دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

ماتریالیسم و تخریب نقش تربیتی والدین

No image
ماتریالیسم و تخریب نقش تربیتی والدین

ماترياليسم و تخريب نقش تربيتي والدين

تیم كاسر مترجم: یعقوب نعمتی وروجنی

در جوامع غربی معاصر ارزش‌های ماتریالیستی، بر رفتار پدر و مادر در قبال فرزندان خود نیز تاثیر منفی گذاشته است. به عبارت دیگر وقتی والدین بر مبنای ارزش‌های ماتریالیستی رفتار نمایند فرزندان شان نیز رفتار آنها را مشاهده کرده و آن نوع الگوها را اقتباس می‌نمایند. شواهد نشان می‌دهد که سیستم ارزشی کودکان تا حدود زیادی به واسطه تقلید از ارزش‌های والدین (حال هر چه که باشد) شکل می‌گیرد.

مطالعات موجود در مورد نمونه‌های مختلف، ارتباط چشمگیری بین ارزش‌های کودکان و مادران شان را نمایان می‌سازد. به عنوان مثال نتایج یکی از این مطالعات بدین گونه است: در میان هفتاد مادری که ارزش موفقیت‌های مادی را مهم تر از ارزش‌های مقبولیت فردی می‌دانند، پنجاه تن از کودکان آنها (یعنی 71 درصد) نیز به این سئوال همانند مادران خود پاسخ دادند. در مقابل، در بین پنجاه و نه مادری که مقبولیت فردی را برتر از موفقیت‌های مادی می‌دانستند، سی و سه تن از کودکان آنها (یعنی 63 درصد) نیز به همین گونه اولویت بندی انجام دادند. به هنگام مقایسه موفقیت‌های مادی با ارزش‌های خویشاوندی و اجتماعی نیز نتایج و روندهای مشابهی به دست می‌آید.

انتقال ارزش‌های ماتریالیستی از والدین به فرزندان، مسئله ای فراتر از تعلق خاطر والدین به این گونه ارزش‌های خاص را شامل می‌شود: این امر همچنین به رفتارهای خاص والدین که چنین ارزش هایی را در میان فرزندان اشاعه داده و تقویت می‌نماید نیز وابسته است.

به عنوان مثال، معمولا انتظار می‌رود که والدینِ دارای

ارزش‌های ماتریالیستی، زمان زیادی را صرف تماشای برنامه‌های تلویزیونی نمایند. در نتیجه، فرزندان آنها در معرض هجمه عظیمی از پیام هایی که این گونه ارزش‌های ماتریالیستی را تقویت می‌کند قرار می‌گیرند. این واقعیت که چنین ارزش‌هایی ارتباط بیشتری با روابط متعارضانه و غیر همدردانه دارد، نشان می‌دهد که ممکن است این والدین کمتر به فکر تربیت فرزندان خود باشند.

در مطالعه مادران و کودکان، مادرانی که دارای جاه طلبی‌های ماتریالیستی بودند، در واقع چندان تلاشی برای تربیت کودکان خود از خود نشان نمی‌دهند و بین ایجاد ارزش‌های ماتریالیستی در میان کودکان و همین سبک پدر و مادری ارتباط عمیقی وجود دارد. دیگر رفتارهایی که به واسطه ارزش‌های ماتریالیستی هدایت می‌شوند، این پیام را به کودکان ابلاغ می‌کند که ثروت و جایگاه مادی، مهم ترین مسائل به شمار می‌آیند.

معمولا این گونه است که هر اندازه که والدین، زمان زیادی را برای تداوم سبک زندگی ماتریالیستی خود صرف کنند، در عمل زمان کمتری را در کنار فرزندان خود خواهند بود. البته در اینجا درباره افرادی سخن گفته نمی شود که برای تامین غذا، لباس و سرپناه خانواده‌های خود مجبورند زمان زیادی را مشغول به کار باشند؛ بلکه سخن از افرادی است که صرفا برای برآورده ساختن نیازهای غیر ضروری و تشریفاتی و تجملاتی، زمان زیادی را صرف کار و پول درآوردن می‌کنند. در این صورت وقتی کودکان نیز شاهد این گونه رفتارها باشند، ممکن است به این نتیجه برسند که کار، پول و دارایی، اهمیت بسیار زیادی داشته و در نتیجه شاید آنها را بسیار مهم تر از خانواده نیز قلمداد کنند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS