دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

روحیه جهادی؛ ضامن بقا و عزت امت

در قرآن کریم آیات متعددی به فریضه الهی جهاد اشاره کرده اند که به عنوان نمونه به چند آیه شریفه اشاره می‌شود:
روحیه جهادی؛ ضامن بقا و عزت امت
روحیه جهادی؛ ضامن بقا و عزت امت
نویسنده: عارف ایرانی

در قرآن کریم آیات متعددی به فریضه الهی جهاد اشاره کرده اند که به عنوان نمونه به چند آیه شریفه اشاره می‌شود:

1- «واعدوا لهم ما استطعتم من قوه» (انفال /60): و شما ای مومنان در مقام مبارزه با آنها خود را مهیا کنید.

2- «و قاتلو فی سبیل الله الذین یقاتلونکم و لاتعتدوا» (بقره /190): و بجنگید در راه خدا با کسانی که با شما می‌جنگند و تعدی نکنید.

3- «اذن للذین یقاتلون بانهم ظلموا» (حج /39): اعلان شده یا اجازه داده شده به کسانی که مظلوم شده‌اند بجنگند.

با توجه به آیات فوق جنگ موقعی که ضرورت قانونی پیدا می‌کند، تکلیف و وظیفه ای جدی است که تخلف از آن مبارزه با مشیت خداوندی می‌باشد زیرا مشیت الهی در این است که به مظلومان اجازه داده شده با دشمنان خود جنگ و مبارزه کنند.

در آن هنگام که فرد یا گروهی به خود جرات می‌دهد که آرامش حیات را از شخص یا گروه دیگری سلب نماید و آن را در مخاطره اندازد و بر ضدّ مشیت الهی- که بقای حیات را می‌خواهد- به ناحق قیام نموده و آن را مختل سازد در حقیقت نخست خود را از حیات محروم ساخته و قیافه ضد حیات به خود می‌گیرد چنین فرد یا گروهی آگاهانه یا ناآگاهانه از حوزه مقدس حیات بیرون رفته است؛ در این صورت قصاص یا قتل در جنگ به سراغ او خواهد رفت و آن گروه متجاوز، محکوم به سرکوبی و نابود شدن است چرا که طبق حکمت و مشیت الهی این گونه افراد یا توسط گروه حق طلب و یا توسط گروه ظالم دیگری و یا توسط حوادث طبیعی سرکوب خواهند شد حال که چنین است و جنگ و پیکار با این گونه افراد و گروه‌ها و جوامع یک قانون پایدار حیات است، روا نیست که در این مورد اهمال و سستی به خرج داد.

سستی و کوتاه آمدن درباره آن افراد و دودلی در این امر، بزرگ‌ترین قانون شکنی و جنایت است که برای یک انسان آگاه به اهمیت قانون جایز نیست و نیز لازم به تذکر و اشاره است که افراد جامعه اگر مورد حمله و هجوم دشمنی بیگانه واقع شوند؛ کما بیش دچار همان مصائب و بلایایی که رویداد‌های طبیعی چون زلزله، سیل، شیوع بیماری‌های واگیر دار نظیر وبا و... می‌توانند به بار آورند می‌شوند خواه از عهده دفاع از خود برآیند که در این صورت با وجود به هدر رفتن نیروی انسانی و توان نظامی و مادی لااقل جامعه از انحطاط و فروپاشی و رفتن زیر سلطه بیگانه نجات خواهد یافت و خواه مغلوب شوند که در این صورت هم نیروی انسانی و قوای نظامی و مالی به هدر رفته و هم جامعه منحط شده و دشمنان بر آنان چیره و غالب گشته‌اند. پس با توجه به آموزه‌های قرآنی می‌توان به این نتیجه رسید که حفظ روحیه جهاد و دفاع ضامن بقا و عزت جامعه اسلامی به شمار می‌آید.

مقاله

نویسنده عارف ایرانی

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نگاهی به رفتارشناسی اهل نفاق از دیدگاه قرآن

نقش منافقان در جامعه اسلامی، نقشی بسیار مخرب و زیانبار است. حساسیت قرآن به این دسته از شهروندان به خوبی نشان می‌دهد که نمی‌توان به صرف شهروندی با همه افراد جامعه یکسان برخورد کرد و حقوق یکسانی را برای همگان به طور مطلق قائل شد؛ بلکه می‌بایست ملاحظاتی در نحوه تعامل با دسته‌هایی از افراد جامعه اعمال کرد.
مجالست با بدان در فضای مجازی

مجالست با بدان در فضای مجازی

فضاي مجازي هرچند که به نظر مي رسد که مجاز باشد و حقيقت نيست، ولي اگر دقت شود معلوم مي شود که حقيقت است نه مجاز؛ زيرا فضايي که امروز از آن به مجازي ياد مي شود، جلوه اي از دنياي حقيقي و واقعي است.
نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

نقل 80 حدیث مُسلّم از ائمه اطهار(ع)

حجت‌الاسلام ناصر رفیعی نکات و مصادیق برجسته‌ای از بُعد ولایتمداری و جایگاه علمی حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع)بیان کرده است که در ذیل می‌آید.
نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت عدالت و آزادی در انديشه شهيد مطهری

نسبت ميان دو واژه «آزادي» و «عدالت» و شيوه اعمال توازن بين اين دو مفهوم همواره از بحث‌هاي مناقشه برانگيز در ميان انديشمندان سياسي طول تاريخ بوده است.
قرآن و جریان نفوذ

قرآن و جریان نفوذ

نفوذ به معنای رخنه است.

پر بازدیدترین ها

No image

نعمت هاي مادي

انسان‌های بی‌چشم و رو

انسان‌های بی‌چشم و رو

گربه تا زمانی که گرسنه است، دور و بر صاحبش می‌گردد‌، به چشم و دست او می‌نگرد و میومیوکنان خواهان لقمه‌ای است؛
No image

ویژگی های انسان های پاک سیرت

متن سخنرانی ویژگی های انسان های پاک سیرت در موضوع ویژگی های ایمان و مؤمن در این بخش قرار دارد.
ويژگی‌های امام و امت در جامعه اسلامی در نظرگاه شهيد بهشتی

ويژگی‌های امام و امت در جامعه اسلامی در نظرگاه شهيد بهشتی

جامعه اسلامي از منظر شهيد بهشتي در واقع همان «امت اسلامي» است كه شامل گروهي از انسان‌ها با عقايد مشترك ديني بوده و تابع نظام امامتند.
Powered by TayaCMS