دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

پایگاه اجتماعی (Social Status)

No image
پایگاه اجتماعی (Social Status)

كلمات كليدي: پايگاه اجتماعي، ارزش، پايگاه انتسابي، پايگاه اكتسابي، پايگاه خود به خودي، پايگاه متجانس

 پایگاه مترادف Statut در زبان فرانسه از ریشه لاتین Statuere (=مستقر و برقرار کردن) گرفته‌شده است. پایگاه اجتماعی، توجه و ارزشی است که جامعه برای نقش اجتماعی فرد، گروه و طبقه اجتماعی قائل است.

لینتن می‌گوید پایگاه آن اعتبار اجتماعی و جایی است که هر کس در ساخت اجتماعی اشغال می‌کند و آن را حفظ یا سعی در نگاهداری آن در نظر دیگران دارد؛ بنابراین جایی که یک فرد خاص در نظامی مخصوص و در زمانی معین اشغال می‌کند، پایگاه او در قبال این نظام خوانده می‌شود.

پایگاه اجتماعی را شماری از عوامل تشکیل می‌دهند که در هر مورد نیز تنوع می‌پذیرند، نظیر شغل، مالکیت ارضی، درآمد، قدرت و تعلق قومی.

پایگاه اجتماعی درحالی‌که معلول عواملی است، خود سبب و عامل گردهم آیی و شکل‌پذیری و تدوین گروه‌ها، قشرها و طبقات اجتماعی است. در جامعه اجزا و عناصر (قشرها، طبقات و ...) در عین داشتن وحدت ساختی و کارکردی دارای کثرت نقش‌ها هستند. ارزشی که جامعه برای نقش‌های اجتماعی قائل است نسبت به هر زمان یا مکانی متفاوت و متنوع است و دگرگونی می‌پذیرد. ازآنجاکه ارزش‌ها ثابت نمی‌مانند، پس پایگاه‌های اجتماعی نیز از ثبات دائمی برخوردار نیستند.

پایگاه اجتماعی همانند نقش دارای جنبه‌های عینی است که شماری از عناصر خارجی قابل‌مشاهده و به رسمیت شناخته‌شده مشخص‌کننده آن‌اند و هم جنبه‌ای ذهنی که با بیان خود فرد در باب وضع اجتماعی که به تصور خود احراز کرده و یا نقشی که فکر می‌کند ایفای آن را به عهده دارد، قابل‌تمییز است. پایگاه‌ها از لحاظ اعتبار و ارزش متفاوتند.

اعتبار واژه‌ای نسبی است که به فراخور عضویت، همنوایی و هماهنگی فرد یا گروه یا گروه‌های اجتماعی دیگر تعیین می‌شود. اعتبار همچنین بر اساس باورها، پنداشته‌ها، هنجارها، رسوم و میزان آگاهی افراد و گروه‌ها متفاوت است.

 انواع پایگاه‌ها:

  • پایگاه انتسابی یا محول (Ascribed status): پایگاهی که نتیجه موقعیتی است که فرد در آن متولد می‌شود. در بعضی از نظام‌ها، مواضع بر اساس آنچه که شخص هست (سن، جنس، پیوندهای خویشاوندی فرد و دین) تعیین می‌شود.
  • پایگاه اکتسابی یا محقق (Achived status): پایگاهی که نتیجه تلاش فردی است. در برخی از نظام‌ها مواضع بر حسب آنچه که شخص می‌تواند انجام بدهد، تعیین می‌شود.

پایگاه‌های انتسابی و اکتسابی پایگاه‌های آرمانی هستند؛ اما عملاً در جوامع تبعیض‌گر آمیزه‌ای از این دو نوع وجود دارد. مثل ریاست یک شرکت بزرگ پایگاه اکتسابی است ولی در عمل شرط جنس (مرد بودن) و شرط نژاد (سفید) برای به دست آوردن آن ضروری است.

پایگاه‌های خود به خودی:

پایگاه‌هایی هستند که به‌طور خود‌به‌خود و بنا بر ارتباط‌های خاصی که برخی از مردم با یکدیگر دارند، به وجود می‌آید. برای مثال در یک گروه، دوستانه یک نفر ممکن است لقب دلقک و دیگری لقب نابغه داشته باشد. این پایگاه‌ها شالوده رسمی و قانونی ندارند بلکه به خاطر بعضی خصلت‌های فردی به افراد داده می‌شوند.

پایگاه متجانس:

اگر پایگاه‌های متفاوتی که فرد در اختیار دارد با هم همگن باشد به آنها پایگاه متجانس می‌گویند. معمولاً تجانس پایگاهی بیشتر در جوامع سنتی و روستایی مشاهده می‌شود زیرا در چنین جوامعی فرد با اعتبار نسبتاً یکسانی شناخته می‌شود.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS