دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

محیط زیست در قرآن

بررسی دیدگاه زیست محیطی اسلام، بیانگر آن است که آموزه‌های دینی، ضمن پرهیز دادن از اسراف، تاکید در بهره برداری بهینه از منابع، گسترش منابع طبیعی تجدید پذیر، ایجاد انگیزه‌های درونی جهت گسترش عوامل زیست محیطی و رعایت بهداشت محیط مورد تاکید است.
محیط زیست در قرآن
محیط زیست در قرآن
نویسنده: شیرین علوی

بررسی دیدگاه زیست محیطی اسلام، بیانگر آن است که آموزه‌های دینی، ضمن پرهیز دادن از اسراف، تاکید در بهره برداری بهینه از منابع، گسترش منابع طبیعی تجدید پذیر، ایجاد انگیزه‌های درونی جهت گسترش عوامل زیست محیطی و رعایت بهداشت محیط مورد تاکید است.

اسلام با وجود طرح آدمی به مثابه جانشین خدا در روی زمین، تمام هستی را زنده و دارای شعور می‌داند و بر خلاف بسیاری از دیدگاه‌های غیور دینی که رشد و شکوفایی آدمی را تنها در گرو برخورد متعدد و مسئول وی در برابر انسان‌های دیگر می‌دانند، رشد او را همزمان با ادای حقوق انسان‌های دیگر، در گرو ادای حقوق حیوانات و سایر عناصر محیط زیست می‌بیند.

اسلام ضوابط اخلاقی و حقوقی متعددی را برای حیوانات و گیاهان مطرح کرده است که این ضوابط را می‌توان با توجه به مسئله بحران محیط زیست مورد توجه قرار داد. قرآن در آیه 205 سوره بقره، از کسانی که دست به انهدام کشت و نسل حیوانات و گیاهان می‌زنند، به عنوان مفسدان فی الارض یاد کرده است.‌

دستورهای اسلام و توصیه‌های حضرت رسول اکرم (ص)، مسلمانان را بر آن می‌دارد تا با تقدس و احترام به طبیعت و عوامل زیست محیطی نگریسته، با رعایت حقوق آنها، در عمل رشد و تعالی خویش را رقم بزنند.

از سوی دیگر، بسیاری از آیات قرآن وقتی که درباره آب، خاک، باد و دیگر عوامل زیست محیطی بحث می‌کنند، ضمن بیان منافع مادی این عوامل، از آنها به مثابه آیه‌ای که آدمی را از فیزیک به سمت متافیزیک سوق می‌دهد، یاد کرده‌اند. به شکل مشابهی، رسول اکرم (ص) تلاش داشتند تا مسلمانان را از طبیعت به سمت خالق آن سوق دهند.

در این زمینه احادیث و روایات زیادی از پیامبر(ص) وجود دارد. ایشان فرموده اند: کسی که نخلی را بکارد، چاهی حفر کند و آبی را جاری سازد، دارای صدقه جاریه است. توجه پیامبر اکرم (ص) به حقوق حیوانات تا جایی بود که با دیدن شتر پای بسته که بار بر دوشش بود فرمود: به صاحب این شتر بگویید که خودش را برای شکایت شترش در روز قیامت، حاضر کند.‌

در کنار حقوقی که همواره با عناوین حق الله، حق النفس و حق الناس در ادبیات دینی مطرح بوده است، نشان می‌دهد که خداوند برای تمامی مسائل و موجوداتی که خلق کرده است حق و حقوقی را مشخص نموده است لذا انسان در قبال محیط زیست و محیط زندگی خود مسئولیت دارد.

خداوند در بسیاری از آیات قرآن بر طبیعت و جهان آفرینش تاکید داشته و مراحل خلقت زمین و آسمان را بیان داشته و انسان‌ها را به تفکر در دستگاه آفرینش و جهان هستی دعوت نموده است. در بسیاری از آیات قرآن خداوند به پدیده‌های زمین و آسمان قسم خورده و این نشان از تقدس این پدیده‌ها در نزد خداوند دارد. لذا انسان‌ها باید با حفظ کردن زمین و محیط زیست سعی در نگهداری و حفظ آن بنمایند.‌

خداوند در قرآن از انسان‌ها خواسته که ادای امانت و تکلیف نموده و روزگاری امانت الهی را پس خواهند داد. بی شک یکی از این امانات الهی، طبیعت و محیط زیست انسان‌ها خواهد بود.

