دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

اشتباهات رايج در روايت وقايع عاشورا

No image
اشتباهات رايج در روايت وقايع عاشورا

نويسنده: شهيد مرتضی مطهری

اشتباه اول

اوج عزاداري امام حسين(ع) ده روز اول ماه محرم الحرام است. بين سخنرانان و مداحان، مشهور است که هر شب را به نام يکي از شهداي کربلا اختصاص دهند؛ مثلاً شب سوم براي حضرت رقيه و شب هفتم را براي حضرت علي اصغر(ع) سوگواري مي کنند و تاسوعا را نيز به حضرت عباس(ع) اختصاص مي دهند. همين قرارداد بين مداحان و منبري ها باعث شده است که عده اي گمان کنند، حضرت رقيه روز سوم محرم به شهادت رسيده است و از همه بدتر اينکه گمان مي کنندحضرت ابالفضل(ع) در روز تاسوعا به شهادت رسيده است.

اما حقيقت اين است که تمام شهداي کربلا در روز عاشورا به شهادت رسيده اند و حضرات اباالفضل، علي اکبر و علي اصغر همه قبل از امام حسين(ع) و در روز عاشورا در پيکار با سپاه عمرسعد کشته شده اند. حضرت رقيه(س) نيز پس از شهادت پدرش در شام از دنيا رفته است.

اشتباه دوم

باور عمومي اين است که حضرت حسين بن علي(ع) و اهل بيت و اصحابش سه شبانه روز آب ننوشيدند و سپس تشنه کام به مقابله با دشمن رفته اند؛ اما حقيقت اين است که عمر سعد سه روز قبل از عاشورا عمروبن حجاج را با پانصد سوار فرستاد تا کنار شريعه فرود آيند و ميان ياران حسين و آب فاصله اندازند. اما اين به اين معني نيست که هيچ ذخيره آبي در خيمه‌ها نبوده است.

در کتاب ارشاد نوشته شيخ مفيد(ره) آمده است: « در شب عاشورا زينب(س)... دست بر گريبان برده... و بيهوش بر زمين افتاد. حسين(ع) برخاسته آب بر روي خواهر پاشيد و...» اين نقل معتبر نشان مي دهد که تا شب عاشورا هنوز آب در خيمه ها بوده و اصل تشنه کامي به روز عاشورا، گرمي هوا و شدت مبارزه مربوط است.

شيخ عباس قمي(ره) در منتهي الامال مي گويد: «شب عاشورا امام حسين(ع)، حضرت علي اکبر(ع) را با سي سوار و بيست پياده فرستاد که چند مشک آب آورند و اهل بيت و اصحاب خود را فرمود که از اين آب بياشاميد، آخر توشه شماست و وضو بسازيد و غسل کنيد.»

اشتباه سوم

يکي از معروف ترين تحريف ها مأجرای حضرت ليلي مادر حضرت علي اکبر(ع) است و چه روضه ها که در اين زمينه خوانده نمي شود؛ در روضه ها ذکر مي شود که حضرت علي اکبر قبل از رفتن به ميدان با مادرش چه نجواهايي مي کرد، يا اينکه حضرت ليلي در خيمه ها رفته و در آنجا دعا کرده که خداوند حضرت علي اکبر را سالم برگرداند که متأسفانه اين موضوع محور بعضي تعزيه ها نيز شده است.

اما حقيقت اين است که اصلاً ليلايي در کربلا نبوده است؛ البته ليلی مادر حضرت علي اکبر(ع) هست؛ اما حتي يک مورخ هم به حضور آن حضرت در کربلا و روز عاشورا گواهی نمی‌دهد.

اشتباه چهارم

مطلب بعدي مربوط به حضرت علي اکبر(ع) اين است که آن حضرت قبل از رفتن به معرکه جنگ از پدر رخصت خواست و آن حضرت اذن ميدان نداده اند و مثلاً فرموده اند که تو هنوز جواني و حيف است که از دست بروي و چه اشعار و تعزيه ها که پيرامون آن نساخته ايم؛ اما حقيقت اين است که تمام مورخين نوشته اند، هر کس از امام حسين(ع) اذن ميدان مي خواست، اگر مي شد حضرت برايشان عذري مي آورد ولي در مورد جناب علي اکبر گفته اند: «فاستاذن اباه،فاذن له» يعني تا اجازه خواست گفت برو.

منبع: حماسه حسينی، جلد۱، استاد شهيد مرتضی مطهری.

روزنامه كيهان، شماره 21746 به تاريخ 23/7/96، صفحه 6 (معارف)

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نقش منافقان در جامعه اسلامی، نقشی بسیار مخرب و زیانبار است. حساسیت قرآن به این دسته از شهروندان به خوبی نشان می‌دهد که نمی‌توان به صرف شهروندی با همه افراد جامعه یکسان برخورد کرد و حقوق یکسانی را برای همگان به طور مطلق قائل شد؛ بلکه می‌بایست ملاحظاتی در نحوه تعامل با دسته‌هایی از افراد جامعه اعمال کرد.
مجالست با بدان در فضای مجازی

مجالست با بدان در فضای مجازی

فضاي مجازي هرچند که به نظر مي رسد که مجاز باشد و حقيقت نيست، ولي اگر دقت شود معلوم مي شود که حقيقت است نه مجاز؛ زيرا فضايي که امروز از آن به مجازي ياد مي شود، جلوه اي از دنياي حقيقي و واقعي است.
نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

حجت‌الاسلام ناصر رفیعی نکات و مصادیق برجسته‌ای از بُعد ولایتمداری و جایگاه علمی حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع)بیان کرده است که در ذیل می‌آید.
نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت ميان دو واژه «آزادي» و «عدالت» و شيوه اعمال توازن بين اين دو مفهوم همواره از بحث‌هاي مناقشه برانگيز در ميان انديشمندان سياسي طول تاريخ بوده است.
قرآن و جریان نفوذ

قرآن و جریان نفوذ

نفوذ به معنای رخنه است.

پر بازدیدترین ها

No image

حقایق سه گانۀ دنیا ، آخرت ، انسان ، در ظرف مسابقه

متن سخنرانی حقایق سه گانۀ دنیا ، آخرت ، انسان ، در ظرف مسابقه در موضوع دنیا و آخرت در این بخش قرار دارد.
No image

کسب حلال و پرهیز از حرام، شرط قبولی اعمال

متن سخنرانی کسب حلال و پرهیز از حرام، شرط قبولی اعمال در موضوع حلال و حرام در این بخش قرار دارد.
No image

ویژگی های انسان های پاک سیرت

متن سخنرانی ویژگی های انسان های پاک سیرت در موضوع ویژگی های ایمان و مؤمن در این بخش قرار دارد.
No image

بشارت خدا در سوره یوسف به متقین و ارزش دل در پیشگاه خدا

متن سخنرانی بشارت خدا در سوره یوسف به متقین و ارزش دل در پیشگاه خدا در موضوع مباحث تفسیری در این بخش قرار دارد.
No image

منازل دهگانه اسلام ، در بیان نورانی قرآن

متن سخنرانی منازل دهگانه اسلام ، در بیان نورانی قرآن در موضوع مباحث تفسیری در این بخش قرار دارد.
Powered by TayaCMS