دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

راهکارهای اصلاح الگوی مصرف

پرسش: از آنجا که در فرایند اصلاح الگوی مصرف بیشترین نقش و تاثیر را حکومت دارد.
راهکارهای اصلاح الگوی مصرف
راهکارهای اصلاح الگوی مصرف

پرسش: از آنجا که در فرایند اصلاح الگوی مصرف بیشترین نقش و تاثیر را حکومت دارد. سوال اصلی این است که براساس آموزه‌های اسلامی چه راهکارهایی را باید حکومت در این راستا بکارگیرد تا آحاد جامعه مصرف خود را در ابعاد مختلف بهینه و الگوی مطلوب را پیاده نمایند؟

پاسخ: یکی از بزرگ‌ترین خطراتی که همه نظام‌های سیاسی به ویژه نظام‌هایی که مبتنی بر ارزش‌های اسلامی و مردم سالاری دینی‌اند را تهدید می‌کند و ناکارآمدی آنها را به اثبات می‌رساند، هدر دادن منابع و ثروت‌های ملی و درست و بهینه مصرف نکردن بودجه و امکانات است. از این رو اصلاح الگوی مصرف در چارچوب حکومت و امکانات و ثروت‌های ملی به مراتب مهمتر و ضروری‌تر و فوریتر از اصلاح الگوی مصرف از درآمدهای فردی است. به بیان دیگر اولویت در فرایند اصلاح الگوی مصرف از بالا به پایین است. با عنایت به این مقدمه مهمترین راهکارهایی را که با بهره‌گیری از رهنمودهای پیشوایان اسلام می‌توان برای اصلاح الگوی مصرف از منابع امکانات و درآمدهای ملی ارائه داد به شرح زیر مطرح می‌نماییم:

1- تقویت برنامه ریزی‌های کلان اقتصادی

نخستین گام در اصلاح الگوی مصرف از منابع ملی، تقویت برنامه ریزی‌های کلان اقتصادی است. در روایتی از امام علی(ع) آمده است: «حسن التدبیر و تجنب التبذیر من حسن السیاسه » حسن تدبیر و پرهیز از حیف و میل، (بخشی) از حسن سیاست است: (غررالحکم، ح4821) برپایه این روایت، سیاستمداران نظام اسلامی برای استفاده بهینه از منابع ملی و دولتی، از یک سو باید تدبیرهای اقتصادی خود را تقویت کنند و از سوی دیگر، از زیاده روی‌ها و ریخت وپاش‌های بی‌فایده در دستگاه‌های دولتی، پیشگیری نمایند. علی(ع) در روایتی دیگر می‌فرماید: «سوء التدبیر مفتاح الفقر» سوء تدبیر، کلید فقر است. (میزان الحکمه، ج5، ص437) این سخن حکیمانه اشاره به این معنا دارد که سیاستمدارانی که از تدبیر لازم در مدیریت اقتصادی کشور برخوردار نیستند، زمینه ساز عقب ماندگی اقتصادی جامعه هستند.

2- استفاده بهینه از منابع ملی

رعایت اولویت‌هایی که موجب استفاده بهینه از منابع ملی و بودجه عمومی است، به مراتب، مهم تر از رعایت اولویت‌ها در هزینه کردن از منابع شخصی است. از این رو، بر همه مدیران در نظام اسلامی، فرض است که با همه توان خود تلاش کنند تا از منابعی که از بودجه عمومی در اختیار دارند، به بهترین وجه، در جهت مصالح مردم استفاده نمایند، و بدین سان، در آزمون امانتداری اموال عمومی، موفق باشند. همان طور که قرآن کریم در سوره کهف آیه 7 می‌فرماید:

«انا جعلنا ما علی الارض زینه لها، لنبلوکم ایهم احسن عملا»

در حقیقت، ما آنچه را که بر زمین است، زیوری برای آن قرار دادیم، تا آنان را بیازماییم، که کدام یک از ایشان نیکوکارترند.

3- نهایت اعمال صرفه جویی

یکی از لوازم اجتناب ناپذیر استفاده بهینه از منابع ملی، صرفه جویی همراه با تدبیر، در مصرف بودجه عمومی است. امام علی(ع) در این باره، بخش نامه ای به کارگزاران حکومتی خود دارد که بسیار قابل تامل و آموزنده است. متن این بخش نامه چنین است: «قلم‌هایتان را تیز کنید، سطرها را به هم نزدیک سازید، (در نگارش) برای من، زیادی‌ها را حذف کنید و به معنا بنگرید، و از زیاده نویسی بپرهیزید. چرا که بیت المال مسلمانان، زیان بر نمی‌تابد. (بحارالانوار، ج14، ص501)

این بخشنا‌مه، بدین معنا است که سیاست صرفه جویی در اموال عمومی باید به صورت قانون و دستورالعمل، به کارگزاران نظام اسلامی ابلاغ شود و آنان موظف‌اند برای بهره گیری بهتر و بیشتر از وقت خود و مدیریت‌های بالاتر از خود و امکانات ملی نهایت صرفه جویی را داشته باشند.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نقش منافقان در جامعه اسلامی، نقشی بسیار مخرب و زیانبار است. حساسیت قرآن به این دسته از شهروندان به خوبی نشان می‌دهد که نمی‌توان به صرف شهروندی با همه افراد جامعه یکسان برخورد کرد و حقوق یکسانی را برای همگان به طور مطلق قائل شد؛ بلکه می‌بایست ملاحظاتی در نحوه تعامل با دسته‌هایی از افراد جامعه اعمال کرد.
مجالست با بدان در فضای مجازی

مجالست با بدان در فضای مجازی

فضاي مجازي هرچند که به نظر مي رسد که مجاز باشد و حقيقت نيست، ولي اگر دقت شود معلوم مي شود که حقيقت است نه مجاز؛ زيرا فضايي که امروز از آن به مجازي ياد مي شود، جلوه اي از دنياي حقيقي و واقعي است.
نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

حجت‌الاسلام ناصر رفیعی نکات و مصادیق برجسته‌ای از بُعد ولایتمداری و جایگاه علمی حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع)بیان کرده است که در ذیل می‌آید.
نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت ميان دو واژه «آزادي» و «عدالت» و شيوه اعمال توازن بين اين دو مفهوم همواره از بحث‌هاي مناقشه برانگيز در ميان انديشمندان سياسي طول تاريخ بوده است.
قرآن و جریان نفوذ

قرآن و جریان نفوذ

نفوذ به معنای رخنه است.

پر بازدیدترین ها

انسان‌های بی‌چشم و رو

انسان‌های بی‌چشم و رو

گربه تا زمانی که گرسنه است، دور و بر صاحبش می‌گردد‌، به چشم و دست او می‌نگرد و میومیوکنان خواهان لقمه‌ای است؛
No image

نعمت هاي مادي

No image

ویژگی های انسان های پاک سیرت

متن سخنرانی ویژگی های انسان های پاک سیرت در موضوع ویژگی های ایمان و مؤمن در این بخش قرار دارد.
ويژگی‌های امام و امت در جامعه اسلامی در نظرگاه شهيد بهشتی

ويژگی‌های امام و امت در جامعه اسلامی در نظرگاه شهيد بهشتی

جامعه اسلامي از منظر شهيد بهشتي در واقع همان «امت اسلامي» است كه شامل گروهي از انسان‌ها با عقايد مشترك ديني بوده و تابع نظام امامتند.
Powered by TayaCMS