لذا مسلمانان موظف به ادای امانت هستند و این امانت می‌تواند شامل عوامل و ذخایر محیط زیستی باشد و یک نسل نباید به تنهایی و بدون توجه به نسل‌های دیگر، به تنهایی به مصرف ذخایر و منابع مزبور بپردازد. مفهوم اخیر نیز که به عدالت بین نسلی اشاره دارد، می‌تواند در کنار مفاهیم دیگر قرآنی مطرح شود.‌

آسیب زدن به محیط زیست از منظر اسلام عملی نکوهیده و مطرود است. شدت کراهت آسیب زدن به محیط زیست در حدی است که پیامبراکرم (ص) قطع یک درخت را هم عرض قتل نفس می‌دیدند. 

مقاله

نویسنده شیرین علوی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

رفتار و منش امام خمینی (ره) با دختران

در همۀ جوامع بشری، تربیت فرزندان، به ویژه فرزند دختر ارزش و اهمیت زیادی دارد. ارزش‌های اسلامی و زوایای زندگی ائمه معصومین علیهم‌السلام و بزرگان، جایگاه تربیتی پدر در قبال دختران مورد تأکید قرار گرفته است. از آنجا که دشمنان فرهنگ اسلامی به این امر واقف شده‌اند با تلاش‌های خود سعی بر بی‌ارزش نمودن جایگاه پدر داشته واز سویی با استحاله اعتقادی و فرهنگی دختران و زنان (به عنوان ارکان اصلی خانواده اسلامی) به اهداف شوم خود که نابودی اسلام است دست یابند.
تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

تبیین و ضرورت‌شناسی مساله تعامل مؤثر پدری-دختری

در این نوشتار تلاش شده با تدقیق به اضلاع مسئله، یعنی خانواده، جایگاه پدری و دختری ضمن تبیین و ابهام زدایی از مساله‌ی «تعامل موثر پدری-دختری»، ضرورت آن بیش از پیش هویدا گردد.
فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

فرصت و تهدید رابطه پدر-دختری

در این نوشتار سعی شده است نقش پدر در خانواده به خصوص در رابطه پدری- دختری مورد تدقیق قرار گرفته و راهبردهای موثر عملی پیشنهاد گردد.
دختر در آینه تعامل با پدر

دختر در آینه تعامل با پدر

یهود از پیامبری حضرت موسی علیه‌السلام نشأت گرفت... کسی که چگونه دل کندن مادر از او در قرآن آمده است.. مسیحیت بعد از حضرت عیسی علیه‌السلام شکل گرفت که متولد شدن از مادری تنها بدون پدر، در قرآن کریم ذکر شده است.
رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

رابطه پدر - دختری، پرهیز از تحمیل

با اینکه سعی کرده بودم، طوری که پدر دوست دارد لباس بپوشم، اما انگار جلب رضایتش غیر ممکن بود! من فقط سکوت کرده بودم و پدر پشت سر هم شروع کرد به سرزنش و پرخاش به من! تا اینکه به نزدیکی خانه رسیدیم.

پر بازدیدترین ها

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

راههای رسیدن به آرامش روانی از نگاه قرآن

قرآن کریم که بزرگترین معجزه پیامبراکرم(ص) است و تمام آنچه را که بشر برای هدایت نیاز داشته ودر آن آمده است، کاملترین نسخه برای آرامش روح است.
رساله حقوق امام سجاد(ع)

رساله حقوق امام سجاد(ع)

اشاره: برخی محققان میراث علمی امام سجاد(ع) را به سه بخش تقسیم کرده‌اند: روایات، ادعیه (به‌ویژه در صحیفه سجادیه)و رساله حقوق.
فلسفه چیست؟

فلسفه چیست؟

فلسفه حوزه‌ای از دانش بشری است که به پرسش و پاسخ درباره مسائل بسیار کلی و جایگاه انسان در آن می‌پردازد؛ مثلاً این که آیا جهان و ترکیب و فرآیندهای آن به طور کامل مادی است؟
رابطه علم و عمل

رابطه علم و عمل

علم و دانش بشری زمانی برای جامعه و مردم سودمند و مفید است که با عمل و اجرا همراه گردد یعنی عالم به علم و دانسته‌های خود عمل کرده و آن را با اشتیاق به دیگران نیز بیاموزد.
الخیر فی ماوقع

الخیر فی ماوقع

برای خیلی‌ها این پرسش مطرح می‌شود که چرا ما هر گاه با مصیبت و گرفتاری مواجه می‌شویم، و نخستین تحلیل و توصیف ما از آن این است که در آن خیری بوده است؟
Powered by TayaCMS