دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

قضای دنيوی و اخروی

No image
قضای دنيوی و اخروی

خداوند به عنوان حاکم وقتي حکم کرد، به شکل قضاي الهي ظهور مي يابد. حکم و قضاي الهي به دو شکل خواهد بود:

 1. قضاي دنيوي؛

 2. قضاي اخروي.

    از آنجا که خداوند سريع الحساب است(بقره، آيه 202) همه چيز را به سرعت حساب مي کند؛ با اين همه به علت محدوديت هاي دنيوي حساب نهايي و داوري تمام و کمال در قيامت و آخرت خواهد بود؛ ولي اين بدان معنا نيست که اصولاخداوند در دنيا حسابرسي ندارد، بلکه حسابرسي مي کند و حتي پاداش و کيفر مي دهد.

    بر همين اساس وقتي کساني در دنيا گناه و خطا مي کنند خداوند آنان را به سرعت محاسبه و مجازات مي کند تا تنبيه شده و به راه درست و راست بازگردند؛ از طرف ديگر برخي از کساني را که در گناه و کفر به غايت مي رسند و حاضر به تغيير و توبه و استغفار نيستند در همين دنيا مجازات کرده و سپس آنان را در آخرت نيز مجازات خواهد کرد. پس وقتي حجت بر انسان ها تمام شد و به سخن ديگر حجت بالغه الهي به اتمام رسيد، در همين دنيا مجازات خواهند شد و تاخيري در مجازات آنان صورت نمي گيرد.(يونس، آيه 54)

    در آيات قرآني بيان شده که خداوند به عنوان سريع الحساب؛ حسابرسي کاملي از برخي از اقوام داشته و آنان را در همين دنيا مجازات کرده و در آخرت نيز مجازات خواهد کرد.(حاقه، ايه 7؛ قصص، ايات 40 و 81)

    بر همين اساس کساني که کار خوب و نيک انجام مي دهند افزون بر محاسبه و پاداش اخروي در همين دنيا نيز از پاداش هاي الهي بهره مند مي شوند.

    پس قضا و حکم الهي دو شکل است:

 1 . محدود و دنيوي(حاقه ، آيه 69؛ يونس، آيات 47 و 54) ؛

 2. غير محدود و اخروي(زمر، آيات 69 و 75)

     روزنامه كيهان، شماره 21024 به تاريخ 15/1/94، صفحه 6 (معارف)

مقاله

جمع آوری و تدوین رسول غفارپور

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

آیا در قرآن آیه ای بر ولایت و امامت حضرت علی (علیه السلام) وجود دارد؟

آیا در قرآن آیه ای بر ولایت و امامت حضرت علی (علیه السلام) وجود دارد؟

بنا به نقل مفسرین و مورخین عامه و خاصه آیات زیادى (بیش از سیصد آیه )درباره ولایت على(علیه السلام) و فضائل و مناقب آن حضرت در قرآن کریم آمده است که نقل همه آنها از عهده این پاسخ خارج است لذا ما در اینجا فقط به نقل چند مورد از کتب معتبره اهل سنّت اشاره مى نمائیم:
آشنایی با اهل بیت (ع)

آشنایی با اهل بیت (ع)

پیامبر اسلام، حضرت محمد(ص) و اهل بیت او، زیباترین واژه و برترین مخلوقات، نزد مسلمانان جهانند.
چرا اهل سنت، اهل بیت پیامبر(ص) را قبول ندارند

چرا اهل سنت، اهل بیت پیامبر(ص) را قبول ندارند

واقعیت آن گونه نیست که سؤال کننده تصور کرده است، بلکه اهل سنت اهل بیت پیامبرصلى الله علیه وآله وسلم را قبول دارند؛ یعنى علم، تقوا و کرامات ایشان را قبول دارند
حسن و قبح ذاتی و عقلی

حسن و قبح ذاتی و عقلی

این مساله ازمسائل مهم و زیر بنایی علم کلام است که‌در عین حال می‌توان از آن در پاره‌ای از علوم بهره گرفت و به عنوان اصل موضوعی ‌و قاعده ثابت‌ شده در علم کلام، از آن‌استفاده برد مانند علم اخلاق و علم اصول.
پیوند "ایمان" و "عمل" از منظر آخرین پیامبر خدا

پیوند "ایمان" و "عمل" از منظر آخرین پیامبر خدا

عنصر "ایمان" در روان‌شناسی شخصیت انسان بر اساس آموزهای دینی از جایگاه عالی برخوردار است.
Powered by TayaCMS