دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تقدم و تأخر

No image
تقدم و تأخر

كلمات كليدي : تقدم، تأخر، تداخی، سبق و لحوق

نویسنده : (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

تقدم و تأخر یا سبق و لحوق در فلسفه از خواص و عوارض ذاتی وجود است و موجود از آن جهت که موجود است، به متقدم و متأخر تقسیم می‌شود.

تقدم و تأخر دو مفهوم متقابل‌اند و تقابل آنها از قسم تقابل تضایف است؛ یعنی این دو در مقایسۀ با یکدیگر ادراک می‌شوند و ادراک یکی متوقف بر ادراک دیگری است.

انواع تقدم:

1) تقدم زمانی؛ مشهورترین قسم تقدم است که یا بالذات میان دو جزء از زمان واقع می‌شود، مثل تقدم دیروز بر امروز؛ یا بالعرض میان دو شیء زمانی به تبع زمان واقع می‌شود، مثل تقدم طلوع خورشید در دیروز بر طلوع خورشید در امروز. چون تقدم میان امور زمانی بالعرض است، با قطع‌نظر از زمان همۀ حوادث با هم خواهند بود و همه دفعی‌الوجود می‌شوند.

ملاک تقدم و تأخر به زمان، اشتراک دو جزء از زمان در نحوه‌ای از وجود است که آمیخته‌ای از قوه و فعل است، به گونه‌ای که بالفعل بودن یکی از آن دو متوقف بر قوه و امکان خود در جزء دیگر است. پس میان اجزای زمان تقدم و تأخر وجود دارد که به سبب آن هیچ‌گاه اجزای متقدم زمان با اجزای متأخرش جمع نمی‌شوند.

2)تقدم رتبی؛ به معنای تقدم شیئی بر شیء دیگر از نظر نسبت آن دو به مبدأ محدود و مشخّص است. تقدم رتبی دو قسم است:

الف) وضعی، که قابل اطلاق بر مکان است، مثل تقدم و تأخر صفوف نمازگزاران در مسجد نسبت به محراب،

ب) طبیعی، مثل تقدم جسم بر حیوان و حیوان بر انسان. از خواص این قسم، جابجایی تقدم و تأخر است، یعنی گاه متقدم به حسب اعتبار، نه به حسب خود، به متأخر تبدیل می‌شود و به عکس؛ زیرا تعیین مبدأ معینی که تقدم و تأخر نسبت به آن سنجیده می‌شود، اعتباری و قراردادی است.

3)تقدم و تأخر به شرف؛ تقدم در امور معنوی است که در آنها می‌توان نوعی زیادت تصور کرد. ملاک این قسم، اشتراک دو امر در معنایی است که قابل اتصاف به فضیلت و رذیلت و مانند اینها باشد. وقتی دو شیء در فضیلت و شرافتی با یکدیگر مشترک باشند، اما سهم یکی از آن دو بیش از دیگری باشد. تقدم و تأخر در شرف واقع می‌شود.

4)تقدم به طبع؛ تقدم علت ناقصه بر معلول است، بدین معنی که با نبود متقدم، متأخر معدوم می‌شود اما با نبود متأخر، متقدم معدوم نمی‌شود.

5)تقدم به علیت؛ به معنای تقدم وجوب علت تامه بر وجوب معلول خود است، یعنی با وجود علت، وجود معلول واجب می‌گردد.

6)تقدم به تجوهر یا ماهیت؛ به معنای تقدم علل قوام (اجزای ماهیت) بر معلول (ماهیت) در نفس شیئیت ماهیت و تقدم ماهیت بر لوازم آن است.

7)تقدم دهری؛ یعنی تقدم علت تامه بر معلوم و تأخر معلول از آن، ولی نه از آن جهت که علت، وجود معلول را ایجاب و افاضه می‌کند، بلکه از آن جهت که مرتبۀ وجود علت، از مرتبۀ وجود معلول جداست و میان آنها از حیث مرتبۀ وجودی فاصله هست؛ یعنی معلول نمی‌تواند در مرتبۀ وجود علت قرار داشته باشد.

8)تقدم به حقیقت؛ بنابر اصالت وجود، به معنای تقدم وجود بر ماهیت است. وجود در موجودیت و تحقق، اصیل است و ماهیت، بالعرض و به واسطۀ آن، موجود است.

9)تقدم به حق؛ "صدرالدین شیرازی" در اسفار آن را از اقسام پیچیده و دشوار تقدم و تأخر دانسته است که جز عارفان راسخ آن را نمی‌دانند. به گفتۀ وی تقدم به حق، تقدم وجود علت موجبه بر وجود معلول ذاتی خود است؛ زیرا حکما علت فاعلی را همان چیزی دانسته‌اند که در چیزی غیر از فاعل تأثیر نماید و بر این اساس تقدم ذات فاعل بر ذات معلول تقدم به علیت است؛ اما تقدم وجود بر وجود با تقدم به علیت فرق دارد، زیرا بین وجود علت و وجود معلول، تأثیر و تأثر وجود ندارد، و معلول شأنی از شئون علت است. پس آنها در واقع یک شیء واحدند که شئون اطواری دارد. ملاک این قسم، اشتراک متقدم و متأخر در وجود، چه مستقل و چه رابط است؛ وجود مستقلِ علت، مقدم بر وجود رابط معلول است.

مقاله

نویسنده (تليخص)هیئت تحریریه سایت پژوه

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS