دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

امام عصر (عج) پناهگاه دنیا

No image
امام عصر (عج) پناهگاه دنیا

امام عصر (عج) پناهگاه دنيا

آیت‌الله سیدعبدالله فاطمی‌نیا

دنیا با تمام سرکشی به دامان امام عصر(عج) پناهنده خواهد شد

پرفصل‌ترین مبحث در میان مباحث الهیه، بحث درباره حضرت مهدی(عج) می‌باشد. احادیث نورانی بسیاری دربارة امام عصر(عج) داریم که دراین سرمقاله به ذکر یکی از آن احادیث که مربوط به وظایف شیعه در عصر غیبت است، می‌پردازیم.

حضرت امام زین‌العابدین(ع) به یکی از شاگردان خود، به نام ابوخالد کابلی می‌فرمایند: «ان المنتظرین لظهوره و القائلین بامامته افضل اهل کل زمان لان‌الله تعالی ذکره اعطاهم من العقول و الافهام ما صارت به الغیبه عندهم به منزلة المشاهدة»؛ خداوند تعالی به شیعیان آخرالزمان و منتظران حضرت مهدی(عج) نوعی فهم و عقل داده؛ اگر چه حضرت را نمی‌بینند ولی مانند اشخاصی هستند که ایشان را مشاهده می‌کنند.

نکته مهم این حدیث این است که خداوند به منتظران حضرت عقل مخصوصی داده است. شما می‌بینید که برخی از عاشقان امام عصر(عج) با این که اطلاعات دقیق و بسیاری درباره ایشان ندارند، ایمان آنها به قدری قوی است که می‌بینید در مسجد جمکران محشر کبری به راه می‌اندازند یا در جشن‌های نیمة شعبان حضور پررنگی دارند. آری به قول معروف: حدیث عشق در دفتر نباشد...

نکته دوم این حدیث آن است که شیعیان باید در عصر غیبت خود ساخته باشند و «استعدادثانی» پیدا کنند.

امام صادق(ع) عقل را این گونه تعریف می‌کند: «عقل ستون شخصیت انسان است. آدمی به وسیله عقل می‌بیند. عقل کلید کارهاست و راهنمایی انسان است.» عقل انواع بسیاری دارد. مثلاً فلاسفه به «عقل هیولایی» اعتقاد دارند. مولوی می‌گوید:

ما کجا بودیم کان دیان دین

عقل می‌کارید اندر ماء وطین

امام صادق(ع) حدیث را چنین ادامه می‌دهند: «عقل به مرحله‌ای می‌رسد که به وسیله نور مؤید می‌شود. دراین صورت عالم و ذاکر می‌شود و سپس موصول و مفصول خود را می‌شناسد.» علامه مجلسی(ره) می‌فرمایند خداوند ما را به اسرار این حدیث هدایت فرماید، ما باید ببینیم عقل چگونه به نور حق موید می‌شود.

از این حدیث یک نکته مهم مستفاد می‌شود و آن این که دوستان و یاران امام در عصر غیبت باید «معقل» باشند و «استعدادثانی» پیدا کنند. حال باید پرسید راه به دست آوردن «استعداد ثانی» چیست؟! این بسیار مهم است.

