دانشنامه پژوهه بزرگترین بانک مقالات علوم انسانی و اسلامی

نامگذاری

نامهای نیکو برای خودتان انتخاب کنید؛ چراکه در روز قیامت، شما را با همان نامها می خوانند.«کافی، ج21، ص19»
نامگذاری
نامگذاری

نامگذاری

قال الصادقُ(ع) عن رسولِ الله(ص): «إستَحسِنُوا أسمَائَکُم فإنّکُم تُدعُونَ به یَومَ القِیَامَهِ»

نامگذاری و نام نیکو گذاردن از جمله حقوقی است که والدین باید در مورد فرزند خود انجام دهند. امام کاظم(ع) می‌فرمایند:

«أوّلُ ما یَبرُّ الرَجُلُ وَلَدَهُ أن یُسَمِّیهُ بإسمٍ حَسَنٍ فَلیُحسِن أحَدُکُم إسمَ وَلَدِهِ»[1]

اولین کار نیکویی که مرد (پدر) در مورد فرزند خود انجام می‌دهد این است که نام نیکویی برایش انتخاب کند؛ پس هریک از شما باید نام نیکو و خوبی را برای فرزندش انتخاب کند.

در روایتی وارد شده که شخصی خدمت امام صادق(ع) عرض کرد که ما فرزندان خود را به‌نام شما و پدران شما نام‌گذاری می‌کنیم؛ آیا این کار فایده‌ای برای ما دارد؟ امام صادق(ع) فرمودند: بله به‌خدا قسم، آیا دین، غیر از محبّت و دوست داشتن است.[2]

نام و لقب، از مظاهر تجلّی شخصیّت انسانی است و حکایت از ارزش و شایستگی انسان می‌کند؛ همچنان‌که نام‌ها و القاب بد، زشت و تمسخرآمیز از مقام، موقعیّت و شخصیّت انسان می‌کاهد و باعث سرافکندگی در میان دوستان و نیز در اجتماع می‌گردد. روزی که پیامبر، به رسالت مبعوث گردید، بسیاری از شهرها و آبادی‌ها نام بدی داشتند، بسیاری از قبائل با اسمها و لقب‌های زشت و زننده‌ای مشهور شده بودند، ملّت عرب برای فرزندان خود نامها و القاب زشت و زننده‌ای که حاکی از درّندگی و غارتگری بود، می‌نهادند. قدم مؤثّری که پیامبر(ص) برداشت این بود که دستور داد نام بسیاری از شهرها و روستاها و بخشها و لقب بعضی از قبائل و افراد را که نام و نشان بد و زننده‌ای داشتند تغییر دهند. حتی آن حضرت دستور دارد که پدران برای فرزندان خود نام نیکویی انتخاب کنند و این را یک حق لازم‌الاجرا بر عهده پدران شمرد.

نقل شده که پیامبر(ص) روزی از نام شخصی پرسید. او گفت: نام من عبد شرّ (بنده شرّ) است. پیامبر فرمود: نه بلکه نام تو عبد خیر است. همچنین زنی بر رسول خدا(ص) وارد شد که نام او عاصیه (گنهکار) بود. پیامبر نام او را تغییر داد و فرمود: از این پس نام تو جمیله است.

انسان باید برای کودکان خود نام نیکو قرار دهد؛ اسلام در انتخاب نام نیز نکات تربیتی را در نظر گرفته و از نام‌های بد که همیشه به‌سان طوقی ننگین بر گردن کودکان می‌مانند، جلوگیری نموده است.

نام بد موجب عقده حقارت می‌شود؛ چراکه کسانی‌که با نام زشت و ناخوشایند خوانده می‌شوند، همواره از شنیدن نام خود رنج می‌برند. به‌همین جهت، پیامبر همواره نام مناطق و افرادی را که زیبا و مطلوب نبود، تغییر می‌داد.[3]

    پی نوشت:
  • [1]. حر عاملی، محمدبن حسن؛ وسائل الشیعه، قم، آل‌البیت، 1409هق، ج21، ص388.
  • [2]. مجلسی، محمدباقر؛ بحار الانوار، بیروت، مؤسسةالوفاء، 1404هق، ج27، ص95، باب4.
  • [3]. سبحانی، جعفر، نظام اخلاقی اسلام (تفسیر سوره حجرات)، قم، دفتر تبلیغات اسلامی، چاپ پنجم، 1380هش، ص 119و123

این موضوعات را نیز بررسی کنید:

جدیدترین ها در این موضوع

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

سینمای پناهنده ; به بهانه اکران فیلم سینمایی تگزاس

نمایش فیلم تگزاس در روزهای اخیر نشان می دهد که مسعود اطیابی تغییر بزرگی در رویه فیلمسازی خود داده است. او که پیش از این با فیلمی درباره حوادث هشتاد و هشت نشان داده بود که در فکر پرداختن به مسائل جدی و حرکت در راستای سینمای اجتماعی است، حالا با تگزاس به جریان فیلم های پرفروشی پیوسته که اتفاقا بر خلاف فیلم قبلی اش دچار موانع ممیزی و عدم مجوز اکران نشده و با توجه به فضای سینمای ایران، سود قابل توجه‌ی را به جیب تهیه کننده واریز می کند.
مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

