دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

حقارت دنیا

زمانها و وقت های دنیا ، اگرچه طولانی باشد، کوتاه است و بهرمندی از دنیا اگرچه زیاد باشد، کم است.
حقارت دنیا
حقارت دنیا

حقارت دنیا

قال علی (ع) : « أوقاتُ الدّنیا و إن طالَت، قَصِیرهٌ و المُتعَهُ بها و إن کَثُرَت، یَسِیرهٌ »(تصنیف غررالحکم و دررالکلم ، حدیث2228)

حضرت علی (ع) می‌فرماید :

«کسی که به جای آخرت به دنیای فانی راضی شود، به خودش ظلم کرده است.[1]»

انسان نباید تمام همّ و غمّ خود را دنیا قرار دهد و از آخرت خویش غافل بماند. کسی که قلبش متوجه آخرت باشد، امور دنیا و کارهای سخت و بزرگ آن در نظرش، حقیر و آسان می‌شود و این دنیای فانی را نه جایی برای ماندن، بلکه محلی برای تربیت نفس خود می‌شمارد و به هیچ یک از سختی‌ها و خوشی‌های آن اعتنا نمی‌کند. هر چقدر انسان به دنیا به دیده عظمت و محبت نگاه کند، مراتب محبت و احتیاجات و دلبستگی به آن بیشتر می‌شود.[2] در حقیقت، دنیا با همه بزرگیش کوچک است؛ کم است ؛ گذرا و محدود است. غفلت و دنیا زدگی انسان، دنیا را در نظرش بزرگ جلوه می‌دهد؛ همانطوری که وقتی ذرّه‌بین روی یک کلمه می‌گذارید درشت و بزرگ می‌شود، زمانی نیز که انسان دل به دنیا می‌بندد، بواسطه محبتی که در دلش از دنیا ایجاد می‌شود، دنیا در نظرش بزرگ و با عظمت جلوه می‌کند.[3] اگر انسان به این نکته توجه کند که دنیا با همه جذابیت‌ها و دلفریبی‌هایش کوچک است، دیگر دنیا را تنها به این دید می‌نگرد که زاد و توشه‌ای برای آخرت خود بردارد و در راه رسیدن به کمالات و فضائل انسانی، بیش از پیش تلاش کند.

    پی نوشت:
  • [1] - آمدی ، عبد الواحد بن محمد ، تصنیف غررالحکم و دررالکلم، مصطفی درایتی و حسین درایتی، قم، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ دوم، 1378هـ ش ، حدیث 2296
  • [2] - امام خمینی ، چهل حدیث ، تهران ، موسسه تنظیم و نشر آثار امام ، چاپ بیست و دوم ، 13379هش، ص128
  • [3] - حائری شیرازی ، تنثیلات ، قم ، انتشارات شفق ، چاپ اول، 1372هش، جلد 2 ، ص64

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS