دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

علم ضروری

No image
علم ضروری

كلمات كليدي : علم، ضروري، نظري، تفكر، انتباه، ذهن، حواس

نویسنده : مهدي افضلي

منطق‌دانان علم را به ضروری و نظری تقسیم کرده‌اند[1]، علم ضروری علمی است که نیازمند تفکر نیست. در مقابل، علم نظری به علمی گفته میشود که برای دریافت آن نیازمند تفکر و تامل باشیم. منظور از تفکر این است که برای فهمیدن چنین علمی لازم است از معلومات قبلی خود اعم از تصور و تصدیق بهره جسته و در اصطلاح به تفکر بپردازیم. چنان‌که روشن است علم ضروری یک سنخ ندارد، بلکه سنخ‌های گوناگونی دارد که در هریک متناسب با آن "توجه خاصی" لازم است. تاکید بر "توجه" بدین جهت است که چه بسا چیزی برای انسان بدیهی باشد، ولی انسان به دلیل آن‌که توجه ندارد از بدیهی‌ بودن آن غافل می‌شود. غفلت از یک چیز آنرا از دایره بدیهیات خارج نمی‌کند. برخی از منطق‌دانان از چند چیز به عنوان اسباب توجه نام‌ برده‌اند که در زیر بیان می‌شود:

1. انتباه

این سبب را در تمام بدیهیات جاری دانسته‌اند، اگر کسی غفلت داشته باشد چه بسا بدیهی‌ترین علم نیز برایش حاصل نشود. از باب نمونه بسیار پیش می‌آید که کسی از کنار ما می‌گذرد و او را نمی‌بینیم، زیرا حواس‌مان به جای دیگری متمرکز است و از عبور او غافل شده‌ایم.

2. سلامت ذهن

این سبب نیز از اسبابی است که در تمام بدیهیات جریان دارد. کسی‌که ذهنش فاقد سلامت است در بدیهی‌ترین امور نیز ممکن است شک کند. عوامل فقدان سلامتی ممکن است عبارت از این باشد که ذهنش نقص مادرزادی داشته یا به دلیل یک بیماری ذهنش از کار افتاده باشد چنین کسی نمی‌تواند امور بدیهی را نیز درک کند.

3. سلامت حواس

برخی از بدیهیات برای آنکه درک شوند به یکی از قوای ظاهری وابسته‌اند، اگر کسی نابینا بود نمی‌تواند بدیهی‌ترین امور مربوط به دیدنی‌ها را درک کند. لذا ضرورت دارد که برای ادراک یک امر بدیهی نیازمند حواس ظاهری، این حواس سلامت داشته باشند.

4. فقدان شبهه

در تعریف شبهه گفته شده که ذهن انسان دلیل نادرستی را ترتیب داده باشد که با یکی از بدیهیات ناسازگار است و خود نمی‌داند که دلیل مورد نظر گرفتار مغالطه و نادرست است. به دلیل همین مغالطه در یک امر بدیهی شک می‌کند یا به عدم آن اعتقاد پیدا می‌کند. اگر کسی ذهنش از شبهه خالی بود وقتی یک امر بدیهی را درک کرد و پس از آن با چیزی مواجه شد که با این امر بدیهی نمی‌سازد به راحتی می‌گوید این یک شبهه است که در مقابل بدیهیات ایجاد شده و ارزش آنرا ندارد که از علم بدیهی دست بردارم.

5.فعالیت غیر عقلی

در بسیاری از بدیهیات انسان نیازمند آن است که فعالیت‌های غیر عقلی انجام دهد، از باب نمونه برای دیدن شهرهای دور نیازمند آن هستیم که بار سفر بربندیم و بدانجا رهسپار شویم تا ببینیم، برای شنیدن سخن کسی باید کوشید که گوش در معرض شنیدن قرار گیرد و همین طور در موارد دیگر، هر یک از این موارد به گونه‌ای است که انسان برای درک یک امر نیازمند فعالیت‌هایی هست، ولی این فعالیت‌ها از سنخ فعالیت عقلی نیست، به همین دلیل فعالیت‌های از این سنخ برای درک این بدیهیات لازم است، و این فعالیت آنرا از بدیهی‌ بودن بیرون نمی‌برد.

مقاله

نویسنده مهدي افضلي

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
Powered by TayaCMS