مصادره و ماجرای غم انگیز زن در سینما

هنوز و بعد از گذشت حدود سه ماه از جشنواره فیلم فجر(سی و ششم) و دیدن فیلم سینمایی مصادره ، طعم تلخ تماشای آن هم زمان با اکران های نوروزی و فروش بالای این فیلم ذایقه ام را می آزارد. مصادره را شاید بتوان اروتیک ترین فیلم سینمای ایران پس از انقلاب برشمرد. این فیلم به شدت بیمار است و گویا به جز شوخی های سخیف جنسی حتی با دستمایه کردن یک کودک یا نوجوان راهی برای خندان و شادکردن مخاطبانش ندارد.
گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

گل دادن درخت پیر ; نگاهی به فیلم خجالت نکش

خجالت نکش، یک فیلم مفرح است. فرحبخشی این فیلم نه از شوخی ها و تکه کلام ها، بلکه به جهت دنیای درونی فیلم است. دنیایی که در آن کودکی متولد می شود و پیری و گذر سن، مانعی برای زایش نیست. در روستای کوچک و کم جمعیت مهمت اباد، 231 نفر زندگی می کنند و این فیلم به ما می گوید که این جمعیت چگونه به اندازه یک نفر بیشتر می شود.
خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

خوک های آوازه خوان ; نگاهی به فیلم خوک

اگر تلاش فیلم خوک در این است که یک کمدی متفاوت در سینمای ایران باشد، باید گفت که در این کار موفق شده است. این فیلم توجهی به شوخی ها کلامی و متدوال در سینمای طنز ندارد. تا حد زیادی می کوشد که از مزیت های واقعیت استفاده کند و در مناسبات انسانی و روابط فردی آدم ها دخل و تصرفی نکند و همزمان از سوی دیگر پیروزمندانه از میدان واقعیت بیرون بیاید بدون آنکه هیچ باج و امتیازی به آنچه که ما واقعیت صدایش می کنیم داده باشد؛ خوک خود را در واقعیت محدود نمی کند.
فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

فیلشاه، آغاز راهی جریان‌ساز در انیمیشن بومی

صحبت از انیمیشنی سینمایی است که در فرم، تکنیک و ارائه مفاهیم به استاندارهای جهانی نزدیک شده و سعی دارد به‌دور از شعار و کلیشه به یک مقطع تاریخی با رگه‌های دینی بپردازد و آغازکننده راهی جریان‌ساز برای صنعت سینمایی انیمیشن در ایران باشد.

پر بازدیدترین ها

بازنمایی زنان چادری در سینما ; نگاهی به فیلم چهارشنبه 19 اردیبهشت

بازنمایی زنان چادری در سینما ; نگاهی به فیلم چهارشنبه 19 اردیبهشت

کارکرد اساسی رسانه ها از جمله سینما عبارت است از بازنمایی واقعیت های جهان خارج برای مخاطبان واغلب دانش و شناخت مخاطبان از جهان به وسیله رسانه ها ایجاد می شودودرک آن ها از واقعیت به واسطه میانجی گری همین رسانه ها شکل می گیرد.رسانه ها جهان را برای ما تصویر می کنند واین هدف را با انتخاب و تفسیر خود در کسوت دروازبانی و به وسیله عواملی انجام می دهند که از ایدیولژی اشباع هستند.
آغاز سال سی و شش

آغاز سال سی و شش

جشنواره به انتها رسید و تقریبا آنانی جایزه گرفتند که حقشان بود( به فهرست نامزدها کاری ندارم) از انچه گذشت، چیزی در خاطرم نماند جز یادداشت اقای مهدویان که برخی را آزرده کرد و باز عذرخواهی ایشان در یادداشتی بعد تر که نشانه معرفت و ادب او بود.
ملاحظاتی درباره‌ی تبلیغات

ملاحظاتی درباره‌ی تبلیغات

تبلیغات، سوخت و ساز رسانه‌هایند. مجموعه‌ی عظیمی چون صدا و سیما نیز بخشی از انرژی سازمانی‌اش را از طریق جذب و تولید آگهی‌های تبلیغاتی تأمین می‌کند.
شهرزاد در کشاکش سنت و مدرنیسم

شهرزاد در کشاکش سنت و مدرنیسم

این سریال ساخته فیلمساز موفق ایرانی حسن فتحی است که سریال های جذاب وموفقی چون پهلوانان نمی میرند، شب دهم، مدار صفر درجه و میوه ممنوعه را در کارنامۀ خود دارد. همگی این سریال های تلویزیونی مخاطبان بیشماری را به خود اختصاص دادند و این همه ناشی از توانایی او در نوشتن فیلمنامه و کارگردانی است.
دیوار، بی ‌دیوار ; نگاهی به سریال دیوار به دیوار

دیوار، بی ‌دیوار ; نگاهی به سریال دیوار به دیوار

مجموعه دیوار به دیوار، ساخته سامان مقدم، طنزی اجتماعی است که به تازگی از شبکه سوم سیما به روی آنتن رفت. جمعی مال‌باخته، بر حسب اتفاق زیر سقف یک خانه جمع می‌شوند و طی سه ماه زندگی مشترک، به خانواده‌ای بزرگ تبدیل می‌شوند.
Powered by TayaCMS