دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

هر تعلقی به غير خدا حجاب است

No image
هر تعلقی به غير خدا حجاب است

(بدان اي سالک راه خدا!) ما اگر بخواهيم وابستگي هاي قلبي را به طور کلي تقسيم بندي کنيم بايد بگوييم: يکي از دلبستگي هاي ما، تعلق به ابزار دنيايي و امور مادي و طبيعي مانند خانه و پول و ثروت است و يکي ديگر از تعلقات ما، دلبستگي به لذات دنيايي است. اين دو وابستگي منشايي است براي وابستگي ديگري که عبارت است از دلبستگي به اصل زيستن در دنيا، يا دلبستگي به حيات دنيوي. يعني از آنجا که اين موارد براي انسان لذت هايي را در پي دارد، او ديگر حاضر نيست که از دنيا برود. لذا اين وابستگي ها، منشا تعلق نسبت به اصل حيات دنيوي مي شود. اين قسم از وابستگي ها مربوط به دنيا است، اما يک سنخ از وابستگي هاي انسان، مربوط به امور معنوي است. گاهي دلبستگي به «اعمال عبادي» است، يعني اينکه انسان دلبسته به عبادت باشد و دوست داردکه مدام عبادت کند، و گاهي دلبستگي به «فضائل نفساني» است که ما از آن به «مقامات معنويه» تعبير مي کنيم. فضايل يا مقامات معنوي، تحت يک عنوان علمي، همان «ملکه» است. دلبستگي به اعمال عبادي، مانند دلبستگي به ابزار دنيوي است و دلبستگي به فضائل نفساني، مانند دلبستگي به التذاذات نفسانيه است. همه اين تعلقات و وابستگي ها، به طور کلي تحت عنوان «حجاب» و «مانع» مطرح مي شود. يعني همه اين وابستگي ها، چه در بعد دنيوي و چه در بعد اخروي، به يک معنا حجاب و مانع براي «دلبستگي به خدا» هستند. حتي آخرت هم نسبت به اين هدف، تنها يک «وسيله» است و دلبستگي به آن نيز براي سالک الي الله معنا ندارد. لذا انسان کامل تنها يک دلبستگي دارد و آن هم خدا است. هيچ يک از اين عبادات و مقامات، در نگرش او «هدف» محسوب نمي شود.(1)

1- رسائل بندگی، آيت الله شيخ مجتبی تهرانی، ص 180.

روزنامه كيهان، شماره 21104 به تاريخ 21/4/94، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

منابع تاريخي زندگي پيامبر (ص)

منابع تاريخي زندگي پيامبر (ص)

معمولاً زندگي‌نامه‌ انسان‌هاي بزرگ تاريخ، آميخته با افسانه‌ها و خرافه‌هاست؛
بررسي نسبت «داروينيسم» با «آتئيسم»

بررسي نسبت «داروينيسم» با «آتئيسم»

گرايش‌هاي آتئيستي، عبارتي است كه اخيراً از ساحت انديشه به ادبيات اجتماعي وارد شده‌اند.
ولیعهد فتحعلی‌شاه و مرگ نابهنگام

ولیعهد فتحعلی‌شاه و مرگ نابهنگام

شب از نیمه گذشته بود که نفس نایب‌السلطنه به شماره افتاد.
مرگ دومین شاه قاجار

مرگ دومین شاه قاجار

اول آبان ماه ۱۲۱۳ فتحعلی‌شاه قاجار، پس از ۳۶ سال و ۸ ماه حکومت، در جریان سفر به اصفهان درگذشت.
مروری بر 12 اثر شهید آیت ا... سیدمصطفی خمینی

مروری بر 12 اثر شهید آیت ا... سیدمصطفی خمینی

آیت‌ا... سیدمصطفی خمینی، در نخستین روز آبان ماه سال 1356، در حالی که تنها 46 سال از عمر بابرکتش می‌گذشت و همراه با پدر بزرگوارش، ایام تبعید در نجف را می گذراند، به شهادت رسید.

پر بازدیدترین ها

No image

ايمان در قرآن

No image

ظلم در آیات و روایات اسلامی

در متن ذیل تعدادی از روایاتی که از معصومین علیهم السلام در مورد ظلم بیان شده است آورده شده.
No image

برخورد با همسر در اسلام

بر خلاف برخی تفکرات غلط و عوامانه و در حقیقت ظالمانه، در منطق اسلام زن برای مرد یک کنیز یا یک برده ویا کسی که کار منزل را انجام میدهد، واز بچه های شوهر نگهداری میکند نیست، بلکه به عنوان شریک شوهر ویار و همکار او در اداره امور زندگانی و تربیت فرزندان مطرح میباشد، لذا اسلام دستور فرموده که همسران باید از اذیت و بد زبانی و فحاشی به یکدیگر بپرهیزند.
No image

صدقه به فامیل واجبتر است یا دیگران؟!

نظر به این‌ که هر شخصی نسبت به بستگانش آگاهی بیشتری دارد و اگر در میان آنان شخص نیازمندی باشد وی را می‌شناسد بر این اساس، اگر همه ما به این وظیفه عمل کنیم دیگر در جامعه، نیازمند و فقیری موجود نخواهد بود.
No image

حب دنیا در آیات و روایات اسلامی

در متن ذیل تعدادی از روایاتی که از معصومین علیهم السلام در مورد حب دنیا بیان شده است آورده شده.
Powered by TayaCMS