من در ایام جوانی، روزی از محضر یگانه روزگار، مرحوم شیخ حسن مصطفوی تبریزی (ره) سؤال کردم آقا کسانی که به جایی رسیده‌اند؛ مثل علامه طباطبایی، امام راحل، آقای الهی (برادر علامه)، آقای نخودکی اصفهانی و... اینها نمازشان مثل ما بود. قلبه‌‌شان با ما یکی است، خدایشان یکی است. پس چرا اینها یک سروگردن از دیگران برتر شده‌اند؟! آیا کار مخصوصی داشتند؟! ایشان یک جواب دادند. فرمودند: «امثال ایشان از اسماء استفاده می‌کردند، کسب نور می‌کردند و انوار را ضایع نمی‌کردند». «اسم» دو معنی دارد. یکی اسامی خاص خداوند است که همان «اسماءالحسنی» می‌باشند. خداوند اسم‌های دیگری نیز دارد که عبارت از حضرات ائمه معصومین(ع) می‌باشند. مرحوم آقای مصطفوی فرمود: شیخ حسن نخودکی نورها را خرج نمی‌کرد. بعضی‌ها ولخرج پول هستند و بعضی‌ها ولخرج نور. نماز صبح را می‌خوانیم ولی تا ظهر آن نور را ضایع می‌کنیم. ابن فهد حلی در کتاب «عدة الداعی» می‌نویسد: «امام(ع) ـ و مشخص نمی‌کند که منظورش کدام یکی از حضرات معصومین است ـ می‌فرمایند که یک شخص خانه‌ای می‌سازد. تا عصر به ارتفاع یک وجب از دیوار کار می‌کند. عصر که به منزل می‌رود آن یک وجب را خراب می‌کند. دوباره صبح فردا همان کار تکرار می‌شود. ما هم همین طور هستیم. با یک بار غیبت کردن همه چیز را نابود می‌کنیم، نخودکی نابود نمی‌کرد...

پس دانستیم که اولین قدم برای به دست آوردن استعداد ثانی، «ترک گناه» است. دومین گام «عمل به واجبات» و قدم سوم «انجام مستحبات به اندازه نشاط» و اما گام چهارمی هم هست. از مرحوم نخودکی اصفهانی پرسیدند که چگونه به این مقام رسیدی؟!» گفت: گره‌گشایی کردم. در روایات آمده که «ادخال سرور در قلب مؤمن» پیشرفت عجیبی در پیدا کردن استعداد دوم دارد. خلاصه شیعیان باید در عصر غیبت «استعداد دوم» کسب نمایند و این از طریق راه‌های فوق‌الذکر به دست می‌آید. در روایات آمده کسی که محبت امام عصر(عج) را در قلب داشته باشد، شأن او از کعبه بالاتر است. با وجود این همه ظلم و جوری که علیه شیعیان از جانب دشمنان اعمال می‌شود، از امام علی(ع) نقل شده که فرمودند: «دنیا با تمام سرکشی خود، سرانجام به سمت ما خواهد آمد»؛ دنیا به دامان امام عصر(عج) پناهنده خواهد شد.

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

نمایش فیلم تگزاس در روزهای اخیر نشان می دهد که مسعود اطیابی تغییر بزرگی در رویه فیلمسازی خود داده است. او که پیش از این با فیلمی درباره حوادث هشتاد و هشت نشان داده بود که در فکر پرداختن به مسائل جدی و حرکت در راستای سینمای اجتماعی است، حالا با تگزاس به جریان فیلم های پرفروشی پیوسته که اتفاقا بر خلاف فیلم قبلی اش دچار موانع ممیزی و عدم مجوز اکران نشده و با توجه به فضای سینمای ایران، سود قابل توجه‌ی را به جیب تهیه کننده واریز می کند.
مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

هنوز و بعد از گذشت حدود سه ماه از جشنواره فیلم فجر(سی و ششم) و دیدن فیلم سینمایی مصادره ، طعم تلخ تماشای آن هم زمان با اکران های نوروزی و فروش بالای این فیلم ذایقه ام را می آزارد. مصادره را شاید بتوان اروتیک ترین فیلم سینمای ایران پس از انقلاب برشمرد. این فیلم به شدت بیمار است و گویا به جز شوخی های سخیف جنسی حتی با دستمایه کردن یک کودک یا نوجوان راهی برای خندان و شادکردن مخاطبانش ندارد.
گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

خجالت نکش، یک فیلم مفرح است. فرحبخشی این فیلم نه از شوخی ها و تکه کلام ها، بلکه به جهت دنیای درونی فیلم است. دنیایی که در آن کودکی متولد می شود و پیری و گذر سن، مانعی برای زایش نیست. در روستای کوچک و کم جمعیت مهمت اباد، 231 نفر زندگی می کنند و این فیلم به ما می گوید که این جمعیت چگونه به اندازه یک نفر بیشتر می شود.
خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

