دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

محقق استرآبادی

No image
محقق استرآبادی

كلمات كليدي : محقق استرآبادی، اخباری، حجیت عقل، الفوائد المدنیه

نویسنده : (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

محقق استرآبادی

محمد امین فرزند محمد شریف، فقیه، متکلم و محدث شیعه واز علمای بزرگ مکتب اخباری در سدۀ دهم و یازدهم هجری است. در جوانی به عتبات رفت واز محضر استادان بزرگی چون میرزا محمدبن علی تلمذ کرد واز بزرگانی مثل صاحب معالم وصاحب مدارک اجازه نقل روایت دریافت کرد.

ایشان نخست در زمرۀ مجتهدان بود و از رویۀ آنان پیروی می‌کرد،امّا به توصیۀ استادش میرزا محمد استرآبادی، به احیای مکتب اخباری پرداخت. در نوشته‌های خود حجیت عقل در تمیز دادن قواعد واحکام شریعت را رد کرده، اجتهاد را بدعت در دین می‌دانست ومی‌گفت که ادعای اجتهاد مخالفت با شرع است وکسی حق ندارد در شریعتی که از پیامبر اسلام (ص) و ائمۀ اطهار (ع) بجا مانده عقیده‌ای اظهار کند. به عقیدۀ استرآبادی نخستین کسانی که از تبعیت از اخبار واحادیث ورویۀ اصحاب ائمه(ع) غفلت کردند و به کلام و اصول فقه که هر دو بر عقل،یعنی اندیشه‌های مقبول عام استوارند، پرداختند، ابن ابی عقیل و ابن جنید بودند.وی برخلاف اصولی‌ها که مردم را به دو دستۀ مجتهد ومقلد تقسیم می‌کردند،همۀ مردم را مقلد معصومین (ع) می‌دانست وتقلید مردم از مردم را روا نمی‌دانست ایشان علمای امامیه را که از مکتب اصولی پیروی می‌کردند گمراه می‌دانست. و می‌گفت به جای اجتهاد،واجب است به جمع وتدوین اخبار وروایات ائمه (ع) پرداخت و اینکه هر مسلمان عامی وساده نیز می‌تواند این کار را انجام دهد.بر هر علمی تا وقتی که از ناحیۀ معصوم (ع) نباشد اعتمادی نیست و تا هنگامی که یک عمل صریحاً از جانب شرع مجاز نشده باید از ارتکاب به آن خودداری کرد.

در اواخر عمر مجاور مکه و مدینه بود و سرانجام در مکه درگذشت.

مهم‌ترین آثار استرآبادی عبارتند از:

1)الفوائد المدنیه؛که در رد معتقدان به اجتهاد وتقلید در احکام الهی نوشته شد؛

2)دانشنامۀ شاهی،که در مسایل متفرقه علم کلام وغیره نوشته شده است.

3)رساله فی طهاره الخمر ونجاستها؛

4)شرح الاستبصار یا فوائد المدنیه که تألیف آن را به پایان نبرده است.

5)رساله فی البداء.

مقاله

نویسنده (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه
جایگاه در درختواره علوم حدیث - اصول حدیث - رجال

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
No image

نحوه های مختلف شـروع کلاس توسط مربی

در این بخش "شـروع ها" در جهت آموزش کلاسداری مطرح می شود.
Powered by TayaCMS