دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

مراتب و ابعاد نفاق

پرسش: مفهوم نفاق را توضیح داده و مراتب و ابعاد آن را در ساحت فردی و اجتماعی از دیدگاه قرآن بیان کنید؟
مراتب و ابعاد نفاق
مراتب و ابعاد نفاق

پرسش: مفهوم نفاق را توضیح داده و مراتب و ابعاد آن را در ساحت فردی و اجتماعی از دیدگاه قرآن بیان کنید؟

پاسخ: یکی از واژه‌هایی که از منظر قرآن بیانگر روابط منفی میان انسان‌ها است و از برخورد ناصحیح و مخدوش حکایت می‌کند، «نفاق» است، که در قرآن بار منفی دارد، از این رو قرآن به صورت گسترده با آن به مبارزه پرداخته است.

مفهوم نفاق

راغب اصفهانی در مفردات صفحه 811 در تعریف لغوی نفاق می‌نویسد: «نفاق عبارت است از داخل شدن در دین از یک در و خارج شدن از در دیگر و برهمین معنا قرآن اشاره دارد که فرمود: «ان المنافقین هم الفاسقون» ای الخارجون من الشرع (خارج شوندگان از دین)».

بنابراین به کسی که وارد دین اسلام نشده «منافق» اطلاع نمی‌شود. منافق شخصی است که برحسب ظاهر، دین را پذیرفته و با پوشش دین می‌خواهد به آن ضربه بزند.  از این رو منافق هم از یک جهت دین را پذیرفته و از جهتی دیگر از دین خارج شده است. (آسیب رساندن او به دین در واقع خروج اوست).

درباره معنای اصطلاحی نفاق نیز آمده است: «النفاق اظهار الایمان باللسان و کتمان اللکفر بالقلب، اظهار ایمان با زبان و مخفی کردن کفر با قلب را نفاق می‌گویند.

مراتب نفاق در قرآن

همان گونه که ایمان دارای مراتب است، نفاق نیز مراحل و مراتب مختلف و گوناگونی دارد. بزرگ‌ترین نفاق آن است که انسان ایمان به خدا، ملائکه، کتب، رسل و اعتقاد به آخرت را اظهار کند، در حالی که خلاف آن را در باطن باور داشته باشد. این قسم از نفاق در زمان صدراسلام زیاد بود. مرتبه ضعیف آن نفاق در عمل است. این قسم از نفاق آن است که کاری را به صورت علنی انجام دهد و حال آن که به کارش اعتقادی ندارد. بنابراین نفاق نیز مانند ایمان، مراتب و شدت و ضعف دارد. تا جایی که در آیات قرآن، کسانی منافق نامیده می‌شوند که در محیط اسلامی مانند آنان زیاد هستند، مثل کسانی که ازجهاد تخلف می‌کردند، یا دلبستگی آنان به دنیا مانع از ادای تکالیفشان می‌شد. افرادی که نماز را با کسالت می‌خوانند و از روی اکراه انفاق می‌کنند، نیز در قرآن منافق نامیده شده اند. در اینجا به بعضی از آیات مرتبط باعث نفاق می‌پردازیم:

1- نفاق در اصول اعتقادی: قرآن کریم آیه 8 سوره بقره می‌فرماید: و کسانی از مردم هستند که می‌گویند؛ به خداوند و روز بازپسین ایمان آورده ایم، ولی آنان مومن نیستند. همچنین در آیه، سوره منافقون می‌فرماید: منافقان چون به نزد تو آیند، گویند: «گواهی می‌دهیم که تو پیامبر خدایی، خداوند می‌داند که تو پیامبرش هستی و خداوند گواهی می‌دهد که منافقان دروغگو هستند.»این آیات گواهی می‌دهد که در دوره حیات پیامبر(ص)، منافقان در عقیده حضور داشته‌اند.

2-نفاق در عمل: در سوره توبه آیه 54 و چند آیه دیگر به تبلیغات سوء منافقان در میان مجاهدان اسلام اشاره می‌کند و به کارشکنی های آنان می‌پردازد. در ادامه می‌گوید: اینان مردمی هستند که اعمال منافقانه انجام می‌دهند، نماز را با کسالت می‌خوانند و انفاق را با کراهت انجام می‌دهند. «و جز با حالت کسالت به نماز نمی‌پردازند و جز با اکراه انفاق نمی‌کنند.»

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نیازی خطیر به نام هویت ملی

نیازی خطیر به نام هویت ملی

پژوهشکده تاریخ اسلام، نشست «هویت ملی در روند تاریخ از منظر روان شناسی»را با سخنرانی دکتر حسین مجتهدی برگزار کرد.
لزوم غرب شناسی

لزوم غرب شناسی

برای خودآگاهی، برای فهم نسبتی که با غرب داریم، برای شناخت اینکه در نظم ایجاد شده دنیای جدید چقدر گرفتار و در بند مبانی غربی هستیم، بی شک باید «غرب» را بشناسیم.
رمالی و ارتباط با جن از دیدگاه عرفان و فلسفه؛

رمالی و ارتباط با جن از دیدگاه عرفان و فلسفه؛

خبرگزاری فارس: استاد عرفان حوزه علمیه قم معتقد است که نفس مرتاض به وسیله ریاضت‌ها قوت پیدا می‌کند و در نتیجه دست به کارهای عجیب و غریب می‌زند، این قوت پیدا کردن نفْس، غیر از کامل شدن انسان است.
شگفت انگیز مثل عاشقی

شگفت انگیز مثل عاشقی

چه بسیار حلاج‌ها بر دار کردند به جرم او و چه بسیار مجنون‌ها که جان دادند با زمزمه اش و چه بسیار فرهادها در گور شدند از ترس فقدانش و چه بسیار زلیخاها پشت به دنیا کردند از غمش و چه بسیار شیرین‌ها به خواب ابدی رفتند با بیدادش و این طبیعت شگفت انگیز او بود که پود سرنوشت وفادارترین پیروانش را با تار رنج گره زند بر دار زمان.
آزاداندیشی

آزاداندیشی

رابطه میان سنت و مدرنیته یکی از دغدغه‌های اساسی روشنفکران ایران طی صد سال اخیر بوده است

پر بازدیدترین ها

لزوم غرب شناسی

لزوم غرب شناسی

برای خودآگاهی، برای فهم نسبتی که با غرب داریم، برای شناخت اینکه در نظم ایجاد شده دنیای جدید چقدر گرفتار و در بند مبانی غربی هستیم، بی شک باید «غرب» را بشناسیم.
حرکت بین سنت و تجدد

حرکت بین سنت و تجدد

گفت‌و‌گو با حجت‌الاسلام والمسلمین علی باقری‌فر مدیر مسئول موسسه فرهنگی هنری دین پژوهشی بشرا
آزاداندیشی

آزاداندیشی

رابطه میان سنت و مدرنیته یکی از دغدغه‌های اساسی روشنفکران ایران طی صد سال اخیر بوده است
تربیت اخلاقی در فرد و جامعه

تربیت اخلاقی در فرد و جامعه

خبرگزاری رسا ـ عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی بیان داشت: تأکید و تکرار و توجه مستمر به یک موضوع در عرصه اجتماع ما را به آستانه عملیاتی شدن نزدیک می کند.
اصلاح باورها و رشد فکری جامعه

اصلاح باورها و رشد فکری جامعه

اشاره: نظریه پردازی و تولید علوم و دانش بومی از ضروریات دستیابی به توسعه و پیشرفت در کشور است.
Powered by TayaCMS