اگر تلاش فیلم خوک در این است که یک کمدی متفاوت در سینمای ایران باشد، باید گفت که در این کار موفق شده است. این فیلم توجهی به شوخی ها کلامی و متدوال در سینمای طنز ندارد. تا حد زیادی می کوشد که از مزیت های واقعیت استفاده کند و در مناسبات انسانی و روابط فردی آدم ها دخل و تصرفی نکند و همزمان از سوی دیگر پیروزمندانه از میدان واقعیت بیرون بیاید بدون آنکه هیچ باج و امتیازی به آنچه که ما واقعیت صدایش می کنیم داده باشد؛ خوک خود را در واقعیت محدود نمی کند.
فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

صحبت از انیمیشنی سینمایی است که در فرم، تکنیک و ارائه مفاهیم به استاندارهای جهانی نزدیک شده و سعی دارد به‌دور از شعار و کلیشه به یک مقطع تاریخی با رگه‌های دینی بپردازد و آغازکننده راهی جریان‌ساز برای صنعت سینمایی انیمیشن در ایران باشد.

پر بازدیدترین ها

آغاز سال سی و شش

آغاز سال سی و شش

جشنواره به انتها رسید و تقریبا آنانی جایزه گرفتند که حقشان بود( به فهرست نامزدها کاری ندارم) از انچه گذشت، چیزی در خاطرم نماند جز یادداشت اقای مهدویان که برخی را آزرده کرد و باز عذرخواهی ایشان در یادداشتی بعد تر که نشانه معرفت و ادب او بود.
شهرزاد در کشاکش سنت و مدرنیسم

شهرزاد در کشاکش سنت و مدرنیسم

این سریال ساخته فیلمساز موفق ایرانی حسن فتحی است که سریال های جذاب وموفقی چون پهلوانان نمی میرند، شب دهم، مدار صفر درجه و میوه ممنوعه را در کارنامۀ خود دارد. همگی این سریال های تلویزیونی مخاطبان بیشماری را به خود اختصاص دادند و این همه ناشی از توانایی او در نوشتن فیلمنامه و کارگردانی است.
دیوار، بی ‌دیوار ; نگاهی به سریال دیوار به دیوار

دیوار، بی ‌دیوار ; نگاهی به سریال دیوار به دیوار

مجموعه دیوار به دیوار، ساخته سامان مقدم، طنزی اجتماعی است که به تازگی از شبکه سوم سیما به روی آنتن رفت. جمعی مال‌باخته، بر حسب اتفاق زیر سقف یک خانه جمع می‌شوند و طی سه ماه زندگی مشترک، به خانواده‌ای بزرگ تبدیل می‌شوند.
لیلا 20 سال بعد ; نگاهی به فیلم لیلا

لیلا 20 سال بعد ; نگاهی به فیلم لیلا

20 سال پیش، زمانی که فیلم «لیلا» اثر داریوش مهرجویی بر پرده سینماهای کشور نقش بست، ایران سال 75 با ایران امروزی کاملاً در تنافر بود. ایرانی که قرار بود وارد فاز جدید از عرصه‌های سیاسی شود تا پیرو آن پای جامعه زنان به عرصه‌های سیاسی، فرهنگی و اجتماعی باز شود.
مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

هنوز و بعد از گذشت حدود سه ماه از جشنواره فیلم فجر(سی و ششم) و دیدن فیلم سینمایی مصادره ، طعم تلخ تماشای آن هم زمان با اکران های نوروزی و فروش بالای این فیلم ذایقه ام را می آزارد. مصادره را شاید بتوان اروتیک ترین فیلم سینمای ایران پس از انقلاب برشمرد. این فیلم به شدت بیمار است و گویا به جز شوخی های سخیف جنسی حتی با دستمایه کردن یک کودک یا نوجوان راهی برای خندان و شادکردن مخاطبانش ندارد.
Powered by TayaCMS