بن الحسن حلی روایت نموده – از امام شافعی و حنبلی که مقصود پیغمبر اکرم (ص) چهل حدیث در مناقب اهل البیت (ع) است.

بدین سان از دیرباز علمای ما به تألیف کتاب‌ها و رساله‌هایی تحت عنوان «اربعین حدیث» اهتمام ورزیده‌اند مانند الاربعون حدیثاً عن الاربعین فی فضائل امیرالمؤمنین تألیف:شیخ ابوسعید محمدبن احمد ابن الحسین خزاعی، الاربعون حدیثاً من الاربعین همچنین برخی از مؤلفان چهل حدیث در یک موضوع خاص را با شرح و بیان جمع‌کرده‌اند.از جمله:الاربعین مطهر نقیبی،در احوال حضرت مهدی (عج) الاربعون حدیثاً در حقوق برادران دینی،ابن زهره حلبی بعضی دیگر به تنوع در احادیث پرداخته،واز هر دری سخنی آورده‌اند،مانند:اربعین علامه مجلسی در اصول و فروع و خطب و مواعظ اربعین شیخ بهاءالدین عاملی مرحوم علامه شیخ آقا بزرگ تهرانی بیش از هشتاد کتاب تحت این عنوان یاد آورده است.

مقاله

جایگاه در درختواره قرآن پژوهی - علوم حدیث - درایه حدیث

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS