نویسنده: جمیله مهدوینیا
عبادت
حضرت زینب(س) به خوبی از قرآن آموخته بود که هدف از آفرینش انسان، رسیدن به بالاترین کمال بندگی است.
او عبادت و نماز شب پدر و مادر را از نزدیک دیده بود. او در کربلا شاهد بود که برادرش، امام حسین(ع) در شب عاشورا به عباس فرمودند: به سوی آنان برگرد و این شب را تا فردا وقت بگیر تا شاید امشب را به نماز و دعا و استغفار در پیشگاه خدایمان مشغول شویم. خدا خود میداند که من نماز، تلاوت قرآن، زیاد دعا کردن و استغفار را دوست دارم.
«امام سجاد(ع) فرمودند: عمهام زینب در مسیر کوفه تا شام همه نمازهای واجب و مستحب را اقامه کردند و در بعضی از خانهها به دلیل شدت گرسنگی و ضعف، نشسته ادای تکلیف کردند.»
عفت و پاکدامنی
عفت و پاکدامنی، برازندهترین زینت زنان و گرانقیمتترین گوهر برای آنان است. «حضرت زینب(س) درس عفت را به خوبی در مکتب پدر آموخت، آنجا فرمود: مجاهد شهید در راه خدا، اجرش بیشتر از کسی نیست که قدرت دارد، اما عفت میورزد. نزدیک است که انسان با عفت فرشتهای از فرشتگان باشد.» حضرت زینب(س) عفت خود را در سختترین شرایط نشان داد. این بانوی بزرگوار و مبارز در دوران اسارت و در حرکت از کربلا تا شام سخت بر عفت خود پافشاری کرد. تاریخنویسان گفتهاند: او صورت خود را با دستش میپوشاند و با حیاء و عفاف بر سر یزید فریاد میآورد که: «ای پسر آزاد شدههایی از جدمان؛ پیامبر اسلام(ص) آیا این عدالت است که زنان و کنیزکان خود را در پشت پرده نگهداری و دختران رسول خدا(ص) را به شکل اسیر به این سو و آن سو بکشانی؟ نقاب آنان را دریدی و صورتهای آنان را آشکار کردی؟»
ولایتمداری
قرآن بدون قید و شرط در کنار اطاعت مطلق از خداوند، دستور به اطاعت از پیامبر و صاحبان امر، یعنی ائمه اطهار(ع) میدهد، و میگوید از خداوند و رسول و جانشینان اطاعت کنید.
حضرت زینب(س) چند مرحله از جان امام سجاد(ع) دفاع کرد و تا پای جان از او پشتیبانی کرد.
1ـ در روز عاشورا؛ هنگامی که امام حسین(ع) برای آخرین بار، درخواست یاری کرد، فرزند بیمارش امام سجاد(ع) روانه میدان شد.
حضرت زینب(س) با سرعت حرکت کرد و از رفتن او به میدان جلوگیری کرد.
2ـ بعد ازظهر عاشورا هنگام حمله دشمنان به خیمهها، شمر تصمیم گرفت، امام سجاد(ع) را به شهادت برساند، ولی حضرت زینب(س) فریاد زد: تا من زنده هستم نمیگذارم جان زینالعابدین به خطر بیفتد.اگر میخواهید او را بکشید، اول من را بکشید. دشمن با دیدن این وضع از قتل امام(ع) صرفنظر کرد.
3ـ زمانی که ابنزیاد فرمان قتل امام سجاد را صادر کرد، حضرت زینب(س) آن حضرت را در آغوش گرفت و با خشم فریاد زد: ای پسر زیاد! خونریزی بس است. دست از کشتن خاندان ما بردار.
صبر
یکی از معروفترین صفتهای انسانهای کامل، صبر و بردباری است. در ماجرای کربلا آنچنان صبر از خود نشان داد و تسلیم به رضای خداوند شد که صبر از او خجالت کشید و ابنزیاد از پاسخ یک زن اسیر تعجب کرد و از صبر، استقامت و تسلیم حضرت زینب در مقابل مصیبتها شرمنده شد.
ایثار، شجاعت و شهامت
حضرت زینب در ماجرای کربلا از سهمیه آب و غذای خود استفاده نمیکرد و آن را نیز در بین کودکان تقسیم میکرد.
او سختیها و تازیانهها را به جان میخرید و نمیگذاشت بر بازوی کودکان بزنند. حضرت زینب(س) شیرزن هاشمی لقب گرفته است.
چون مردان بر سر دشمن فریاد میزند. توبیخ میکند، تحقیر میکند و از کسی ترسی ندارد و در میان برق شمشیرها فریاد میزند میگوید:«آیا در میان شما یک مسلمان نیست.» و در مجلس ابنزیاد بدون توجه به قدرت او فریاد میزند و میگوید« او فاسق است».