دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اسم اعظم

No image
اسم اعظم

این اصطلاح مهم‌ترین اسم الهی است که با داشتن یا خواندن این اسم دعای دارنده یا خواننده مستجاب می‌گردد. هم‌چنین معروف است که سلیمان (ع) خاتمی داشته است که بر آن اسم اعظم نقش بسته بود و به مدد این نام مستجاب‌الدعوة بوده است. در سورۀ نمل، در ضمن داستان سلیمان(ع) و بلقیس اشارۀ پوشیده‌ای به اسم اعظم شده است.

«قال الذین عنده علم من الکتاب انا آتیک به قبل ان یرتد الیک طرفک...»

«کسی که علم‌الکتاب داشت گفت من آن [تخت بلقیس] را در کمتر از چشم برهم زدنی حاضر می‌کنم»

مفسران عامه و خاصه در این که گویندۀ این سخن و دارندۀ علم الکتاب کیست و خود علم الکتاب چیست بحث‌های گوناگونی کرده و آراء مختلفی در میان آورده‌اند. بعضی از مفسران سلیمان (ع) را گوینده و دارنده می‌دانند و بیشتر مفسران آصف بن برخیا وزیر حکیم سلیمان (ع) را و علم الکتاب را همانا اطلاع از اسم اعظم می‌دانند. طبرسی و ابوالفتوح اسم اعظم را «الله»، «الرحمن»، «یا حی یا قیوم»، «یا ذاالجلال و الاکرام» و «یا الهنا و اله کل شیء الها واحدا لا اله الا انت»یاد کرده‌اند. امام فخر رازی در کتاب "شرح اسماء الحسنی" از حضرت امام جعفر صادق (ع) نقل می‌کند:

«هر اسمی از اسماء خداوند تعالی در غایت عظمت است مگر این‌که انسان چون با دل‌بستگی به غیر خداوند، او را بخواند بهره‌ای نمی‌برد، ولی چون با دل کندن از غیر خداوند، او را بخواند بهره‌ای نمی‌برد، دعا و هر نامی که بخواند اسم اعظم است... »

گویند اسم اعظم همانا «هو» است....بعضی گویند اسم اعظم در حروف مقطعه فواتح سور مندرج است و از علی (ع) نیز در این مورد دعایی نقل شده است. از امام سجاد (ع) روایت شده:

از خداوند مسألت داشتم اسم اعظمی را که با خواندن آن دعا مستجاب می‌گردد به من بیاموزد و در خواب به من گفته شد بگو:

«اللهم انی اسألک الله الله الله الذی لا اله الا هو رب العرش العظیم»

پس هر بار که این دعا را خواندم فرج و فتوحی حاصل شد.

از احادیث اهل بیت، علی الخصوص از امام رضا (ع) وامام جعفر صادق (ع)‌روایت شده است که «بسم الله الرحمن الرحیم» به اسم اعظم نزدیک‌تر است از سیاهی چشم به سفیدی آن.

مقاله

جایگاه در درختواره تفسیر قرآن
جایگاه در درختواره علوم قرآن و حدیث - قرآن پژوهی - خداشناسی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان ʆ) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

تعامل اعراب مسلمان و ایرانیان (6) نقش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) در فتح ایران

این نوشتار در نقد سلسله مقالاتی است که فتح ایران توسط اعراب مسلمان را یکی از مقاطع تلخ تاریخ معرفی نموده‌اند.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
Powered by TayaCMS