دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اعمال عبادی ذیقعده

No image
اعمال عبادی ذیقعده اعمال ماه ذی قعده‌
ذی قعده، از ماه‌های حرام است که در جاهلیت مورد احترام بوده و اسلام نیز آن را گرامی داشته است. این ماه به اجابت دعا معروف است.

اعمال عبادی در ماه ذی قعده‌
1. چهار رکعت نماز در یکشنبه ذی قعده:
روایت شد، پیامبر (ص) در روز یکشنبه در میان مردم حاضر شد و فرمود: «ای مردم! چه کسی می‌خواهد توبه کند؟ همه پاسخ مثبت دادند. آن‌گاه فرمود:
غسل کرده و وضو بگیرید. چهار رکعت نماز در این روز بخوانید. در هر رکعت، یک بار سوره حمد، سه بار سوره اخلاص و یک بار هم سوره فلق و ناس را بخوانید. پس از تمام شدن نماز، هفتاد مرتبه استغفار کنید و سپس «لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظیمِ » بگویید. بعد از آن، این دعا را بخوانید:
یا عَزیزُ یا غَفَّارُ اغْفِرْ لی‌ ذُنُوبی‌ وَذُنُوبَ جَمیعِ المُؤمِنینَ وَالْمُؤمِناتِ فَاِنَّهُ لا یَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ!
سپس فرمود:
کسی که این عمل را به جا آورد، از جانب آسمان به او ندا می‌رسد: ای بنده خدا! توبه‌ات پذیرفته شد و گناهانت بخشوده گشت. کردارت را از سر بگیر.(211)

واقعه روز یازدهم ماه‌
میلاد امام رضا (ع) در سال 148 ه.ق‌
پانزدهم ماه‌

اعمال شب پانزدهم
1. عبادت. از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است که در ماه ذی قعده، شبی است با برکت و آن، شب نیمه است که خداوند، با نگاه رحمت به بندگان با ایمان می‌نگرد. کسی که در آن شب، به طاعت مشغول باشد، پاداش صد روزه‌دارِ غیر گناهکار را به او می‌دهند.(212)

اعمال روز بیست و سوم ماه‌
1. زیارت حضرت رضا (ع). زیارت این روز، سنّت است و سید بن طاووس از بعضی نقل کرده که مستحب است.(213)

بیست و پنجم ماه ذی قعده‌
اعمال شب بیست و پنجم ذی قعده‌
1- عبادت و بندگی.(214)

اعمال روز بیست و پنجم: این روز، روز دَحْوالارض است.
1. داشتن روزه.(215)
2. غسل.(216)
3.نماز گزاردن. دو رکعت نماز که در هر رکعت، یک بار سوره حمد و پنج بار سوره شمس خوانده می‌شود. پس از سلام بگوید:
«لا حَوْلَ وَ لا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظیمِ » آن گاه دعای زیر را بخواند:
یا مُقیلَ العَثَراتِ اَقِلْنی‌ عَثْرَتی‌ یا مُجیبَ الدَّعَواتِ اَجِبْ دَعْوَتی‌ یا سامِعَ الْأَصْواتِ اِسْمَعْ صَوْتی‌ وَارْحَمْنی‌ وَتَجاوَزْ عَنْ سَیِّئاتی‌ وَما عِنْدی‌ یا ذَاالْجَلالِ وَالْأکْرامِ!(217)
ای گذرنده از لغزش‌ها، درگذر از لغزشم، ای اجابت کننده دعوت‌ها! اجابت کن دعایم را، ای شنوای ای آوازها! بشنو آوازم را و بر من رحم کن، و بگذر از بد کرداری‌ام و آنچه نزد من است، ای صاحب جلال و اکرام!
4. خواندن دعاهای وارد شده در مفاتیح الجنان.
5. خواندن زیارت حضرت رضا (ع). بعضی از علما، خواندن زیارت امام رضا (ع) را در این روز، مستحب دانسته‌اند.

وقایع روز سی‌ام ماه‌
شهادت امام محمّد تقی (ع) در سال 220 ه.ق (البته روز شهادت، آخر ماه ذی قعده است).(218)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نیازی خطیر به نام هویت ملی

نیازی خطیر به نام هویت ملی

پژوهشکده تاریخ اسلام، نشست «هویت ملی در روند تاریخ از منظر روان شناسی»را با سخنرانی دکتر حسین مجتهدی برگزار کرد.
لزوم غرب شناسی

لزوم غرب شناسی

برای خودآگاهی، برای فهم نسبتی که با غرب داریم، برای شناخت اینکه در نظم ایجاد شده دنیای جدید چقدر گرفتار و در بند مبانی غربی هستیم، بی شک باید «غرب» را بشناسیم.
رمالی و ارتباط با جن از دیدگاه عرفان و فلسفه؛

رمالی و ارتباط با جن از دیدگاه عرفان و فلسفه؛

خبرگزاری فارس: استاد عرفان حوزه علمیه قم معتقد است که نفس مرتاض به وسیله ریاضت‌ها قوت پیدا می‌کند و در نتیجه دست به کارهای عجیب و غریب می‌زند، این قوت پیدا کردن نفْس، غیر از کامل شدن انسان است.
شگفت انگیز مثل عاشقی

شگفت انگیز مثل عاشقی

چه بسیار حلاج‌ها بر دار کردند به جرم او و چه بسیار مجنون‌ها که جان دادند با زمزمه اش و چه بسیار فرهادها در گور شدند از ترس فقدانش و چه بسیار زلیخاها پشت به دنیا کردند از غمش و چه بسیار شیرین‌ها به خواب ابدی رفتند با بیدادش و این طبیعت شگفت انگیز او بود که پود سرنوشت وفادارترین پیروانش را با تار رنج گره زند بر دار زمان.
آزاداندیشی

آزاداندیشی

رابطه میان سنت و مدرنیته یکی از دغدغه‌های اساسی روشنفکران ایران طی صد سال اخیر بوده است

پر بازدیدترین ها

بیـداری اسـلامی و آینـده جـهان

بیـداری اسـلامی و آینـده جـهان

گفتگو با مولوی محمد اسحاق مدنی ـ رئیس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و مشاور رئیس جمهور در امور اهل سنت
رمالی و ارتباط با جن از دیدگاه عرفان و فلسفه؛

رمالی و ارتباط با جن از دیدگاه عرفان و فلسفه؛

خبرگزاری فارس: استاد عرفان حوزه علمیه قم معتقد است که نفس مرتاض به وسیله ریاضت‌ها قوت پیدا می‌کند و در نتیجه دست به کارهای عجیب و غریب می‌زند، این قوت پیدا کردن نفْس، غیر از کامل شدن انسان است.
Powered by TayaCMS