دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

تسبیح موجودات

خداوند متعال فرمود: «هر موجودی تسبیح و حمد او (خدا) می گوید، ولی شما تسبیح آنها را نمی فهمید...» (برگرفته از: مبادی اخلاق، آیت الله جوادی آملی)
تسبیح موجودات
تسبیح موجودات

قال الله تبارک و تعالی:

«وَاِن مِنْ شیءٍ إلّا یُسبّح بحمده ولیکن لاتَفقَهونَ تَسبیحَهُم....» اسراء/ 44

خداوند متعال فرمود:

«هر موجودی تسبیح و حمد او (خدا) می‌گوید، ولی شما تسبیح آنها را نمی‌فهمید...» (برگرفته از: مبادی اخلاق، آیت الله جوادی آملی)

توضیح:

«تسبیح موجودات»

از مجموع آیات به خوبی استفاده می‌شود که زمامدار کل هستی خداست؛ با این تفاوت که هر موجودی خدا را از راه زمامداری خاص خود، درک می‌کند و می‌‌داند که زمام او به دست خداست و به همان اندازه خداوند نیز برای او ظاهر می‌شود؛ اما این که زمامدار موجود دیگر هم خداست، درک نمی‌کند.

البته فرشته ها که مدبرات امر و مجرای فیضند و انسان کامل که برتر از فرشتگان است، درک می‌کنند که زمامدار کلّ، خداست. از این رو هر موجودی خدا را از راه زمامداری خاص که برای خود مشاهده می‌کند، تسبیح می‌کند. اگر تسبیح گوی او «بنی آدمند و بس» و هر بلبلی است که «زمزمه بر شاخسار می‌کند» آنان گر چه مسبّح خدایند، اما مانند انسان «سبّوحٌ قدّوسٌ» نمی‌گویند.

در سوره مبارکه «اسراء» می‌فرماید:

«وَاِن مِنْ شیءٍ إلّا یُسبّح بحمده ولیکن لاتَفقَهونَ تَسبیحَهُم....» اسراء/ 44

هر چیزی تسبیح گوی و حامد خداست؛ یعنی، هر چیزی از راهی که در تحت زمامداری خداست، خدا را می شناسد و تسبیح گوی اوست و او را حمد می‌کند؛ اما فرشته‌ها و انسان کامل زمامداری خدا را دربارۀ جمادات، نباتات، حیوانات و انسانهای عادی و نیز زمامداری ذات اقدس اله را دربارۀ خودشان مشاهده می‌کنند؛ چنانکه قرآن از قول فرشتگان می‌گوید:

«نحن نسبح بحمدک و نقدّس لک» بقره/ 30

ولی اگر کسی به کل نظام امکانی بنگرد و زمامداری خود و سایر موجودات را در اختیار ذات اقدس اله بداند، خدا را با معرفت برین می‌شناسد و در نتیجه تسبیح و تقدیس او هم برتر و والاتر خواهد بود.

    منبع: جوادی آملی آیت الله ، عبدالله؛ مبادی اخلاق در قرآن، ص 195- 194.

قرآن

شماره آیه اسراء
نام سوره 44

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

منابع تاريخي زندگي پيامبر (ص)

منابع تاريخي زندگي پيامبر (ص)

معمولاً زندگي‌نامه‌ انسان‌هاي بزرگ تاريخ، آميخته با افسانه‌ها و خرافه‌هاست؛
بررسي نسبت «داروينيسم» با «آتئيسم»

بررسي نسبت «داروينيسم» با «آتئيسم»

گرايش‌هاي آتئيستي، عبارتي است كه اخيراً از ساحت انديشه به ادبيات اجتماعي وارد شده‌اند.
ولیعهد فتحعلی‌شاه و مرگ نابهنگام

ولیعهد فتحعلی‌شاه و مرگ نابهنگام

شب از نیمه گذشته بود که نفس نایب‌السلطنه به شماره افتاد.
مرگ دومین شاه قاجار

مرگ دومین شاه قاجار

اول آبان ماه ۱۲۱۳ فتحعلی‌شاه قاجار، پس از ۳۶ سال و ۸ ماه حکومت، در جریان سفر به اصفهان درگذشت.
مروری بر 12 اثر شهید آیت ا... سیدمصطفی خمینی

مروری بر 12 اثر شهید آیت ا... سیدمصطفی خمینی

آیت‌ا... سیدمصطفی خمینی، در نخستین روز آبان ماه سال 1356، در حالی که تنها 46 سال از عمر بابرکتش می‌گذشت و همراه با پدر بزرگوارش، ایام تبعید در نجف را می گذراند، به شهادت رسید.

پر بازدیدترین ها

No image

ايمان در قرآن

No image

صدقه به فامیل واجبتر است یا دیگران؟!

نظر به این‌ که هر شخصی نسبت به بستگانش آگاهی بیشتری دارد و اگر در میان آنان شخص نیازمندی باشد وی را می‌شناسد بر این اساس، اگر همه ما به این وظیفه عمل کنیم دیگر در جامعه، نیازمند و فقیری موجود نخواهد بود.
No image

برخورد با همسر در اسلام

بر خلاف برخی تفکرات غلط و عوامانه و در حقیقت ظالمانه، در منطق اسلام زن برای مرد یک کنیز یا یک برده ویا کسی که کار منزل را انجام میدهد، واز بچه های شوهر نگهداری میکند نیست، بلکه به عنوان شریک شوهر ویار و همکار او در اداره امور زندگانی و تربیت فرزندان مطرح میباشد، لذا اسلام دستور فرموده که همسران باید از اذیت و بد زبانی و فحاشی به یکدیگر بپرهیزند.
No image

خطبه 19 نهج البلاغه : سوابق تاريخى نكوهيده اشعث بن قيس

خطبه 19 نهج البلاغه موضوع "سوابق تاريخى نكوهيده اشعث بن قيس" را مطرح می کند.
No image

حب دنیا در آیات و روایات اسلامی

در متن ذیل تعدادی از روایاتی که از معصومین علیهم السلام در مورد حب دنیا بیان شده است آورده شده.
Powered by TayaCMS